Τι μας μαθαίνουν τα λάθη μας;

Λάθη, λάθη, λάθη. Αντί να αυτομαστιγώνεστε δείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα λάθη σας προς όφελός σας.

Τα λάθη μας εξελίσσουν

Δείτε τα ως μια ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα μάθετε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά, απορρίπτοντας τις προηγούμενες πράξεις σας και αυτό θα σας προσφέρει πρόοδο στη καθημερινότητά σας.

Τα λάθη αποτελούν εμπειρία ζωής

Αποτελούν μια δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέες συνθήκες, οι οποίες θα μας γνώριζαν πράγματα που πιθανόν να μη ξέραμε. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποιούμε τι πήγε στραβά, αποκτώντας εμπειρίες στη ζωή μας και διαμορφώνοντας τη προσωπικότητά μας. Μην καταλήγετε συνεχώς στην αυτολύπηση, αλλά πειραματιστείτε και αν χρειαστεί να ξαναπέσετε, σηκωθείτε πιο δυνατοί από ποτέ.

Τα λάθη μας οδηγούν στην ενσυναίσθηση

Όταν κάνουμε λάθη έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την συμπεριφορά των άλλων. Αποτυπώνουμε τα συναίσθηματά τους, μαθαίνοντας τα θέλω τους και τα όριά τους, ενώ παράλληλα είναι ικανά να μας φανερώσουν και τις σκέψεις τους για εμάς. Για παράδειγμα, αυτό χρειάζεται στο κομμάτι των σχέσεων. Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο και πορευόμαστε μαζί, ειδικότερα στην αρχή δεν ξέρουμε τις επιθυμίες του. Με την καθημερινή αλληλεπίδραση, μέσα στην οποία ο καθένας ενεργεί με το δικό του τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κι αν τελικά μπορεί και να ταιριάζουμε.

Τα λάθη αυξάνουν την αποδοτικότητα της εγκεφαλικής περιοχής

Η αποδοχή του λάθος έχει επίδραση και στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς η δραστηριότητά του αυξάνεται και απορροφά καλύτερα τις πληροφορίες. Έπειτα από μια λάθος επιλογή, ο εγκέφαλος αναλύει τις πληροφορίες που του δόθηκαν και στην επόμενη νέα απόφαση λειτουργεί πιο αργά και προσεκτικά. Έτσι, ενεργοποιούνται οι δύο τύποι μάθησης: της αποφυγής και της μάθησης. Αυτό του πρώτου τομέα αφορά την εμπέδωση του λάθος ως μια αρνητική κατάσταση, την οποία ο εγκέφαλος θα αποφύγει για να μην επαναληφθεί το ίδιο. Από την άλλη, αυτός της μάθησης συνδυάζεται με την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία βοηθάει το άτομο να προβεί στην εύρεση σωστής λύσης, ώστε να μετατραπεί και η διάθεσή του προς το καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ