Δένεστε συναισθηματικά με πράγματα; Τι να κάνετε

Νιώθετε συναισθηματικά δεμένοι με πράγματα που δεν χρειάζεστε και δεν σας είναι τόσο αναγκαία όσο νομίζετε ότι είναι;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι κακό να είσαι συναισθηματικά δεμένος με πράγματα που σας γεμίζουν χαρά ή σας θυμίζουν αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι είναι απλώς πράγματα και οι αναμνήσεις είναι μέσα σας. Όσο βαρύ κι εάν είναι το φορτίο, κάποιες φορές πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη και να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για άλλα πράγματα.

Πώς θα σταματήσετε να νιώθετε συναισθηματικά δεμένοι με πράγματα;

1 Τίποτα δεν κρατάει για πάντα

Ακόμη και η αγαπημένη σας κούπα απ’ το Παρίσι μπορεί μια μέρα να πέσει κάτω και να σπάσει. Όσο πιο άνετα αισθανόμαστε με την ιδέα ότι μπορεί να χάσουμε πράγματα, τόσο μεγαλύτερη αξία μαθαίνουμε να δίνουμε στις απλές χαρές της ζωής. Αυτές που δεν χωράνε σε κουτιά και συρτάρια.

2 Ζήστε στο παρόν

Είναι ωραίο να βγάζετε εκατό φωτογραφίες απ’ τα ταξίδια σας, αλλά είναι ακόμη πιο ωραίο να βλέπετε το μέρος που επισκέπτεστε με τα ίδια σας τα μάτια και όχι μέσα απ’ την οθόνη μιας συσκευής. Βγάλτε λίγες φωτογραφίες και μετά απολαύστε τη στιγμή.

3 Σκεφτείτε τα πράγματα τι αντιπροσωπεύουν

Τα πράγματα που κρατάτε επειδή σας θυμίζουν κάτι, μερικές φορές είναι κι αυτά που ανήκουν στο παρελθόν και μπορεί κάθε φορά που θα τα βλέπετε να σας προκαλούν περισσότερη λύπη απ’ ότι χαρά. Εάν κάτι ανήκει στο παρελθόν, καλό θα ήταν να το αφήσετε εκεί και να δώσετε θέση σε κάτι καινούριο. Για τέτοια αντικείμενα με «τεράστια» συναισθηματική αξία, μπορείτε να ρωτάτε τον εαυτό σας εάν θα σας λείψουν πραγματικά σε 10 χρόνια από τώρα ή εάν δεν θα θυμάστε καν την ύπαρξή τους.

4 Δείτε το σαν ξεκαθάρισμα

Ακόμη και μελέτες έχουν αποδείξει ότι με την απαλλαγή από όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, «καθαρίζει» και ο εγκέφαλός μας. Όταν απομακρύνετε απ’ τη ζωή σας όσα δεν έχετε ανάγκη, είναι σαν να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας. Σαν να ξεκινάτε απ’ την αρχή. Κι εάν μας ρωτάτε, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό. Όταν κρατάτε κοντά σας μόνα όσα αγαπάτε και χρειάζεστε, το ίδιο κάνετε και με όλες τις πτυχές της ζωής σας, τις σχέσεις, τη δουλειά, τις φιλίες κτλ.

Το μυστικό

Εάν ρίξετε μια ματιά στο σπίτι σας, είμαστε σίγουροι ότι θα εντοπίσετε πολλά πράγματα που πρέπει σίγουρα να πετάξετε. Με το να τα κρατάτε, απλώς γεμίζετε με άχρηστα αντικείμενα τον χώρο σας. Ξεκινήστε με περιοδικά, βιβλία που δεν διαβάζετε, καλώδια παλιάς τεχνολογίας, τάπερ χωρίς καπάκια, ποτά και λικέρ που δεν πίνετε, χαλασμένα κινητά, παλιά καλλυντικά και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ