Ευτυχισμένοι ξανά: Πώς να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα σας

Οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η ψυχική υγεία.

Η ωκυτοκίνη είναι μία από τις πιο ισχυρές ορμόνες που παράγει το σώμα. Γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη είναι πολλά παραπάνω από ένα βιολογικό συστατικό. Στην πραγματικότητα, πέρα από την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, του θηλασμού, της φροντίδας και της γέννας, αυτή η ορμόνη, που έχει νευροδιαβιβαστικές λειτουργίες, υπηρετεί πολλούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μειώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα κορτιζόλης, αυξάνει τα επίπεδα αντοχής στον πόνο και μειώνει το άγχος.

Στην πραγματικότητα, η ωκυτοκίνη είναι από τα πιο ισχυρά χημικά στοιχεία του εγκεφάλου, όσον αφορά τη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Μιράντα Ολφ, στο ιατρικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology, η ωκυτοκίνη είναι ένας προωθητής της ψυχικής υγείας, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά θετικό τρόπο ανταπόκρισης στη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών διαταραχών.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως η χορήγησή της έξω από το κλινικό πλαίσιο δεν προτείνεται. Παρ’ όλα αυτά, μπορετέ να αυξήσετε την παραγωγή ωκυτοκίνης φυσικά. Όπως αναφέρει και το exploringyourmind.com αυτοί είναι οι τρόποι να αυξήσετε την ωκυτοκίνη.

Τι λέει η επιστήμη για την αύξηση της ωκυτοκίνης

Τη δεκαετία του ’70, οι νευροεπιστήμονες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την ωκυτοκίνη. Συγκεκριμένα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη σχέση της ωκυτοκίνης με τη μητρική συμπεριφορά και το κοινωνικό δέσιμο, σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Ανακάλυψαν πως η ωκυτοκίνη, πέρα από τη σχέση μητέρας-παιδιού, επηρεάζει τη ζωή μας και σε άλλους τομείς και καλυτερεύει την κοινωνική μας συμπεριφορά. Όταν ο άνθρωπος ή άλλα ζώα παράγουν κάποια συμπεριφορά και ο εγκέφαλος την αντιλαμβάνεται ως ωφέλιμη, τότε παράγει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες. Με άλλα λόγια, ο μηχανισμός της δράσης της είναι διπλής φύσεως. Καθορίζει τη συμπεριφορά αλλά μπορεί επίσης να την κάνει να παραχθεί, μέσα από τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας.

Τα ευρήματα για την ορμόνη προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και οι επιστήμονες άρχισαν να σκέφτονται τις σχετικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, αναρωτήθηκαν αν το να δίνεις ή να αυξάνεις την παραγωγή ωκυτοκίνης σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού θα μπορούσε να βελτιώσει την κοινωνικότητα και τη συναισθηματική διασύνδεση. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ, φανερώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί οριστική συσχέτιση σε αυτό το θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι αυξάνουν φυσικά την παραγωγή ωκυτοκίνης στο σώμα τους. Για την ακρίβεια, όλες οι θετικές, ικανοποιητικές και επικερδείς συμπεριφορές επιβραβεύονται με αυτό το μόριο.

Πώς να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα σας

Η φυσική αύξηση της ωκυτοκίνης στο σώμα δεν είναι κάτι περίπλοκο. Γενικά, περιλαμβάνει την προώθηση της ευημερίας και της σύνδεσης με τους άλλους με αυθεντικό τρόπο.

1. Αγκαλιάστε και κάντε σεξ

Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί ένα απίστευτα επικερδές σύστημα, κάθε φορά που έρχεστε σε φυσική επαφή με κάποιον σημαντικό για εσάς. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως η σεξουαλική επαφή αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Επιπλέον, οι αγκαλιές με φίλους και οικογένεια, ακόμα και με ένα κατοικίδιο, είναι απίστευτα ικανοποιητικές για τον εγκέφαλο.

2. Πείτε λόγια ενθάρρυνσης

Όταν κάποιος σας κολακεύει, σας ενθαρρύνει ή σας συμπαραστέκεται, αισθάνεσαι όμορφα. Για την ακρίβεια, τα ενθαρρυντικά λόγια σας κάνουν να νιώθετε αγαπητοί και πολύτιμοι. Σας επηρεάζουν όμως και με άλλο τρόπο, σας βοηθούν να παράγετε ωκυτοκίνη. Οι λέξεις είναι ένα ισχυρό όπλο. Κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορούν να μεταφέρουν καλοσύνη, συμπόνια και αγάπη. Επιπρόσθετα, μας ενώνουν με τους άλλους και είναι απαραίτητο θεμέλιο στις κοινωνικές σχέσεις.

3. Ακούτε τους άλλους

Το να ακούτε τους άλλους είναι ένας υπέροχος τρόπος να αυξήσετε την ωκυτοκίνη. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι μας αναγνωρίζουν, μας καταλαβαίνουν και μας αποδέχονται. Είναι ακόμη ένα απαραίτητο συστατικό στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό, είναι καλό να θυμόμαστε τη δύναμη της ενεργητικής ακρόασης. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε πως ακούς χωρίς να κρίνετε. Επίσης σημαντικό είναι το να μην ασχολείστε με πολλά πράγματα όταν κάποιος χρειάζεται προσοχή. Δώστε του το 100% σας. Ο κόπος σας θα ανταμειφθεί.

4. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Σας επιτρέπει να είστε ήρεμος και ισορροπημένος. Επιπλέον, μειώνει και το άγχος. Ο τομέας της ψυχολογίας ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα οφέλη του. Ο διαλογισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να απομακρύνετε τους φόβους σας και να απελευθερώσετε ωκυτοκίνη.

5. Γυμναστείτε

Η γυμναστική δεν διατηρεί απλώς το σώμα υγιές. Με τη γυμναστική και τη σωματική άσκηση, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη αυξάνουν. Επιπλέον, το αίμα οξυγονώνεται και φτάνει στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος με πιο έντονο παλμό και άνεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνονται πολλές ορμόνες. Για να γυμναστείτε και να πάρετε όλα τα πλεονεκτήματα της άσκησης, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να τρέχετε, να κάνετε ποδήλατο ή να πάτε στο γυμναστήριο, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε. Το περπάτημα ή μια ήπια άσκηση στο σπίτι είναι αρκετά. Αυτό θα απελευθερώσει αρκετή ωκυτοκίνη.

6. Κλάψτε

Το κλάμα ενεργοποιεί το σώμα με υγιή τρόπο. Το να κλαίτε σας βοηθά να απελευθερώνετε τα συναισθήματά σας, μειώνει το άγχος και την κορτιζόλη και αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Το να καταπνίγετε τα συναισθήματά σας οδηγεί σε άγχος και σωματικά προβλήματα. Το κλάμα είναι μια πράξη έκφρασης και σωστής διαχείρισης της ενέργειας.

7. Να είστε γενναιόδωροι

Αισθάνεστε όμορφα όταν δίνετε. Για την ακρίβεια, το να είστε γενναιόδωρος, όπως και το να προσφέρετε χρόνο στους άλλους, χωρίς εγωισμό, κάνει την ευγνωμοσύνη και τη σύνδεση να ανθίζουν, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης.

Άλλη μια γενναιόδωρη πράξη που απελευθερώνει ωκυτοκίνη είναι το χαρίζετε ένα δώρο σε κάποιον, από καρδιάς. Δεν χρειάζεται να είναι για τα γενέθλιά του ή για κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Αυτό που ενεργοποιεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης είναι ότι σκέφτεστε με αγάπη τον άλλο άνθρωπο και θέλετε να είναι χαρούμενος.

8. Δώστε σημασία στη διατροφή σας

Το φαγητό από μόνο του δεν μπορεί να σας προσφέρει ωκυτοκίνη. Ωστόσο, τo γεγονός ότι οι τροφές δεν περιέχουν αυτήν την ορμόνη δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να την αυξήσετε. Μάλιστα, συγκεκριμένα συστατικά μπορούν να ενεργοποιήσουν και να αυξήσουν την παραγωγή της ωκυτοκίνης. Για παράδειγμα, κάποια βότανα όπως το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός, το θυμάρι, ο δυόσμος και ο άνηθος. Ακόμη ένα συστατικό που βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης είναι η σοκολάτα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ