Ποια είναι η καλύτερη ώρα να κάνετε σεξ;

Ο καθένας μας έχει ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι και ζούμε σε έναν κύκλο που αλλάζει ρυθμικά ανά 24ωρο. Κάθε όργανο στο σώμα μας ξέρει πότε είναι ώρα να δουλέψει σκληρά και πότε είναι ώρα να κάνει διάλειμμα. Είναι μάταιο να τρέχει το σώμα σας με τρελές ταχύτητας όλη την ώρα αν δεν το χρειάζεστε. Μάλιστα, είναι αδύνατο. Όταν δε ζούμε σε συγχρονισμό με το βιολογικό μας ρολόι, τότε διατρέχουν κίνδυνο η υγεία και η ευεξία μας. Κάποιες από τις βασικές αρχές της κινεζικής ιατρικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το χρόνο. Το γιν και το γιανγκ, για παράδειγμα, σχετίζονται με τη μέρα και τη νύχτα, ενώ οι 12 μεσημβρινοί κατά μήκος των οποίων ταξιδεύει η ενέργεια στο σώμα μας συνδέονται με 12 δίωρες περιόδους και συγκεκριμένα όργανα. Η δυτική ιατρική αναγνωρίζει πλέον και αυτή αυτές τις αυξομειώσεις στο σώμα στη διάρκεια της μέρας. Υπάρχουν καθημερινές μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν τις βασικότερες λειτουργίες στο σώμα μας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εντόπισαν ένα χημικό «διακόπτη» στον εγκέφαλο που ελέγχει το μηχανισμό που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Διαπίστωσαν ότι αν αυτό εμποδιστεί με κάποιο τρόπο, μπορεί να επηρεαστεί ο μηχανισμός του διακόπτη, υπονομεύοντας ολόκληρο τον οργανισμό. Κατανοώντας, λοιπόν, το βιολογικό μας ρολόι και εντοπίζοντας τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε μες στη μέρα και να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.

Σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι αυτές είναι οι καλύτερες ώρες:

3 πμ – 5 πμ Κάντε τάι τσι
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική τότε είναι που είναι πιο ενεργοί οι πνεύμονες, οπότε ακόμα κι αν φαίνεται αφύσικα νωρίς, είναι καλή ώρα για να σηκωθείτε, ακόμα και να ασκηθείτε.

4 πμ – 6 πμ Καλύτερη ώρα για τοκετό
Είναι πιο πιθανό να γεννήσετε φυσιολογικά μεταξύ 4 και 6 το πρωί. Σύμφωνα με το κινεζικό βιολογικό ρολόι, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει σχετικά περισσότερη ενέργεια στους πνεύμονες, συγκριτικά με άλλα όργανα. Καθώς ερχόμαστε στον κόσμο, εισπνέουμε και παίρνουμε την πρώτη ανάσα της ζωής μας. Είναι λογικό η καλύτερη ώρα για τη γέννηση να είναι όταν υπάρχει περισσότερη ενέργεια στους πνεύμονες για να βοηθηθεί αυτή η πρώτη ανάσα.

6 πμ – 8 πμ Καλύτερη ώρα για σεξ

Νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος ανατέλλει, είναι επίσης η καλύτερη ώρα να κάνετε σεξ. Σύμφωνα με μια μελέτη στην επιθεώρηση British Medical Journal, το φως του ήλιου ενισχύει την τεστοστερόνη, την ορμόνη που αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και στους άντρες και στις γυναίκες. Και μια μελέτη από το Κέντρο Χρονοβιολογίας της Ρωσίας έδειξε ότι «η έκθεση στο φως ενεργοποιεί τον ιππόκαμπο (το μέρος του εγκεφάλου που συνδέει το νευρικό με το ενδοκρινολογικό σύστημα), και άρα επηρεάζει τα επίπεδα σχεδόν κάθε ορμόνης στο σώμα που ενισχύει τη γονιμότητα.

7 πμ – 11 πμ Υγιεινό πρωινό
Το στομάχι και το πάγκρεας είναι πιο ενεργά το πρωί, γι’ αυτό και η παροιμία λέει: «Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Στη διάρκεια της νύχτας, το συκώτι κάνει αποτοξίνωση, οι ιστοί και τα κύτταρά μας αποκαθίστανται και το πρωινό είναι η ευκαιρία του οργανισμού να ξαναβρεί την ενέργειά του. Μια μελέτη στο King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι ένα καλό πρωινό αυξάνει την εγρήγορση το πρωί και ενισχύει τα επίπεδα της μνήμης και της συγκέντρωσης στη διάρκεια της μέρας.

9 πμ – 11 πμ Ώρα για δουλειά
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πιο εύκολο να συγκεντρωθούν το πρωί. Αυτό οφείλεται στο ότι το γι, η δυνατότητά μας δηλαδή να σκεφτόμαστε, ορίζεται από τη σπλήνα, που έχει τη μεγαλύτερη ενέργεια μεταξύ 9 και 11 το πρωί, άρα αυτή είναι η καλύτερη ώρα για δουλειά.

1 μμ – 3 μμ Απογεματινή σιέστα
Δεν είναι κάτι που μπορούμε να απολαύσουμε όλοι, αλλά ένας υπνάκος μετά το γεύμα είναι ωφέλιμος. Όταν υπάρχει τροφή στα έντερά μας, η ενέργεια εκτρέπεται από τα άκρα μας (το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια) για να βοηθήσει την πέψη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα συγκέντρωσης αρχίζουν να πέφτουν και νιώθουμε νύστα. Στην κινεζική ιατρική, το διάστημα από τη 1 ως τις 3 το μεσημέρι είναι ο χρόνος του μικρού εντέρου, γι’ αυτό συχνά θέλουμε να κοιμηθούμε μετά το γεύμα.

7 μμ – 9 μμ Χαλάρωση
Στην κινεζική ιατρική, αυτή είναι η ώρα του περικάρδιου, ενός σάκου γεμάτου υγρού που προστατεύει την καρδιά. Μια από τις λειτουργίες της καρδιάς είναι ότι φιλοξενεί το μυαλό μας και το μυαλό μας πρέπει να χαλαρώσει για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Καθώς το περικάρδιο προστατεύει την καρδιά, ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο το βράδυ είναι να χαλαρώσεις εκείνο το διάστημα. Καθώς το φως της μέρας σβήνει, η υπόφυση στον εγκέφαλο παράγει λιγότερη σεροτονίνη, το νευρομεταβιβαστή που ελέγχει την όρεξη και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μόλις πέσει το σκοτάδι, σταματά να παράγει σεροτονίνη και αρχίζει να παράγει μελατονίνη, η οποία μας βοηθά να κοιμηθούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ