Ο φόβος της αποτυχίας: πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί.

Ποιος φοβάται την αποτυχία;
Ο φόβος της αποτυχίας μερικές φορές μπορεί να προκύψει ως απάντηση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με μια άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως το άγχος. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί επίσης να σχετίζεται με την τελειομανία. Επειδή οι τελειομανείς έχουν τόσο υψηλές προσδοκίες για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να βιώσουν έναν έντονο φόβο ότι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα συχνά μη ρεαλιστικά υψηλά πρότυπα που οι ίδιοι έχουν θέσει.

Τα χαρακτηριστικά του
Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν τον φόβο της αποτυχίας περιλαμβάνουν:

  • Πιστεύουν ότι δεν έχουν τις δεξιότητες ή τις γνώσεις για να πετύχουν κάτι
  • Νιώθουν αδυναμία να πετύχουν τους στόχους σας
  • Αναβάλλουν κάτι στο βαθμό που να επηρεάζεται η απόδοσή τους ή την ικανότητά τους να το ολοκληρώσουν εγκαίρως
  • Λένε στους άλλους ότι πιθανότατα θα αποτύχουν, ώστε οι προσδοκίες να παραμείνουν χαμηλές
  • Υποτιμούν τις ικανότητές τους για να αποφύγουν το να αισθανθούν απογοητευμένοι στη συνέχεια
  • Ανησυχούν ότι οι ατέλειες ή οι ελλείψεις τους θα κάνουν τους άλλους να σκεφτούν αρνητικά για εκείνους
  • Ανησυχούν ότι θα απογοητεύσουν τους άλλους εάν αποτύχουν
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποφύγουν ακόμη και το να προσπαθήσουν κάτι. Επειδή φοβούνται ότι θα προσπαθήσουν και δεν θα πετύχουν, απλά αποφασίζουν να μην προσπαθήσουν καθόλου για να αποτρέψουν πιθανό πόνο, αμηχανία ή απογοήτευση.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φόβο της αποτυχίας
Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τα συναισθήματα φόβου για αποτυχία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Σκεφτείτε το χειρότερο πιθανό σενάριο
Μερικές φορές το να σκεφτείτε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα – και στη συνέχεια να σκεφτείτε ένα σχέδιο για το πώς θα το αντιμετωπίσετε – μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος όταν επιδιώκετε τους στόχους σας.

Εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε
Αντί να ανησυχείτε για πτυχές της κατάστασης που δεν έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε, εστιάστε την ενέργειά σας σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Βρείτε ένα εναλλακτικό σχέδιο
Όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση που μπορεί να προκαλέσει το φόβο σας για αποτυχία, δουλέψτε για την ανάπτυξη εναλλακτικών σχεδίων σε περίπτωση που οι αρχικές σας προσπάθειες δεν πάνε όπως ήταν προγραμματισμένες. Έχοντας ένα plan Β μπορεί αισθάνεστε λιγότερο ανήσυχοι και πιο ασφαλείς.

Επαναπροσδιορίστε την αποτυχία
Η αλλαγή του τρόπου σκέψης σας σχετικά με την αποτυχία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συναισθήματα φόβου. Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και μπορεί να είναι μια σημαντική ευκαιρία για μάθηση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Μπορεί σίγουρα να είναι απογοητευτική, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια υγιή προοπτική για τα πιθανά οφέλη της αποτυχίας σας. Θυμηθείτε ότι η επιτυχία έρχεται συχνά μέσω μιας σειράς προοδευτικών αποτυχιών που οδηγούν σε νέες πληροφορίες, δεξιότητες και στρατηγικές.

Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που συμβάλλουν στον φόβο της αποτυχία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ