stubborn

Θέλετε να περνάει πάντα το δικό σας;

Μάθετε την τέχνη του να ξέρετε πως να υποχωρείτε.

Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε στιγμές που ξέραμε ότι είχαμε δίκιο και οι άλλοι μας αμφισβητούσαν. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτό, οι περισσότεροι εξετάζουμε αν αξίζει ή όχι να επιμείνουμε. Για κάποιους, ωστόσο, η ανάγκη να έχουν δίκιο και να τους το αναγνωρίζουν τους κατακλύζει εξ’ ολοκλήρου.

Ο φόβος του να είστε ο “χαμένος”
“Οι άνθρωποι που πρέπει να έχουν δίκιο με κάθε κόστος είναι κοινωνικά κυρίαρχοι”, εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. “Πιστεύουν ότι ο κόσμος χωρίζεται σε νικητές και ηττημένους και θεωρούν τους ανθρώπους που δεν καταφέρνουν να περάσει το δικό τους αποτυχημένους. Παίρνουν μια αίσθηση πραγματικής νίκης και αυτοεπιβεβαίωσης αποδεικνύοντας ότι έχουν δίκιο”. Αν και οι άνθρωποι με κυρίαρχη προσωπικότητα μπορεί να δείχνουν γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ακόμα και αλαζόνες, στην πραγματικότητα φοβούνται ότι θα περάσουν απαρατήρητοι. “Αγωνίζονται να έχουν δίκιο γιατί αυτό τους δίνει την αίσθηση της αναγνώρισης που λαχταρούν”, λέει ο ειδικός.

Άλλοι μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά όταν αισθάνονται ότι η αίσθηση ελέγχου τους απειλείται, καμιά φορά λες και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή. “Αν η στάση σας απέναντι στον κόσμο μεταφράζεται στο ότι το να μη γίνεται το δικό σας υποδεικνύει ότι έχετε κάποιο μεγάλο ελάττωμα, θα καταλήξετε να νιώθετε απειλημένοι από οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί σας”, λέει ο ειδικός. “Η αναζήτηση αποδείξεων για να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο μερικές φορές είναι μικροπρεπές”.

Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα
Όταν έχετε να κάνετε με έναν πεισματάρη που δεν παραδέχεται ότι έχει άδικο, ίσως να είναι δελεαστικό να του πείτε ότι κάνει τη τρίχα τριχιά. Αυτό εν τέλει, όμως, είναι ανούσιο καθώς οι άνθρωποι με μια επιτακτική ανάγκη να έχουν δίκιο δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν. “Κάθε θέμα στο οποίο έχουν άποψη συνδέεται άμεσα με την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, οπότε είναι ανίκανοι να διαχωρίσουν τους μεγάλους καβγάδες από τους μικρούς”, εξηγεί ο ειδικός.
Αν νομίζετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τι βήματα μπορείτε να κάνετε για να εναγκαλιστείτε τις απόψεις των άλλων;

1 Ο ειδικός προτείνει να ακολουθήσετε τη φόρμουλα “παραδοχή, μεταμέλεια και λύση”. “Αν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε άδικο, προσπαθήστε πρώτα να το παραδεχθείτε αντί να επιμένετε τυφλά στο επιχείρημά σας”, λέει.

2 “Έπειτα, ζητήστε συγγνώμη – είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κερδίσετε την καλή γνώμη των άλλων για σας.

3 Τέλος, βρείτε ένα τρόπο να επανορθώσετε. Προσπαθήστε να τους ζητήσετε να αναπτύξουν λεπτομερώς τα επιχειρήματά τους και έπειτα ακούστε προσεκτικά αυτά που έχουν να πουν, χωρίς να διακόπτετε.

Το μυστικό

Θέτετε όρια. Να θυμάστε πριν από κάθε συζήτηση ότι θα επαναλάβετε το επιχείρημά σας τρεις φορές και όχι παραπάνω. Μην επιμείνετε περισσότερο.αυτές”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • Μπία

  Πολλές φορές δεν έχει να κάνει ότι “πρέπει να ‘χεις δίκιο”, αλλά με ότι αδικήθηκες κατάφωρα και δε νομίζω ότι κανείς μας θέλει να ‘χει σχέσεις με ανθρώπους που τον αδικούν κατάφωρα, γιατί όταν σε αδικούν κατάφωρα προφανώς ουδόλως σε σέβονται. Αν κάποιος δεν μπορεί να παραδεχτεί το στοιχειώδες, τότε δεν αξίζει να είναι κοντά σου. Οριο: όταν κάποιος δεν μπορεί να ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη, σημαίνει ότι δε σε υπολογίζει.

 • Μπία

  Και βασικά δε νομίζω ότι αξίζει καν τον κόπο να διατηρούμε σχέσεις με άτομα που μας κοροιδεύουν, γιατί το να αδικείς κάποιον προς ίδιον όφελος και να παριστάνεις και το μεγαλοδίκαιο είναι κοροιδία φυσικά.

 • Μπία

  Σε περίπτωση εξαπάτησης, και δεν εννοούμε μόνο προφανώς ερωτικής, είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση αποδείξεων, γιατί η εξαπάτηση ως υλική ενέργεια έχει μία υπόσταση στον υλικό κόσμο και δεν μπορούμε να παλεύουμε με τους ανεμόμυλους. Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω την επινόηση αυτού του λογιδρίου περί μικροπρέπειας όταν ψάχνεις αποδείξεις, το οποίο απλά είναι το περίτυλιγμα του κομφορμισμού στην πιιο καλοπροαίρετη εκδοχή του λεγόμενου περιβάλλοντός μας για να δικαιολογήσει την ανευθυνότητα και τον εαυτουλισμό του. Ενώ στην πραγματικότητα δε θέλουν να ξεβολευτούν, σου λενε οτι είναι μικροπρεπές να ζητάς αποδείξεις που θα μπορούσαν να σου προσφέρουν οι ίδιοι και να λήξουν τα βάσανά σου ενώ ας πούμε δεν είναι μικροπρεπες να οργιάζεις πίσω από την πλάτη του υποτιθέμενου φίλου σου και μπροστά να το παίζεις λούις και δήθεν να τον παρηγορείς και από πάνω!
  Ενα είναι μόνο το…