Ποιο είναι το πραγματικό μυστικό της ευτυχίας;

Συγνώμη που θα σας το χαλάσουμε αλλά δεν υπάρχουν μυστικά για τη χαρά, για να αλλάξετε συνειδητότητα, χρειάζεται μεγάλη εσωτερική αλλαγή.

Μυστικά, υποδείξεις, συμβουλές. όποιος και αν είναι ο όρος που χρησιμοποιείται, βασίζεται στην υπόθεση ότι είναι εύκολο να γίνετε ευτυχισμένοι, λες και η ευτυχία βρίσκεται στον εγκέφαλο όπως τα χρήματα σε μια ταμειακή μηχανή, έτοιμα να διανεμηθούν από οποιονδήποτε με τον σωστό αριθμό PIN. Η ιδέα ότι η ευτυχία είναι εύκολο να επιτευχθεί αν γνωρίζετε τη σωστή «φόρμουλα» υπάρχει παντού στις μέρες μας.

Τι είναι η ευτυχία;
Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν ορίσει την ευτυχία ως τη χαρά που νιώθουμε όταν προσπαθούμε να εξελιχθούμε ως άτομα.
Ο Micheal Fox την έχει ορίσει ως εξής: “Η ευτυχία μου μεγαλώνει σε άμεση αναλογία με την αποδοχή μου και σε αντίστροφη αναλογία με τις προσδοκίες μου”.
Η ευτυχία ορίζεται επίσης και μαθηματικά: Ευτυχία = Επιθυμίες εκπληρωμένες/Επιθυμίες επινοημένες. Η ευτυχία δηλαδή εξαρτάται από το επίπεδο προσδοκίας, την επιθυμία που έχει δημιουργηθεί και την κατάσταση του νου σας.
Οι προσδοκίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να σας κάνουν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο.
Η ευτυχία είναι η εμπειρία συχνών θετικών συναισθημάτων όπως η περηφάνια, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, το ενδιαφέρον και σπάνια αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, το άγχος και ο θυμός. Η ευτυχία σχετίζεται με την ικανοποίηση από τη ζωή, τις στιγμές ευχαρίστησης και εκτίμησης της ζωής και είναι μια κατάσταση του νου. Βέβαια τα θετικά συναισθήματα δεν υποδηλώνουν την πλήρη απουσία αρνητικών συναισθημάτων. Ένα ευτυχισμένο άτομο βιώνει το φάσμα όλων των συναισθημάτων όπως όλοι, αλλά η συχνότητα με την οποία βιώνει το αρνητικό είναι πολύ μικρότερη. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο φάσμα της ευτυχίας, κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο να ορίζει την ευτυχία.

Ευτυχία: Ποια είναι η μυστική της φόρμουλα;
Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να πάρετε αυτά που θέλετε από τη ζωή. Όλα όσα θα μπορούσατε ποτέ να θελήσετε ή να χρειαστείτε, υπάρχουν ήδη μέσα σας. Εσείς απλώς χρειάζεται να τα ανακαλύψετε και να μάθετε να αλλάζετε τον τρόπο σκέψης σας. Ανεξαρτήτως του ποιες είναι οι παρούσες συνθήκες, έχετε πάντα τη δύναμη να τις ξεπεράσετε. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την προσωπική σας «αποστολή» και να καταλάβετε ότι είστε πολύ πιο επιτυχημένοι από όσο έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει.
Επίσης, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μόνο και μόνο επειδή επιθυμείτε να είστε ευτυχισμένοι. Κάποτε κάποιος είπε στον Ραβί Σανκάρ (Sri Sri Ravi Shankar), έναν Ινδό πνευματικό διδάσκαλο (συχνά αναφέρεται ως «Σρι Σρι», Γκουρού Τζι ή Γκουρούντεβ. Ίδρυσε το Ίδρυμα Art of Living το 1981, μια εθελοντική ΜΚΟ που παρέχει κοινωνική υποστήριξη), «εύχομαι να είμαι ευτυχισμένος». Εκείνος απάντησε: «Αφαιρέστε το εγώ, αφαιρέστε την επιθυμία και αυτό που απομένει είναι το ευτυχισμένος».

Δεν υπάρχουν μυστικά για την ευτυχία
Όσα tips και να δωθούν εάν κάποιος δεν είναι αποφασισμένος να αλλάξει συνειδητά, επιστρέφει σύντομα στις παλιές του συνήθειες. Για να φέρετε μία αλλαγή στη ζωή σας πρέπει να αλλάξει το δονητικό σημείο έλξης, αυτό που εκπέμπετε δηλαδή με σκέψεις και συναισθήματα. Το τί νιώθετε και το τί σκέφτεστε, αυτό εκπέμπετε. Γι΄ αυτό χρειάζεστε αλλαγή. Δείτε πως:

Διαβάστε
Ένα καλό βήμα είναι να αγοράσετε ένα βιβλίο αυτογνωσίας. Εμπιστευτείτε τον συγγραφέα και εμπνευστείτε από όσα γράφει. Στα ηλεκτρονικά μέσα συνήθως ζαλιζόμαστε από την υπερπληροφόρηση αλλά και τις αντιφατικές προτάσεις. Στον μέσο άνθρωπο, αυτή η υπερπληροφόρηση γυρνάει μπούμερανγκ, είναι τα λεγόμενα «διανοητικά αναμασήματα». Σας προτείνουμε το Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί των Β. Χατζηβασιλείου και Χ. Παπαδόπουλο, εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Κάντε σεμινάρια αυτογνωσίας
Για να αλλάξετε θέλει συνειδητή αλλαγή εκ των έσω. Το πιο βασικό είναι να έχετε έντονη καλή πρόθεση για αλλαγή για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Στα σεμινάρια αυτογνωσίας χαρτογραφείτε τον δρόμο για τη ζωή των ονείρων σας και βοηθάτε να ανθίσουν οι σπόροι της υπεροχής που ήδη υπάρχουν μέσα σας και θα σας οδηγήσουν σε μια ζωή αληθινής ευτυχίας.

Κάντε το καλό
Η υλική κατοχή δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει στην ευτυχία. Η ευτυχία σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το κάρμα σας, τις ενέργειες που κάνετε. Αν κάνετε κάτι καλό στους άλλους αυτό σας επιστρέφεται, η αυτοεκτίμησή σας ενισχύεται και νιώθετε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία εξαρτάται από τη στάση σας και μόνον. Όλοι αναζητούν μανιωδώς την ευτυχία τριγύρω, χωρίς να γνωρίζουν πού βρίσκεται. Η ευτυχία μας βρίσκεται και στην ευτυχία των άλλων ανθρώπων. Δώστε τους την ευτυχία τους και θα αποκτήσετε και τη δική σας ευτυχία.

Μην πέφτετε σε συγκρίσεις
Αν δείτε ανθρώπους στη χειρότερη κατάσταση και συγκρίνετε τον εαυτό σας μαζί τους, θα νιώσετε χαρά. Αν δείτε άτομα που είναι σε καλύτερη κατάσταση από εσάς και συγκρίνετε τον εαυτό σας θα νιώσετε θλίψη ή θυμό ή ζήλια. Επομένως, καλό είναι να μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, καθώς η σύγκριση μπορεί να σας προκαλέσει δυστυχία.

Η ευτυχία θέλει δουλειά!
Η απλή επίτευξη των στόχων δεν θα σας οδηγήσει στην ευτυχία καθώς η ευτυχία είναι ένα ταξίδι και όχι προορισμός. Αν ο στόχος σας είναι να αναρριχηθείτε στο Έβερεστ και κάποιος σας ρίξει με ελικόπτερο στο Έβερεστ, αυτό δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Το μυστικό

Κάθε σύντομη διαδρομή προς την ευτυχία δεν σημαίνει πάντα ότι είναι αναποτελεσματική. Κάποια «tips» μπορούν να λειτουργήσουν για πολλούς ανθρώπους. Αλλά δεν θα λειτουργήσουν για όλους, με κανένα τρόπο, και αυτό σπάνια αναγνωρίζεται. Αυτό γιατί «Δεν υπάρχει δρόμος για την ευτυχία. Η ευτυχία καθαυτή είναι ο δρόμος».

Φίλια Μητρομάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ