Πώς να κάνετε την πιο ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία

Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά οι ετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους φουντώνουν.  πώς μπορείτε να κάνετε την πιο ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία!

Με ποιους να περάσετε την Πρωτοχρονιά;

Με κοντινά σου πρόσωπα και ανθρώπους που αγαπάς. Στη μακροβιότερη έρευνα της Ψυχολογίας το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας ευτυχίας είναι οι κοντινές ανθρώπινες σχέσεις. Όχι απαραίτητα οι συγγενικές. Η συναισθηματική σύνδεση είναι το κριτήριο εγγύτητας. Οι άνθρωποι με τους οποίους νιώθεις ωραία όταν βρίσκονται γύρω σου.

Τι δώρα να πάρετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους;

Κάνε δώρο μια εμπειρία, όχι ένα αντικείμενο, αν το κριτήριο αγοράς ενός δώρου είναι να αυξήσεις την ευτυχία του παραλήπτη. Σύμφωνα με έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας οι εμπειρίες ωριμάζουν ενώ τα δώρα φθείρονται. Μια λάθος εμπειρία την ξεχνάμε ενώ ένα λάθος δώρο είναι πάντα μπροστά μας και μας θυμίζει ότι αυτός που μας το πήρε δε μας σκέφτηκε. Επίσης οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικές οπότε μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία μας και λόγω των ανθρώπινων σχέσεων που προάγουν.

Πόσες ετοιμασίες να κάνετε;

Με δυο λέξεις: Πολύ Λίγες. Την πρωτοχρονιά του 2000 έγινε μια πολύ μεγάλη έρευνα από θετικούς ψυχολόγους. Ήταν μια σημαντική πρωτοχρονιά για πολλούς ανθρώπους και έτσι οι επιστήμονες βρήκαν την ευκαιρία να διενεργήσουν την έρευνα. Πριν την πρωτοχρονιά ρώτησαν πολλά νοικοκυριά πόσες ετοιμασίες έκαναν για την νύχτα της αλλαγής του χρόνου. Μετά την αλλαγή κάλεσαν τα ίδια άτομα και τους ρώτησαν πώς πέρασαν. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν κάνει τις περισσότερες ετοιμασίες πέρασαν χειρότερα από όσους είχαν κάνει τις λιγότερες. Αυτό συνέβη διότι όσο περισσότερες προετοιμασίες κάνουμε, όσο θέλουμε να είναι τα πάντα στην εντέλεια τόσο περισσότερες προσδοκίες επενδύουμε στην βραδιά αυτή. Οι προσδοκίες είναι όμως ο χειρότερος εχθρός της ευτυχίας.

Όταν όλα πρέπει να είναι τέλεια τότε οποιαδήποτε φυσιολογική παρασπονδία έχει μεγάλο ψυχικό κόστος. Αν δεν είναι το φαγητό ακριβώς όπως θα το ήθελα θα στεναχωρηθώ. Αν δε χορέψει ο κόσμος όσο περίμενα θα νομίζω ότι δεν πέρασε καλά και θα τους πιέσω να χορέψουν και μάλλον θα τους αγχώσω. Αν το φόρεμα και τα παπούτσια δεν είναι τόσο αστραφτερά όσο τα φανταζόμουν θα καταστραφεί η βραδιά μου. Αν το μαλλί δεν πετύχει τότε η αποτυχία είναι σίγουρη.

Από την άλλη αν βρεθούμε οι φίλοι, μαγειρέψουμε και το δούμε πώς θα πάει τότε δύσκολα να αποτύχει, καθώς δεν έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά. Μπορούμε να περάσουμε καλά και με ένα γκουρμέ φαγητό και με μια πίτσα. Και με ωραίο κρασί και με μια μπύρα. Και αν είμαστε ντυμένοι με τζην ή με τουαλέτα.

Όσο πιο χαλαροί είμαστε τόσο πιο πιθανό να ευχαριστηθούμε τη βραδιά μας και να είμαστε ανοιχτοί στο απρόοπτο. Χωρίς το άγχος που δημιουργούν οι προσδοκίες.

Όταν έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και να παν όλα όπως τα φανταζόμασταν, θα αντλήσουμε μικρότερη ικανοποίηση καθώς δε θα υπάρχει χώρος για την έκπληξη. Και συχνά είναι η έκπληξη η οποία ευθύνεται για την απόλαυση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ