Πώς να διαπραγματεύεστε σαν επαγγελματίες

Αν θέλετε να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε μια οποιαδήποτε συμφωνία, ακολουθήστε τα παρακάτω μυστικά για να φέρετε τους άλλους στα νερά σας!

 

Αποφασίστε από πριν την τελική σας προσφορά
Όταν πρόκειται ν’ αγοράσετε ή να πουλήσετε κάτι, φροντίστε να εκτιμάτε από πριν το κατώτατο και το ανώτατο ποσό που θέλετε να φτάσει η προσφορά. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχετε μεγαλύτερη σιγουριά για ν’ απορρίψετε ποσά που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας και παράλληλα γλυτώνετε τα πολλά… παζάρια!

Δημιουργήστε κλίμα οικειότητας
Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα κοινό έδαφος με το πρόσωπο που κάνετε τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί και στους δυο σας, για παράδειγμα, ν’ αρέσει η κολύμβηση ή η γιόγκα. Οι άνθρωποι συμβιβάζονται πιο εύκολα, όταν μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα με κάποιον άλλο. Συν του ότι όταν μπαίνει και το ανθρώπινο στοιχείο στη διαπραγμάτευση, αντιμετωπίζετε τον άλλον σαν συνέταιρο κι όχι σαν εχθρό.

Αφήστε τα γεγονότα να μιλήσουν
Με τη φράση “αυτή είναι η τελική μου προσφορά” το άλλο άτομο μπορεί να νιώσει παγιδευμένο και εξαπατημένο. Αντιθέτως, όταν μπορεί από μόνο του να διαπιστώσει την αξία βάσει γεγονότων και λογικών επιχειρημάτων, θα μπορέσει να πειστεί από μόνο του.

Παίξτε δίκαια
Όταν αφήνετε επιλογές στον άλλον, τελικά όλων οι ανάγκες θα ικανοποιηθούν και θα μείνουν άπαντες ευχαριστημένοι. “Κάντε παιχνίδι” αλλά αφήστε περιθώρια και στον άλλον.

Πείτε “αν”
Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με το τι δίνετε, αλλά με το τι ανταλλάσσετε. Όταν η άλλη πλευρά ζητά κάτι, συνηθίστε να λέτε «ναι, αν…» αντί για «ναι» ή «όχι». Μάθετε ακριβώς τι πρέπει να ζητήσετε ως αντάλλαγμα.Π.χ.: “Θα συμφωνήσω στο Χ… αν πάρω το Υ πίσω.” ή “Θα συμφωνήσω στο Χ… αλλά τότε δεν θα μπορώ να κάνω το Ψ”.

 

Το μυστικό

Η σωστή διαπραγμάτευση έχει έναν κανόνα: πρέπει κι οι δύο πλευρές να κερδίζουν. Έχετε αυτό στο μυαλό σας πριν αρχίσετε το παζάρι κι όλα θα πάνε καλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ