Πώς να ανακαλύψτε τις κρυμμένες ικανότητές σας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου προτείνω στις γυναίκες αναγνώστριες να τολμήσετε να βγείτε έξω από τα όριά σας και να ανακαλύψτε τις κρυμμένες ικανότητές σας με αυτά τα όμορφα μυστικά.

Εντοπίστε πού είστε κλειστοί
Το να είμαστε ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους και εμπειρίες ακούγεται ωραίο, αλλά πρώτα πρέπει να ανοιχτούμε στον εαυτό μας. Ξεκινήστε εντοπίζοντας έναν τομέα της ζωής σας όπου νιώθετε κλειστοί ή εγκρατείς. Μπορεί να φταίει το ότι η καριέρα σας είναι στάσιμη ή ότι η σχέση σας δεν οδηγεί πουθενά ή ότι γενικώς η ζωή σας έχει γίνει ρουτίνα και συνήθεια. Κάντε στον εαυτό σας μερικές εποικοδομητικές ερωτήσεις για να διευρύνετε τις απαντήσεις σας. Αν νιώθετε ότι δεν αποδίδετε επαρκώς στη δουλειά, αντί να σκέφτεστε τι κάνετε λάθος ή τι σας λείπει, αναρωτηθείτε τι θα θέλατε να κάνετε στη δουλειά σας, ποιες ιδιότητες και ποιες αξίες θα σας βοηθούσαν να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι σε αυτό που κάνετε.
Αν νιώθετε ότι η σχέση σας καταρρέει, αντί να σκέφτεστε τι πήγε λάθος, ανοιχτείτε σε νέους τρόπους επαφής σκεφτόμενοι τι θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση, όπως το να είστε στοργικοί ή ανεκτικοί. Το να είστε ανοιχτοί σημαίνει να αναλαμβάνετε την ευθύνη, να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας και να μην περιμένετε ή να εύχεστε να τις κάνει κάποιος άλλος για σας.

Ανοιχτείτε στις επιθυμίες σας
Αντί να κρατάτε κρυφή την επιθυμία σας και να είσαστε εγκρατείς από το φόβο της αποτυχίας, μπορείτε να ανοιχτείτε σε αυτό που είναι πιθανό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τελικά θα επιλέξετε κάτι διαφορετικό. Σκεφτείτε ένα όνειρο που θέλατε τόσο πολύ που αλλά φοβόσασταν ότι δε θα το πετύχετε ποτέ. Τώρα σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να υλοποιήσετε το όνειρο κάνοντας το πρώτο μικρό βήμα που θα σας οδηγήσει σ’ αυτό. Αν θέλατε πάντα να δουλέψετε στο εξωτερικό, για παράδειγμα, αλλά φοβόσασταν, σκεφτείτε ποιο θα ήταν αυτό το πρώτο βήμα. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να ξεκινήσετε μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας, να τηλεφωνήσετε στην πρεσβεία της χώρας για την οποία ενδιαφέρεστε και να τους ρωτήσετε για την πολιτική μετανάστευσης ή να μπείτε σε μια διαδικτυακή κοινότητα εκπατρισμένων και να μάθετε πώς ήταν η εμπειρία τους.

Μην κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους
Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά βήματα για να ανοιχτείτε, είναι να σταματήσετε να κρίνετε. Συνήθως, παραμένουμε περιορισμένοι από κανόνες και προκαταλήψεις που επιβάλλουμε οι ίδιοι. Κρίνοντας αυστηρά τον εαυτό σας, δεν μπορείτε παρά να προβάλλετε τις κρίσεις σας στους άλλους. Η κατανόηση και η συμπόνια δημιουργούν πιο βαθιές και ικανοποιητικές σχέσεις.

Προσπαθήστε να λέτε «ναι» αντί για «γιατί;»
Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γίνουμε πιο ανοιχτοί στη ζωή είναι να λέμε ναι αντί για όχι. Το «ναι» μας οδηγεί σε απροσδόκητα μέρη, όπου συναντούμε νέους ανθρώπους, δοκιμάζουμε νέες δεξιότητες, αλλάζουμε δουλειά, ακόμα και την εμφάνισή μας. Αν στο παρελθόν ήμασταν επιφυλακτικοί για πολύ καιρό και ρωτούσαμε «Γιατί;» αντί για «γιατί όχι;», θα διαπιστώσουμε ότι η ζωή γίνεται μια πολύ πιο πλούσια και ευρεία εμπειρία. Το να πείτε ναι σε κάτι καινούριο συνήθως προκαλεί άγχος, αλλά αντί να λέτε «Δεν μπορώ να το κάνω γιατί μπορεί να αποτύχω», μπορείτε να λέτε «Θα το δοκιμάσω γιατί είμαι περίεργη να δω τι θα συμβεί».

Το μυστικό

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο ανοιχτοί γινόμαστε σε νέες εμπειρίες και στη ζωή, καθώς χάνουμε το φόβο μας και υποδεχόμαστε πιθανότητες που ούτε καν φανταζόμασταν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ