Πώς να κερδίσετε το σεβασμό στη δουλειά σας

Το αφεντικό σας σας μιλάει υποτιμητικά, οι συνάδελφοι απορρίπτουν τις ιδέες σας και μερικές φορές νιώθετε ότι η μαθημετευόμενη νομίζει ότι είναι προϊσταμένη σας. Πού πήγε ο σεβασμός; Όλα ξεκινάνε από σας και το τι κάνετε για να τον κερδίσετε.

Ζητάτε βοήθεια
Αν το αφεντικό σας αναθέσει μια τεράστια δουλειά και δεν έχετε ιδέα τι είναι αυτό, μην προσποιείστε ότι γνωρίζετε. Το θεωρούμε αδυναμία αλλά το να ζητάμε βοήθεια είναι απαραίτητο στοιχείο του σεβασμού. Πείτε με αυτοπεποίθηση «Δεν το έχω ξανακάνει. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Το αφεντικό σας θα εκτιμήσει το ότι είστε εξαρχής ξεκάθαρες.

Βάλτε όρια
Βάζω όρια δεν σημαίνει λέω “όχι” – έχει να κάνει με το τι μπορείτε να κάνετε και πώς. Όχι, δεν γίνεται να πάτε στο γραφείο το Σάββατο και να χάσετε τα γενέθλια της κόρης σας, αλλά μπορείτε να πάτε δύο ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα για να τελειώσετε τη δουλειά σας.

Εκφραστείτε
Η επικοινωνία είναι απαραίτητη σε κάθε πλευρά της ζωής, αλλά περισσότερο μεταξύ ανθρώπων που συνεργάζονται. Αν έχετε δύσκολο αφεντικό ή συνάδελφο, μην τα κρατάτε μέσα σας, ξεσπώντας στον σύντροφο ή την κολλητή σας. Πηγαίνετε στην πηγή του προβλήματος, πείτε αυτό που θέλετε και ζητήστε να κάνουν το ίδιο.

Μη γίνεστε κακιά
Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να βγάλουν νύχια, ειδικά στη δουλειά. Μην πέσετε στην παγίδα. Προσπαθήστε ν’ αποφεύγετε το κουτσομπολιό και την αρνητικότητα. Σας καταβάλλει. Είναι καλύτερα να είστε πηγή υποστήριξης και δύναμης για τις συναδέλφισσές σας – μαζί θα καταφέρετε πολλά περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ