Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εργάζονται πολύ;

Μια νέα αυστραλιανή έρευνα καταδεικνύει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εργάζονται πολύ. Δείτε ποιο είναι.

Oι εργαζόμενες γυναίκες, ιδιαίτερα όσες έχουν αποκτήσει δικά τους παιδιά, γνωρίζουν καλά από πρώτο χέρι ότι οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ μέσα στο εικοσιτετράωρο: Με την επιστροφή από το γραφείο, τους περιμένει στο σπίτι ένα πλήθος άλλων υποχρεώσεων, όπως μαγείρεμα, σκούπισμα και ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Όπως έδειξε όμως μια νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, αυτός ο «μαραθώνιος» επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι συνολικές ώρες εργασίας για μια γυναίκα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 34 την εβδομάδα, διαφορετικά το ωράριό της αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού της αλλά και την ψυχολογία της. Ωστόσο ξέρουμε ότι για τις περισσότερες εργαζόμενες αυτός ο στόχος αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Οι άντρες έχουν το περιθώριο να εργάζονται έως και 47 ώρες εβδομαδιαίως προτού αρχίσουν να υφίστανται επιπτώσεις στη δική τους υγεία, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ο άνισος καταμερισμός των υποχρεώσεων του νοικοκυριού ανάμεσα στα δύο φύλα: οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά στο σπίτι κατά μέσο όρο 4,5 ώρες απλήρωτης εργασίας, ενώ οι άντρες μόλις τις μισές, όπως δείχνουν στοιχεία του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) για το 2016.

«Οι πολλές ώρες εργασίας φθείρουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς μας αφήνουν λιγότερο χρόνο για να τραφούμε σωστά και να φροντίσουμε τον εαυτό μας», υποθέτει η επικεφαλής ερευνήτρια dr Huong Dinh και προσθέτει: «Οι γυναίκες, δεδομένων των επιπρόσθετων απαιτήσεων που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να εργαστούν τα μεγάλα ωράρια που συχνά περιμένουν οι εργοδότες τους, εκτός αν υπονομεύσουν την υγεία τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ