Working

Πώς να βρείτε δουλειά και να διαπρέψετε

Tα παρακάτω tips προκύπτουν «εκ των έσω» και θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε στην αγορά εργασίας.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ;
Προσέξτε κάποια βασικά σημεία.
Δώστε προσοχή στο βιογραφικό σας: Για να κάνετε το βιογραφικό σας όσο πιο εντυπωσιακό γίνεται γράψτε… ποσοτικά. Για παράδειγμα, αντί να αναφέρετε «εμπειρία στις πωλήσεις» μπορείτε να πείτε «βοήθησα να αυξηθούν τα κέρδη κατά 9%». Μην ξεχνάτε να αναφερθείτε σε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σας, όπως για παράδειγμα ότι διοργανώσατε ή συμμετείχατε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση.
Έχετε αυτοπεποίθηση: Όταν δε χάνετε τον έλεγχο και συνεχίζετε να εκπέμπετε σιγουριά κάτω από τις συνθήκες μιας συνέντευξης, δείχνετε στο μελλοντικό εργοδότη σας ότι μπορείτε να τα καταφέρετε ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. Για να διατηρήσετε τον έλεγχο και κατά τη διάρκεια της δικής σας αναζήτησης, κρατήστε αρχείο όλων των εταιριών στις οποίες έχετε κάνει αίτηση.
Να είστε ανοιχτοί στην κριτική: Προκαλώντας τον εργοδότη να σας εξετάσει λεπτομερώς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, μπορεί να σας φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ρωτώντας «πιστεύετε ότι δεν είμαι αρκετά έμπειρος/η γι’ αυτή τη θέση;» σας δίνετε αυτόματα η δυνατότητα να ανταπαντήσετε στους ενδοιασμούς που μπορεί να υπάρχουν από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις ικανότητές σας.
Διευρύνετε τους εργασιακούς σας τομείς: Αν σας ενδιαφέρει ένας συγκεκριμένος χώρος, αλλά οι πιθανότητες να βρείτε σε αυτόν εργασία είναι λιγοστές, σκεφτείτε δημιουργικά για το πώς η εμπειρία σας μπορεί να ανταποκριθεί και σε άλλα πεδία. Το επικοινωνιακό σας ταλέντο, μπορεί να σας χρησιμεύσει και στις πωλήσεις, για παράδειγμα, παρ’ όλο που μέχρι τώρα ίσως δουλεύατε σε τηλεφωνικό κέντρο. Δώστε βάση στα μεμονωμένα προσόντα σας κι όχι στους τίτλους.
Φτιάξε το επαγγελματικό σας κάρμα: Ακόμη κι αν περνάτε μεγάλες δυσκολίες, κάντε μια χάρη για κάποιον γνωστό, όπως να συστήσετε έναν πρώην συνάδελφο που θέλει να ασχοληθεί με τη διαφήμιση, σε ένα γνωστό σας που δουλεύει σε διαφημιστική εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο και οι άλλοι θα σας ανταποδώσουν με την πρώτη ευκαιρία και πιθανόν να σας αναφέρουν σε γνωστούς τους, στηρίζοντάς σας στην προσπάθειά σας να βρείτε εργασία.

 

ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ;
Κάντε την πιο δημιουργικά.

Κάντε ένα πλάνο: Για τους περισσότερους ανθρώπους η δημιουργικότητα «ανθίζει» όταν βρίσκονται σε χαλαρό περιβάλλον. Όταν ηρεμούμε και διασκεδάζουμε, απελευθερώνουμε και τον εαυτό μας από τα εμπόδια που μπλοκάρουν τις ιδέες μας. Μην περιμένεις την προθεσμία πιέζοντας τον εαυτό σας να σκεφτεί δημιουργικά την τελευταία στιγμή. Όποτε βρίσκετε χρόνο είναι καλή ευκαιρία να «στύψετε» το μυαλό σας, έτσι ώστε να πείτε εγκαίρως…«εύρηκα – εύρηκα!».
Ψάξτε για πρότυπα: Όσο περισσότερα πρότυπα μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε, τόσο περισσότερο υλικό θα έχετε για να δουλέψετε. Αν εντοπίσετε μια νέα τάση στον τρόπο που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ή μιλάνε, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε στο πρότζεκτ που δουλεύετε.
Σκεφτείτε ξανά: Οι περισσότεροι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι υπάρχει μια σωστή απάντηση για κάθε πρόβλημα. Στα περισσότερα όμως μπορεί να υπάρξει και δεύτερη και τρίτη. Κάντε μια λίστα με τρεις εναλλακτικούς τρόπους στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για να ξεκινήσετε ένα πρότζεκτ. Αυτό ίσως σας κάνει να αλλάξετε τις υποθέσεις σας για το τι είναι καλύτερο ή σωστό.
«Ξεθάψτε» παλιότερες ιδέες: Ένα σημαντικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας αποτελεί και η γνώση του πότε χρειάζεται να ξεχάσετε τα παλιά και να ψάξετε για κάτι νέο, αλλά και πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιδέες του παρελθόντος και να τις διαμορφώσετε ανάλογα μ’ αυτό που σας εξυπηρετεί, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μπορεί κάτι που δε σας φαίνεται χρήσιμο στην παρούσα φάση, σ’ ένα χρόνο από τώρα να σας βοηθήσει αν το επαναπροσδιορίσετε. Σημειώνετε τις ιδέες σας και ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστούν!

 

Το μυστικό

Να θυμάστε πάντα πώς ένα βιογραφικό θα πρέπει να είναι σύντομο (να μην ξεπερνάει τις 2 σελίδες), ευανάγνωστο και καθαρό.Χρησιμοποιήστε καλή ποιότητα χαρτιού, κατά προτίμηση σε λευκό ή σε κάποιο πολύ απαλό χρώμα. Προσέξτε πολύ καλά την ορθογραφία και τη σύνταξη του κειμένου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • Χριστίνα

  Γειά σου Βίκυ.Είμαι 25 χρονών, εδώ και 2 χρόνια είμαι άνεργη,δεν βρίσκω στον τομέα που σπούδασα(Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο). Είμαι πολύ μπερδεμένη,δεν ξέρω τι να κάνω από δω και πέρα.Να σπουδάσω κάτι άλλο;Να πάω στο εξωτερικό;Μου φαίνεται πολύ σκληρό να είμαι μόνη μου σε ξένη χώρα και δεν έχω και πολλά λεφτά για να πάω.Σ’ολες τις αγγελίες ζητάνε άτομα με προυπηρεσία.Όμως πως θα’χω προυπηρεσία αφού δεν μου δίνει κανένας δουλειά;Πραγματικά είμαι σε αδιέξοδο,δεν ξέρω που να απευθυνθώ για να πάρω κάποιες απαντήσεις.Έχω μπλοκάρει δεν μου κατεβαίνει καμία ιδέα.Τι θα με συμβούλευες;

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Χριστίνα μου αυτή την περίοδο δυστυχώς θέσεις που να ανταποκρίνονται στις σπουδές σου είναι ελάχιστες. Ωστόσο θα σου έλεγα να προσπαθήσεις τα πάντα – και το εξωτερικό, είσαι αρκετά νέα και μπορείς να τα καταφέρεις. Εσύ κάνε την προσπάθειά σου ακόμη και εκεί που νομίζεις ότι δεν θα σε πάρουν.

 • Thanos Breskas

  Exei endiaferon!

 • Χριστίνα

  Σ’ευχαριστώ για την απαντησή σου,η σιγουριά που μου απαντάς μου δίνει δύναμη!!

 • Αριάδνη

  Πολύ ωραίο άρθρο και χρήσιμο ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε! Είμαι 27 χρονών, δημοσιογράφος, εδώ και 2 μήνες άνεργη και πολύ στεναχωρημένη. Βρίσκομαι στα πρόθυρα της κατάθλιψης αλλά το παλεύω διευρύνοντας τις δρατηριότητές μου (πηγαίνω χορό και γυμναστήριο) για να ξεχνιέμαι. Έχω στείλει ιδέες σε κανάλια, βιογραφικά σε εφημερίδες και περιοδικά, ακόμα τίποτα. Είμαι σε αναμονή, κανένας δεν μου έχει απαντήσει ακόμα. Δεν αντέχω να είμαι στο περίμενε. Είμαι γεμάτη όρεξη για δουλειά και θέλω κάτι να γίνει και να βρω σύντομα δουλειά για να μην χάσω την πίστη στον εαυτό μου!

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Αριάδνη σε καταλαβαίνω ο δημοσιογραφικός χώρος πλήττεται περισσότερο από ποτέ τώρα, δυστχώς. Αλλά δεν χρειάζεται να χάνεις την πιστη στον εαυτό σου

 • Μαρία

  Βίκυ μου, πάντα χρήσιμα και βοηθητικά όλα τα άρθρα σου. Μπράβο σου που καταπιάνεσαι με θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν όλους μας. Ψάχνω και εγώ μια καλύτερη δουλειά.. λόγω του άσχημου εργασιακού περιβάλλοντος έχω αλλάξει εργασία όμως ψάχνω για κάτι καλύτερο.. στην συνέντευξη ή ιντερβιου το λεγόμενο πάντοτε ρωτάτε το λόγο αποχώρησης από την εργασία.. τι να απαντήσω? να αναφέρω΄την αλήθεια ότι παρεταιτήθηκα λόγω κακών εργασιακών σχέσεων μεταξύ των υφισταμένων. Είναι ορθό να λέμε την αλήθεια? Σε ευχαριστώ για όλες μα όλες τις συμβουλές σου οι οποίες είναι για μένα σαν να έρχονται από μια φίλη που νοιάζεται.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Αν παραιτήθηκες λόγω κακών εργασιακών σχέσεων μπορείς να αναφέρεις ότι το εργασιακό σου περιβάλλον δεν σου παρείχε τα εχέγγυα για εξέλιξη και ομαδικό πνεύμα που είναι το ζητούμενο στα εργασιακά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις κάτι αλλά πάντα με τακτ και διπλωματία.

 • Maria

  Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ για την συμβουλή σου. Πραγματικά με έχεις βοηθήσει. Όπως και τόσους άλλους / άλλες με τις συμβουλές σου! Χρόνια Πολλά και Καλά!