Οι 7 συνήθειες που κάνουν μια σχέση ευτυχισμένη. Τι λέει η ψυχολόγος

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να λένε πως οι σχέσεις χρειάζονται κόπο και πολλή προσπάθεια για να διατηρηθούν στο χρόνο. Η αλήθεια είναι αυτή. Όμως δεν πρέπει να ‘’τεμπελιάζουμε’’ για τη σχέση μας. Να προσπαθούμε γι’ αυτήν καθημερινά. Να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει όταν αυτή πηγαίνει καλά, αλλά και αντίθετα τι μικρά λάθη κάνουμε, ασυνείδητα πολλές φορές, τα οποία την φθείρουν.

Και τι σημαίνει φθορά; Φθορά σημαίνει συνήθεια.. Μήπως στο πέρασμα του χρόνου αποκτούμε συνήθειες σαν ζευγάρι που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι απομακρύνουν το ‘’μαζί’’, αποξενώνουν, δημιουργούν συγκρούσεις, απομόνωση και μοναξιά;

Και όμως, στην αντίθετη όχθη υπάρχουν και εκείνες οι απλές καθημερινές συνήθειες που συντηρούν το ‘’εμείς’’  και δημιουργούν θετικά συναισθήματα, που προάγουν τη συντροφικότητα, ως το σημαντικότερο μέσο για την προσωπική ευτυχία. Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Καννελοπούλου μας εξηγεί ποιες συνήθειες μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για μία μακροχρόνια σχέση, κυρίως για μία ευτυχισμένη σχέση.

  1. Να αγκαλιαζόμαστε συχνά. Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά ποτέ βαρετό το να το ακούμε και να το πράττουμε. Η αγκαλιά έχει θεραπευτική ιδιότητα, μας φέρνει κοντά χωρίς να χρειαστεί να πούμε πολλά. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως το δέρμα έχει την ιδιότητα της μνήμης. Δεν ξεχνάει ποτέ μία καλή, ζεστή επαφή του ζευγαριού.
  1.  Να θαυμάζουμε τον σύντροφό μας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε περήφανοι, να εντυπωσιαζόμαστε κάθε μέρα από αυτό που είναι, κάνει και νιώθει ο σύντροφός μας, να θαυμάζουμε την κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του και κυρίως να βλέπει στα μάτια τον θαυμασμό μας.
  1. Οι αξίες μας ενώνουν! Αυτό που ακούμε πιο συχνά είναι πως τα κοινά ενδιαφέροντα ενώνουν τους ανθρώπους. Εγώ θα διαφωνήσω. Τα κοινά ενδιαφέροντα είναι αυτά που τους ενώνουν, αλλά οι κοινές αξίες είναι αυτές που κάνουν την ένωση αυτή να διαρκέσει. Αξίες όπως, εμπιστοσύνη, σεβασμός, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, αλληλοϋποστήριξη. Ποιες αξίες είναι κοινές με του συντρόφου σου και δεν θα πρόδιδες ποτέ;
  1. Να μιλάμε για τα προβλήματά μας. Κατανοώ πως είναι δύσκολο να έχεις ή να είσαι ένα άτομο που συνεχώς γκρινιάζει και αναφέρεται σε όσες δυσκολίες αντιμετωπίζει στη ζωή του. Όταν, όμως μιλάμε για τα προβλήματά μας, φανερώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ευαλωτότητάς μας στον άλλον, καλώντας τον ταυτόχρονα να γίνει μέρος του προβλήματος μας, να το κατανοήσει, να το ακούσει, να το αποδεχτεί. Μήπως την επόμενη φορά που θα σου γκρινιάζει ο σύντροφός σου για ένα πρόβλημα, να αναλογιστείς πόσο σημαντικό άτομο σε νιώθει που ελπίζει σε σένα πως θα τον βοηθήσεις;
  1. Να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο στον σύντροφό μας για να απολαμβάνει τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Ένα βασικό συστατικό των σχέσεων είναι η ελευθερία. Πολλές φορές μέσα στο ‘’μαζί’’ ξεχνάμε το ‘’εγώ’’ που ήμασταν πριν καν γνωρίσουμε τον άλλον. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τις προσωπικές μας συνήθειες και τα αγαπημένα μας ενδιαφέροντα και να τα εξελίσσουμε. Άλλωστε ο σύντροφός μας μας επέλεξε για όλα αυτά που μας διαμόρφωσαν, για όλα αυτά που είμαστε πριν μας γνωρίσει.
  1.  Να μην αποφεύγουμε τις συγκρούσεις. Σε μία σχέση είναι σημαντικό να επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε μεταξύ μας ως ζευγάρι. Είναι σημαντικό να διαφωνούμε και προσπαθούμε να επιλύουμε την διαφωνία μας μέσω μίας εποικοδομητικής σύγκρουσης. Έχεις την επιλογή να αποφασίσεις ποια θέματα κρίνεις σε μία σχέση σημαντικά ώστε να συγκρουστείς. Θα τσακωνόσουν για παράδειγμα, επειδή ο σύντροφός σου δεν σου έφερε το πρωινό στο κρεβάτι ή επειδή σου είπε ένα ψέμα. Είσαι σε θέση να επιλέξεις.
  1. Να μιλάμε με λόγια αγάπης. Η έκφραση συναισθημάτων με ειλικρινές και αυθόρμητο τρόπο είναι ίσως από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε για μία ουσιαστική επικοινωνία και πορεία με τον σύντροφό μας. Είναι απαραίτητο να εκφράζουμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά μας συναισθήματα ο ένας στον άλλον. Η απουσία έκφρασης συναισθημάτων μεταφράζεται πολύ συχνά ως απουσία συναισθημάτων. Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα συναισθήματα είναι εκεί παρόντα στο ταξίδι της σχέσης, είναι αυτά που διακοσμούν και συντηρούν την σχέση. Πως θα ήταν για παράδειγμα να αντάλλαζατε μία φορά τον μήνα ένα γράμμα αγάπης με τον σύντροφό σας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ