Πώς να κερδίσετε τις εντυπώσεις στην εργασία σας

Για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να αυξήσετε την αξιοπιστία σας δεν είναι μόνον η σωστή εμφάνιση, η γνώση και οι κοινωνικές δεξιότητες.

1 Αφήστε τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους

Αυτό είναι το μυστικό για να κάνετε μια καλή εντύπωση: Αφήστε τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, όταν μιλάμε για τον εαυτό σας, διεγείρονται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως το σεξ ή ένα καλό γεύμα. Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος όταν συζητάμε για τον εαυτό μας υποδηλώνει ότι η αυτο-αποκάλυψη, μπορεί να είναι εγγενώς ευχάριστη. Κι όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις εμπειρίες τους, γίνονται πιο ευάλωτοι ο ένας στον άλλο και όταν συμβαίνει αυτό, σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς και συνεπενδύουν στην ευημερία του άλλου.

 

2 Τελειοποιήστε τη τέχνη της χειραψίας

Η ισχυρή χειραψία δεν είναι θέμα συμπίεσης του χεριού κάποιου ανθρώπου. Είναι θέμα παρουσίασης. Πώς γίνεται αυτό: στο δρόμο ή στις συναντήσεις να έχετε τους ώμους σας στην ίδια ευθεία με τους ανθρώπους που συναντάτε. Δώστε σημασία στη χειραψία – η επαφή με τα μάτια, η καλή λαβή, ο αγκώνας να βρίσκεται στη σωστή γωνία. Μην ταρακουνάτε υπερβολικά το χέρι, εκτός αν το άλλο άτομο επιμένει απλά σε αυτό. Χαμογελάστε. Η σωστή χειραψία δείχνει ότι δείχνετε σεβασμό στο πρόσωπο με το οποίο μιλάτε και όπως επιβεβαιώνουν οι έρευνες, όταν δίνετε σεβασμό, λαμβάνετε σεβασμό.

3. Κρατήστε επεκτατική στάση 

Η στάση σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που αισθάνεστε, στον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας και στο πώς οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την παρουσία σας Για παράδειγμα, η συνηθισμένη στάση ισχύος, κρατώντας δηλαδή τους ώμους σας ανοιχτούς και τα χέρια σας πλατιά, δίνει το μήνυμα στο σύστημα των ορμονών σας να απελευθερώσει τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για να σας κάνει να νιώσετε πιο αισιόδοξοι.

4.  Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο

Η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παιχνιδιών, Valve, προσλαμβάνει υπαλλήλους “σχήματος” T, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν κάθετη, βαθιά γνώση σε μια περιοχή που σχετίζεται με το αντικείμενό τους, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον τους σε διάφορα θέματα. Αυτό το μοτίβο μπορεί να επεκταθεί στην καριέρα οποιουδήποτε. Αν εργάζεστε στις επιχειρήσεις, τότε φροντίστε να είστε ενήμεροι για τις αλλαγές στη βιομηχανία σας, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε για αυτές με έξυπνο τρόπο. Οι ψυχολόγοι επίσης συνιστούν την ανάγνωση των επιχειρηματικών ειδήσεων καθημερινά ώστε να μπορείτε να μιλάτε έξυπνα για επιχειρηματικά θέματα. Αλλά χρειάζεστε και μια ευρεία βάση γνώσης, οπότε ενημερωθείτε για την επιστήμη, την τεχνολογία και την ποπ κουλτούρα.

5. Να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι

Η άγνοια είναι ένα από τα λιγότερο σεβαστά χαρακτηριστικά του επαγγελματικού κόσμου – αν όχι το χειρότερο. Αν θέλετε οι ιδέες σας να έχουν αξία, να είστε καλύτερα ενημερωμένοι από όλους τους άλλους. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναπτύξετε μια υπερβολικά βαθιά γνώση του τομέα του αντικειμένου σας. Βασιστείτε στις ιδέες που θεωρείτε ότι έχουν εξεταστεί λεπτομερώς και να έχετε τα επιχειρήματά σας προετοιμασμένα.

6. Πείτε ιστορίες στους ανθρώπους

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν αλλά δεν αρκούν για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους. Πάρτε παράδειγμα την επιτυχημένη οργάνωση των TED Talks, που επηρεάζει θετικά εκατομμύρια κόσμου: οι πιο επιτυχημένες παρουσιάσεις είναι περίπου 65% ιστορίες και 25% δεδομένα. Γνωστοί ομιλητές των TED Talks υποστηρίζουν ότι στην αρχή σκόπευαν να κάνουν μια ομιλία γεμάτη γεγονότα και αριθμούς και τίποτα προσωπικό. Αφού εξέτασαν τις υπόλοιπες ομιλίες, βρήκαν τη σωστή αναλογία και έκαναν την ομιλία τους επιτυχημένη, βάζοντας έναν προσωπικό τόνο.

7. Να έχετε αυτοπεποίθηση αλλά να είστε και ταπεινοί

Για να αποκτήσετε σεβασμό πρέπει να παντρέψετε την ταπεινοφροσύνη και την αυτοπεποίθηση. Χρειάζεστε αρκετή αυτοπεποίθηση για να έχετε τον έλεγχο του σεβασμού των άλλων, αλλά αυτό πρέπει να αντισταθμίζεται από το να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που απλά δεν γνωρίζετε. Η ταπεινότητα είναι ο δρόμος προς την επίτευξη του σεβασμού, ενώ η αυτοπεποίθηση είναι ο δρόμος προς τη διαχείρισή του. Να θυμάστε: Όσο περισσότερο ξέρετε ότι δεν γνωρίζετε, τόσο πιο πρόθυμοι θα είστε να μάθετε.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ