Πώς να κατακτήσετε την αυτογνωσία

Για να μπορεί το άτομο να είναι πετυχημένο στη ζωή του, να παίρνει σωστές συναισθηματικές, επαγγελματικές, προσωπικές και κοινωνικές αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του.

Τι είναι η αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή μας βοηθά να κοιτάξουμε τον εαυτό μας από μια εξωτερική προοπτική, μια πιο συνειδητή προοπτική, ώστε να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας πιο ειλικρινά. Η αυτογνωσία και η πραγματική συνειδητοποίηση είναι να δώσουμε προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω μας και τι συμβαίνει μέσα μας. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την συνειδητοποίηση, να βρούμε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε. Γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο μυαλό μας και στην καρδιά μας. Δίνουμε προσοχή στα συναισθήματα, στις συνήθειες, στις συμπεριφορές, στους φόβους μας. Κατανοούμε , τους τρόπους που σκεφτόμαστε, τις προτιμήσεις μας, τους τρόπους που επικοινωνούμε. Έτσι αποφασίζουμε πώς θέλουμε να ζούμε με περισσότερη ελευθερία, χαρά και ευημερία.

Πρακτικές συμβουλές για την αυτογνωσία:

Για να γνωρίσει κανείς καλύτερα τις βαθύτερες, συχνά κρυμμένες πλευρές του εαυτού του που όμως έχουν τεράστια επιρροή στις επιλογές και τις πράξεις του ατόμου, μπορεί να δοκιμάσει τα παρακάτω:

Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας.
Όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη τι σκέψεις κάνετε; Τι λέτε στον εαυτό σας όταν κάνετε εσωτερικό μονόλογο; Θετικά ή αρνητικά σχόλια; Κριτικάρετε ή ενθαρρύνετε τον εαυτό σας; Πώς φέρεστε στον εαυτό σας;

Σημειώστε τα όνειρά σας και τα αισθήματα που σας προκαλούν.
Όχι τόσο για να τα αναλύσετε, όσο για να έχετε μια αίσθηση για τις βαθύτερες επιθυμίες ή τις συγκρούσεις σας που έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τα όνειρα.

Αφιερώστε χρόνο για διαλογισμό.
Μείνετε μόνοι σας σε ένα ήσυχο μέρος και με κλειστά μάτια ηρεμείστε και χαλαρώστε, διώχνοντας κάθε σκέψη από το μυαλό σας.

Κρατήστε ημερολόγιο με τις πιο κρυφές σας σκέψεις και συναισθήματα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα κάντε την εγγραφή σας στο σεμινάριο Αντιγήρανση και Αυτογνωσία που διοργανώνουν η Βίκυ Χατζηβασιλείου και ο Χάρης Παπαδόπουλος την Κυριακή 28.2.2021

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ