Ποια είναι τα μυστικά ενός καλού γάμου;

Πως επιλέξατε τον σύντροφό σας; Ήταν η εμφάνισή του, η ζεστασιά, ο ενθουσιασμός ή η δοτικότητά του; Ήταν τα πτυχία του ή η οικονομικοκοινωνική του κατάσταση;

Ήταν η ασφάλεια που σας παρείχε ή σας θύμιζε την μαμά η τον μπαμπά ή την προηγούμενη σχέση σας; Ο λόγος που επιλέξατε τον σύντροφό σας είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι πιστεύετε. Η αλήθεια είναι, το γιατί επιλέγουμε το οτιδήποτε, από ένα φαγητό, μέχρι το επάγγελμά μας και τον σύντροφό μας, δεν είναι αποτέλεσμα του τι θέλουμε, αλλά του πως είμαστε ασυνείδητα προγραμματισμένοι να έλκουμε ή να αποφεύγουμε αυτό που νομίζουμε ότι μας ταιριάζει.
Γιατί επιλέγουμε τον σύντροφο που επιλέγουμε;


Σύμφωνα με το ψυχογενετικό σύστημα, επαναλαμβάνουμε στην τωρινή μας σχέση ή το γάμο την μορφή της σχέσης που είχαν οι γονείς μας. Έτσι ξαναβιώνουμε ως σύντροφοι τα ίδια συναισθήματα που βιώναμε σαν παιδιά στην πατρική μας οικογένεια.
Συνήθως ταυτιζόμαστε με την μητέρα ή τον πατέρα μας και συμπεριφερόμαστε στον γάμο μας, στον σύντροφό μας με τον ίδιο τρόπο που σχετιζόντουσαν οι γονείς μας.
Δηλαδή: Αν η μητέρα μας ήταν επικριτική και κατηγορούσε συνεχώς τον πατέρα μας το ίδιο απορρίπτουμε και εμείς τον σύντροφό μας. Η αν ο πατέρας μας δεν κάλυπτε συναισθηματικά τη μητέρα μας διαλέγουμε και εμείς ένα σύντροφο που δεν θα καλύψει τις ανάγκες μας. Αν οι γονείς μας ένιωθαν θυμό ή θλίψη ή αδικία το ίδιο νιώθουμε και εμείς στις σχέσεις ή στο γάμο μας.
Γιατί αποτυχαίνει ένας γάμος;

 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κύριοι λόγοι αποτυχίας ενός γάμου είναι:
1. Να κρίνει αυστηρά ο ένας τον άλλον.
2. Να ειρωνεύεται τον άλλον
3. Να υποστηρίζει ο ένας έντονα ότι εκείνος έχει μόνο δίκιο
4. Να υψώνει τοίχους και να μη σας μιλάει ό,τι και να κάνετε
5. Το ζευγάρι να ζει παράλληλες ζωές, με εξωσυζυγικές σχέσεις
6. Ο ένας να εκφράζει έντονα τις συγκρούσεις και ο άλλος να σιωπά.
7. Να μη μοιράζονται ειλικρινά συναισθήματα, ανάγκες, φόβους.
Τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου – σχέσης είναι:


1. Σεβασμός
2. Να θαυμάζει ο ένας τον άλλον
3. Να υπάρχει ένα κοινό συμφέρον και κοινές αξίες
4. Να ζητούν συγνώμη, να αναλαμβάνουν την ευθύνη του λάθους και να κάνουν επανορθωτικές προσπάθειες όταν ο ένας πληγώνει τα συναισθήματα του άλλου.
5. Να ανανεώνουν συχνά τους ερωτικούς τους χάρτες και να θρέφουν την ερωτική τους ζωή.
6. Να ανταλάσσουν δώρα, μασάζ, εκπλήξεις.
7. Να μοιράζονται ειλικρινά συναισθήματα, ανάγκες, φόβους, να επικοινωνούν.
8. Να τολμούν να αποκαλύπτουν τις αδύναμες πλευρές τους και να ζητούν υποστήριξη.

Το μυστικό

Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας με τις επιλογές μας, τις πεποιθήσεις μας και τους φόβους μας. Αν πιστεύουμε ότι αξίζουμε να έλξουμε το καλύτερο για εμάς τότε έχουμε την ικανότητα να επιλέξουμε το καλύτερο για εμάς. Στο τέλος θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ό,τι φοβόμαστε ή ό,τι επιθυμούμε για την ζωή μας.

 

Της Διονυσίας Γιαννοπούλου, οικογενειακή σύμβουλος, ψυχοθεραπεύτρια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ