PostPch41

Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε ψυχοθεραπεία;

Ή να τη σταματήσετε; Αυτά είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε.

Η ιδέα να πάτε σε ψυχολόγο μπορεί να φαινόταν μεγάλο βήμα λίγα χρόνια πριν, αλλά τώρα έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το ίδρυμα The Future Foundation, προάγγελος των μελλοντικών τάσεων, αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε ενηλίκους έχει δεχθεί κάποια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης ή ψυχοθεραπείας και σχεδόν οι μισοί βλέπουν θετικά την ευκαιρία να τους προσφέρουν μια υπηρεσία συμβουλευτικής στη δουλειά τους. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο έχετε υπόψη σας τα εξής:

Να έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος
Έξυπνοι, διορατικοί, συναισθηματικοί άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ και των διαχωριστικών γραμμών μπορεί να έχουν τα πάντα, από ντοκτορά και δέκα χρόνια ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης. Από την άλλη μεριά οφείλετε να τσεκάρετε εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές και το ότι κατέχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Να μην αντιμετωπίζει την ψυχοθεραπεία ως διασκέδαση
Ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος που έχει την τάση να σας κάνει φιλοφρονήσεις για τα πάντα, δεν κάνει τη δουλειά του (εκτός κι αν πήγατε σκεφτόμενοι πως «δε με νοιάζει πώς θα το κάνω – κάντε με απλώς να νιώσω καλύτερα» – σ’ αυτή την περίπτωση έχετε βρεις τον τέλειο ειδικό).

Να μην είναι φίλος σας
Μην αρχίσουμε και με το ότι ο ψυχολόγος σας δεν είναι εραστής. Το μασάζ στην πλάτη, τα ραντεβού για φαγητό και τα e-mail με γλυκόλογα δεν περιλαμβάνονται. Η συμφωνία είναι απλή: ασφάλεια, σιγουριά και διάρθρωση. Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν το γνωρίζει αυτό ουσιαστικά αποτελεί απειλή για σένα γιατί παύει να είναι αντικειμενικός κριτής.

Να τηρεί τους χρόνους της συνεδρίας
Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν ξεκινά τη συνεδρία στην ώρα του ή δεν μπορεί να την τελειώσει στην ώρα του, που ακυρώνει τα ραντεβού πάνω από μία φορά, που τρώει ενώ μιλάτε, που δέχεται τηλεφωνήματα την ώρα της συνεδρίας ή που με κάποιο τρόπο δείχνει ότι κάθε λεπτό δεν είναι τόσο σημαντικό δε σας κάνει. Αν τον συμπαθείτε, θίξτε το ζήτημα. Αν δε βελτιωθούν τα πράγματα αμέσως, διακόψτε.

Να μην φτάνετε σε αδιέξοδο
Τα περισσότερα μικρά παιδιά περνούν μια περίοδο οπισθοχώρησης πριν την επόμενη έκρηξη ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι ενήλικες. Στην ψυχοθεραπεία, μια σχετικά μακρά αδιάφορη περίοδος μπορεί να προηγείται μεγάλης δράσης. Ωστόσο, μια πολύ μακρά αδιάφορη περίοδος, στην οποία τόσο εσείς όσο και ο ψυχολόγος σας δεν κάνετε τίποτα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι (α) έχετε τελειώσει προς το παρόν, (β) έχετε τελειώσει με το συγκεκριμένο άτομο ή γ) ότι έχετε τελειώσει μέχρι να είστε έτοιμοι να αρχίσετε ξανά.

Να σέβεστε την κρίση του αλλά και τη δική σας
Οι άνθρωποι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις τους (γιατί οι σχέσεις προϋποθέτουν ευθύνη, προγραμματισμό, δέσιμο). Ωστόσο, ο πρώτος κανόνας λέει ότι εσείς είστε το αφεντικό. Ο δεύτερος κανόνας: αν πάντοτε σεβόσασταν τη κρίση του (δεν είναι το ίδιο με το να τον συμπαθείτε) και σας πει «δεν είστε έτοιμοι να φύγετε», σκεφτείτε το ξανά. Όταν το ξανασκεφτείτε, κοιτάξτε τον πρώτο κανόνα. Αν κάνετε λάθος με το να σταματήσετε, μπορείτε να επιστρέψετε – και θα έχετε μάθει κάτι απ’ αυτό.

Το μυστικό

Ο ψυχοθεραπευτής που βοήθησε τη φίλη σας να ξεπεράσει την αδυναμία, την αγοραφοβία ή το φόβο της δέσμευσης μπορεί σε σας να σας φανεί ψυχρός ή να μη σας εμπνεύσει. Μπορεί αυτός που είναι ο Φρόιντ για κάποιον να είναι εντελώς άσχετος για κάποιον άλλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • Μελίνα

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα Βίκυ μου…

 • Μαρία

  ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχοθεραπείας είναι και το θέατρο γιατί μέσω αυτής της τέχνης μπορεί κανείς να ανακαλύψει τους θυσαυρούς που κρύβει μέσα του ή της αλλά και της θυσαυρούς που έχει η μεταξύ των ανθρώπων επικοινωνία.. Θεωρώ πως όλες οι μορφές τέχνης είναι εξίσου ψυχοθεραπευτικές..

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Συμφωνώ απόλυτα.

 • Pingback: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟ : PreciousLife()

 • Ελένη

  Επίσης την ψυχή μας βοηθάει το να μιλήσεις με έναν Πνευματικό(ιερεα). Δεν είναι όλοι καλοί ούτε όλοι κακοί, όμως,αν βρεις κάποιον πουν να μιλάει στην καρδιά και στην ψυχή σου δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο. Επίσης είναι και δωρεάν!

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Απλώς η ψυχολογία έχει να κάνει με το συναίσθημα και τη λογική, όχι με την ψυχή όπως ασχολείται η θρησκεία μας. Για τα προβλήματα που κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί ίσως η βοήθεια ενός ειδικού να είναι απαραίτητη.

 • Pingback: Ένας στους πέντε ενήλικες έχει κάνει ψυχοθεραπεία | ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ()

 • alexandra

  Βίκυ μου είσαι πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΗ στο πακέτο είσαι τέλεια σε βλέπω τώρα και απλά σε θαυμάζω ::!!!!!! μπράβο σου εύχομαι να έχεις υγεία και ευτυχία πάντα σε σένα και την οικογένια σου !!!!!!!!!!!!!!!!!! φιλια

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σε ευχαριστώ πολύ!

 • Xαρά

  Άχ καλή μου Βίκυ (συγνώμη για τον ενικό όμως σε νιώθω πολύ κοντά),όλα καλά αυτά για την ψυχοθεραπεία,να ήξερες πόσο μεγάλη ανάγκη την έχω και νομίζω πως μαζί μου και πολλοί συνάνθρωποί μας όμως πως να πάω,όταν το ταμείο μου(ΤΥΔΚΥ) δεν έχει καμία σύμβαση με κανέναν τέτοιο γιατρό.
  Παρόλο αυτά πήγα μια φορά,όμως…..δεν ήταν μάλλον ο κατάλληλος,διότι αντί να νιώσω όμορφα με έκανε να πιστέψω πως είμαι “περίεργη”.
  Όλοι εμείς οι νεώτεροι,(είμαι 42 ετών) μου είπε νομίζουμε πως όλο κάτι έχουμε και τρέχουμε στους γιατρούς επειδή δεν ξέρουμε πως να περάσουμε την ώρα μας και μάλιστα μου τόνισε πως αν ζούσα στην κατοχή δε θα είχα κανένα πρόβλημα…(Να εξηγήσω πως στην επαρχία όπου και ζω,δεν έχουμε ψυχοθεραπευτή και πήγα σε ψυχιατρο-ψυχοθεραπευτή)…Πως να πάω σε άλλο,στη Θεσ/νίκη όταν το κόστος είναι αβάσταχτο? Και άντε να κόψω από κάπου για να πάω μια ακόμη φορά για τη θεραπεία της ψυχής μου,όμως σίγουρα δεν είναι αρκετή…Μακάρι να ήταν αλλιώς,το έχω μεγάλη ανάγκη,διότι υποφέρω!!! Ξέρετε αν υπάρχει κάποιος δημόσιος-κρατικός φορέας που να υποστηρίζει αυτές τις παθήσεις?

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Κάποιοι πάντως κάνουν και ψυχοθεραπεία online με μεγάλη επιτυχία, και είναι και έγκυροι.

 • ελενη

  Πολυ πολυ σωστα και ακριβη αυτα που λες!!!!Κανωντας χρονια πια ψυχαναλυση με βεβαιοτητα πια μπορω να σου πω…..πως αν τελικα υποβαλεις τον εαυτο σου σ αυτο το μακρυ ταξιδι της υπεροχης αλλα και επωδυνης γνωσης του εαυτου σου…..αυτο που σιγουρα σε οδηγησε εκει ειναι κατι που μεσα σου(υποσυνειδητα εστω)ματωνει και πονα!!!Ο πονος μπορει να ναι μεγαλος ομως το ταξιδι και η λυτρωση ακομα μεγαλυτερη!!!Το δωρο που τελικα σου μενει και η σοφια εξισορροπει την οδυνη!!!Διοτι εαν θελουμε να εχουμε καλυτερες σχεσεις καλυτερη δουλεια κλπ πρεπει πρωτα να εχουμε ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑς!!!!!!

 • Ελένη

  Δεν μπορω να καταλάβω αγαπητη Βίκη πως συμφωνείτε ότι το θέατρο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχοθεραπείας ενώ το να ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν χαρισματικό πνευματικό είναι κάτι που δεν βοηθάει. Όταν κάτι δεν το έχετε δοκιμάσει μην το απορρίπτετε, εμείς που έχουμε σχέση με πνευματικό και του μιλάμε συστηματικά μας έχει βοηθήσει οικογενειακώς και πίστεψτε δεν είμαστε άνθρωποι έξω από τον κόσμο αλλά σαν κι εσάς. Το γεγονός ότι η θρησκεία με την ψυχιατρική έχουν εξ’ ορισμού διαφορετικό αντικείμενο δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται η μια για την άλλη. Τέλος, ίσως είναι προτιμότερο να σώσει κάποιος την ψυχή του από το να απαλύνει τις ενοχές του μέσα από ψυχολογικές ερμηνείες.
  Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι σε κλινικές περιπτώσεις όπου η ιατρική παρέμβαση θεωρείτε απαραίτητη, αλλά στο επίπεδο που το θέατρο και οι μορφές τέχνης λαμβάνονται υπόψη ως ψυχοθεραπεία

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Κάθε άποψη είναι σεβαστή αγαπητή Ελένη. Δεν διαφωνώ ότι το ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν πνευματικό δεν βοηθά, στην ψυχοθεραπεία όμως αναφέρεται το άρθρο και όχι στην ανάγκη κάποιων ανθρώπων για πίστη και εξομολόγηση.

 • Ελένη

  Δυστυχώς Βίκη μου σαν άνθρωποι έχουμε χάσει το νόημα της ζωής κι αυτό είναι που μας ωθεί στην ψυχοθεραπεία.

 • Μαρία

  Από προσωπική εμπειρία με την ενασχόληση με το θέατρο, μπορώ να σας μεταφέρω ότι το να υποδύεται κανείς ένα ρόλο είναι τόσο υπέροχο σαν ένα ταξίδι στα άδυτα της ψυχής μας, ένα υπέροχο και επίπονο ταξίδι αυτογνωσίας. Κι αυτό γιατί η όλη προσπάθεια να ερμηνεύσεις ένα ρόλο δεν είναι εύκολο πράγμα.. όσοι ασχολήθηκαν με το θέατρο μπορούν να καταλάβουν.. Σε ευχαριστώ Βίκυ που μας δίνεις την ευκαιρία μέσα από το site σου να μοιραστούμε τις δικές μας απόψεις για την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητάς μας :)

 • ΣΙΑ

  Αγαπητή Βίκυ, θέλω να σας πω συγχαρητήρια για την πραγματικά όμορφη ιστοσελίδα σας. Βοηθάει πραγματικά!
  Το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι ψυχολογικά πολύ μπερδεμένη και πιεσμένη. Έχω ακούσει για την ψυχοθεραπεία αλλά δεν έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου. Διάβασα όλα τα παραπάνω και κατάλαβα ότι μπορεί να βοηθήσει αλλά έχω τις αμφιβολίες μου σκεφτόμενη ό,τι πας μιλάς σ’ εναν άνθρωπο για 60 λεπτά τον πληρώνεις και φεύγεις. Έχω απορίες ως προς το πως βοηθάει η ψυχοθεραπεία? Κάνεις αναδρομή στο παρελθόν σου? Σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης? αυτό δεν είναι επικύνδινο? Πως μπορώ να ξέρω ότι βρήκα τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή που θα βοηθήσει πραγματικά? γιατί απ’ότι γνωρίζω είναι αρκετά ακριβή η όλη διαδικασία. Επίσης τι είναι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία? ευχαριστώ.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σία μου οι ερωτήσεις σου είνα πάρα πολλές αλλά αν έχεις αντιμετωπίζεις προβλήματα (ακόμη και στο πως να διαχειρστείς καταστάσεις) ένας ειδικός θα σε βοηθήσει. Μία συνεδρία δεν είναι τόσο απλή, δεν μιλάς απλώς, ο ειδικός σε βοηθά να ανακαλύψεις το γιατί συμβαίνει και σε βοηθά να βρεις τρόπους επίλυσης. Δεν σου αλλάζει την σκέψη με την …κακή έννοια, κάθε άλλο κάνει την σκέψη σου πιο δημιουργική και ελεύθερη! Μη φοβάσαι.

 • ΣΙΑ

  Ευχαριστώ πάρα πολύ, θα ακούσω την συμβουλή σας δεν θα φοβηθώ και θα το κάνω. Συγνώμη αν σας βομβάρδισα με τις ερωτήσεις μου, ξέρω ότι δεν είστε κλινικός ψυχολόγος αλλά εγώ σας θεωρώ πολύ καλή στα θέματα τις ψυχολογίας όπως επίσης και το ό,τι είστε και πολύ έξυπνη γυναίκα.

 • fei

  Βίκυ καλησπέρα!

  Συγχαρητήρια για το άρθρο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι η στιγμή να συμβουλευτούμε ειδικό!
  Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι ομάδες ενδυνάμωσης που πραγματοποιούνται και είναι σίγουρα μια πιο οικονομική πρόταση με σύμμαχο μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.

  Συνέχισε την καλή δουλειά!

 • Σίσσυ

  Το άρθρο ήταν καταπληκτικό!! Μακάρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταλάβουν πως ο ψυχολόγος δέν είναι “τρελογιατρός” και ούτε όσοι τον επισκέπτονται τα έχουν χαμένα και είναι “σαλεμένοι”

 • fei

  Βίκυ καλησπέρα!
  Συγχαρητήρια για το άρθρο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι η στιγμή να συμβουλευτούμε ειδικό!
  Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι ομάδες ενδυνάμωσης που πραγματοποιούνται και είναι σίγουρα μια πιο οικονομική πρόταση με σύμμαχο μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.
  Συνέχισε την καλή δουλειά!

 • ΧΡΥΣΟΥΛΑ

  βικυ τι σημαινει ειδικευση στη γνωστικη συμπεριφορικη ψυχοθεραπεια?

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Να είναι κάποιος ψυχολόγος ειδικευμένος σε αυτή την τεχνική.

 • Pingback: Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε ψυχοθεραπεία; | ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ()

 • Γεωργία

  Βικυ μου εγω πήγα σε ψυχολογο και όντως με βοήθησε σε οτι αφορουσε την δουλεία μου. Στην τελευταια μας συνεδρια ομως ενιωσα ότι αντι να μιλουμε για εμενα καταλήξαμε να μιλάμε για εκείνη. Δεν πήγα ξανα. Μου είχε ακυρώσει και δυο φορες της συνεδρίες και καποιες φορές μιλουσε στο τηλεφωνο και οχι με πελατες που μπορω να το δικαιολογισω αλλα με συνεργατες της. Τωρα ψάχνω να βρω καποίον αλλο γιατι νιωθω ότι μου εκανε καλο να μιλω σε καποιόν που δεν ειναι συγγενής η φίλος. Σου δίνει μια αλλη πλευρα των πραγματων που δεν μπορεις να δεις οταν εισαι ο αμεσα ενδιαφερομενος.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σε ευχαριστώ Γεωργία

 • Georgia

  Ωραίο άρθρο και σίγουρα πολλοί θα οφελούνταν αν έκαναν ψυχοθεραπεία.
  Κάποτε ήμουν έτοιμη να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο τον οποίο μου είχαν συστήσει,τυχαία μια φίλη μου πρότεινε να επισκεφτώ τον Πνευματικό της πριν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία.
  Χωρίς να περιμένω το παραμικρό και με μεγάλο δισταγμό πήγα και μίλησα με τον συγκεκριμένο παπά.Όφείλω να πω πως ο άνθρωπος αυτός είναι καταρτισμένος σε θέματα ψυχολογίας και ιδιαίτερα χαρισματικός όσον αφορά την ανθρώπινη φύση.
  Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται μου έσωσε το γάμο και με βοήθησε να δω τον εαυτό μου, να αλλάξω τη κοσμοθεωρία μου και να χαμογελάσω ξανά.
  Δεν λέω πως είναι η λύση για όλους και για όλα…..μπορεί όμως κάποιος να οφεληθεί όπως οφελήθηκα και εγώ.
  Είναι ΚΑΙ δωρεάν,δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν θεραπεία την εποχή μας.
  Αυτά!

 • ΣΙΑ

  Γεία σου Βίκυ μου, ακουσα την συμβουλή σου και ξεκίνησα την ψυχοθεραπεία, ο λόγος λοιπόν που την ξεκίνησα και δεν στον ανέφερα την άλλη φορά είναι ότι έπαθα αντιδραστική κατάθλιψη. Το θέμα μου είναι ότι δεν έχω κάνει σχέση ολοκληρωμένη στην ζωή μου μέχρι τώρα και είμαι 29 χρόνων. Πάρ’ όλο που είμαι πολύ εμφανίσιμη και κοινωνική χωρίς να το καταλάβω περνούσαν τα χρόνια και κάθε σχέση που είχα την απέριπτα ίσως απο φόβο να κάνω το βήμα…. είμαι τώρα 1 χρόνο άνεργη κλείστηκα στον εαυτό μου και καταλαβαίνεις μαζί με άλλα προβλήματα που μαζεύτηκαν και την πάτησα. Η αντιδραστική κατάθλιψη εμφανίστηκε μαζί με αγοραφοβία, κοινωνική φοβία αυτά ξεπεράστηκαν με φαρμακευτική βοήθεια solben 20mg. Το θέμα είναι ό,τι έχω θέμα με το σέξ και την σχέση γιατί στην φάση που είμαι το βλέπω με φόβο κάτι που δεν το είχα νιώσει ποτέ στο παρελθόν και ας μην είχα κάνει σχέση επισης αισθάνομαι ό,τι δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου. Αισθάνομαι μειονεκτικά και φοβικά ανικάνη να κάνω το βήμα να κανω μια σωστή σχέση γενικά σκέφτομαι διάφορα πραγματα που με φοβίζουν γενικά διάφοροι ψυχαναγκασμοί. Ο ψυχολόγος δεν μου έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση για την κατάσταση μου. Θέλω να ανοίξω τα φτερά μου και να απελευθερωθω απο τις φοβίες μου να προχωρήσω και να χαρώ την ζωή να κάνω οικογένεια! όλα εδώ και 5 μήνες μου φαίνονται τόσο δύσκολα! κολλάει το μυαλό μου ότι κάτι έχω και υποφέρω πάρα πολύ. θέλω να με βοηθήσεις Βίκυ και να μου πεις τουλάχιστον ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσω για να το ξεπεράσω και να μην σκέφτομαι τα χρόνια που έχουν περάσει έτσι. Να σου θυμήσω ό,τι δεν δουλεύω! Επίσης πιστεύεις μετά από αυτά που σου είπα ό,τι ένα ατόμο σαν και μένα μπορεί να προχωρήσει και να μην φοβάται? αισθάνομαι σαν μικρό παιδί παρα σαν μια γυναικα της ηλικίας μου . Θα τα ξεπεράσω? είναι δυνατόν να μην έχει ένας άνθρωπος ερωτική επιθυμία για πάντα.Στην κοινωνία που ζούμε όλα γυρίζουν γύρω από το σέξ και εγώ αισθάνομαι κάπως. Δεν ξέρω τι έχω πάθει! Δεν με γεμίζει τίποτα! Δεν έχω επιλογή πρέπει να προχωρήσω γιατί είμαι στην κυριολεξία μόνη μου σ’ αυτό τον κόσμο. Ως προς ένα είμαι τυχερή ο ψυχοθεραπευτής μου κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με αλλους. Σε παρακαλώ απάντησε μου,
  Με εκτιμηση,
  Σία

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σία το γεγονός ότι ξεκίνησεις συνεδρίες είναι ένα βήμα απόφασης και διάθεσης για να το ξεπεράσεις. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρη.

 • ΣΙΑ

  Να είσαι καλά Βίκυ! το εύχομαι!

 • Maria

  Σία μου, θα τα καταφέρεις! Μόνο που μοιράζεσαι το πρόβλημα σου μαζί μας μέσω των όμορφων μυστιών είναι και αυτό ένα βήμα..το ότι δεν φοβάσε να παραδεχτείς αυτό που σου συμβαίνει. Δεν είσαι μόνη σου υπάρχουν πολλοί και πολλές που ψάχνουν τον άνθρωπό τους, ένα σύντροφο. Μόνο όταν είμαστε εμείς ολοκληρωμένοι άνθρωποι και ευτυχισμένοι μέσα μας, θα μπορούμε να αγαπήσουμε πιο ουσιαστικά τον σύντροφο που έχουμε επιλέξει και μας έχει επιλέξει και αυτός. Τί λές και εσύ Βίκυ μου?

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Συμφωνώ!

 • ΣΙΑ

  Ευχαριστώ και μακάρι Μαρία!

 • ΣΙΑ

  Aγαπητή Βίκυ όλα αυτά που σας έχω γράψει προσπαθώ να τα ξεπεράσω από μόνη μου και με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Αυτό που μου πρότεινε όμως και ο ίδιος ο ψυχολόγος αλλά το πιστεύω και εγώ είναι η ανεύρεση εργασίας γιατί είναι η καλύτερη θεραπεία. Από την αρχή που το έπαθα έχω δραστηριοποιηθεί για την ανεύρεση εργασίας μεσω γνωστων, φίλων, αγγελιών αλλά μέχρι στιγμής τίποτα είναι πολύ απογοητευτικά τα πράγματα όπως βέβαια για όλο τον κόσμο αλλά και για μένα θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολα μετά την φάση που πέρασα. Προσπαθώ να πιαστώ από κάπου να κάνω ένα νέο ξεκίνημα και να προχωρήσω. Το σπίτι θεωρώ ότι είναι ο χειρότερος εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδίως όταν έχεις προδιάθεση για αρνητικές σκέψεις. Προσπαθώ να έχω κάποιες δραστηριότητες όπως γυμναστική, χορός , μαγειρική να βγαίνω με κάποιες φίλες αλλά τελικά είναι κάτι που δεν μου γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και το μυαλό δεν ακονίζεται ώστε να έρθουν και οι θετίκές σκέψεις. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας από τον συνάνθρωπο του εγώ δεν έχω που αλλού να απευθυνθώ παντού βλέπω κλειστές πόρτες! Θέλω να το ξεπεράσω και να πάρω την ζωή στα χέρια μου αλλά χρειάζομαι ένα χέρι βοηθείας. Ξέρω ότι δεν με γνωρίζετε αν θέλετε όμως μου δίνεται μια ευκαιρία να σας δώ από κοντά να δείτε τα προσόντα μου την προυπηρεσία μου και από εκεί και πέρα θα κρίνεται εσείς αν μπορείτε και αν το αξίζω να λάβω την βοήθεια σας ως προς το θέμα της εργασίας.
  Σας εύχομαι καλές γιορτές!
  Με εκτίμηση Σία.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σία μου συνέχισε να ψάχνεις και μην απελπίζεσαι. Όσο προσπαθείς κάτι θα βρεθεί κάποια στιγμή.

 • Maria

  Σου το εύχομαι ολόψυχα Σία! Να σαι καλά.

 • ΣΙΑ

  Καλή Χρονιά με υγεία , ευτυχία και επιτυχίες! Τελικά Βίκυ μου αρχίζω και καταλαβαίνω ότι η ψυχοθεραπεία δεν κάνει και σπουδαία πράγματα ούτε μπορεί να σου φτιάξει την ζωή, αισθάνομαι ότι μπορεί να γίνει και ένα είδος εξάρτησης! Κάθε φορά που πηγαίνω μπαίνω στο καλούπι του ασθενούς και αισθάνομαι χειρότερα πιο αδύναμη. Παρ’ όλο που είναι καλός ο ψυχοθεραπευτής και αντικειμενικός. Η αυτοπεποίθηση μου έχει πιάσει πάτο, αυτό πως μπορεί να διορθωθεί? Ποτέ δεν είχα βέβαια μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά ποτέ δεν αισθανόμουν και έτσι!
  * Καλή χρονιά Μαρία!

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σϊα μου θα πρέπει να ανοίξεις λίγο την ψυχή σου και να μην είσαι αρνητική με την ψυχοθεραπεία. Ο ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις αυτά που πιστεύεις ότι χρειάζοντια βελτίωση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ΄τι για λίγο καιρό δεν θα αισθάνεσαι καλά. Οι μεγάλες αλλαγές έχουν και ένα μικρό κόστος. Δεν βελτιωνόμαστε πατώντας ένα κουμπι αλλά μέσα από μια βαθιά επεξεργασία και αυτογνωσία.

 • Μαρία

  Καλή και Δημιουργική Χρονιά Σία για όλους μας! Συμφωνώ με την Βίκυ, δώσε χρόνο και πίστη στην όλη διαδικασία αλλά και στον εαυτό του. Δεν λύνονται όλα μαγικἀ με ένα ραβδάκι, είναι όντως μια επίπονη διαδικασία η αυτογνωσία αλλά σίγουρα στο τέλος θα δεἰς ότι θα επωφεληθείς και θα δείς αλλαγές στην ζωή σου. Ελπίζω να σε βοήθησα με αυτά! Κουράγιο και μην τα παρατάς! :)

 • ANNA

  enai poli simantiko na pistevis stin psixotherapia/kai meta na xekinisis kano efta xronia/an kai ekonomika den enai efkolo prospatho.to kano doro ston eafto mou.exo poli kalo ps/i.xeperasa tragikes katastasis.kai akomi xeperno.to leo kai stous filous moy otan katalavo oti valtosan.alloste kai ego meta apo simvoyli filis xekinisa.euxaristo gia ti filoxenia

 • ΣΙΑ

  Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και δεν την παρατάω την ψυχοθεραπεία, ήδη αρχίζω και αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Απλώς μάλλον είναι θέμα του χαραχτήρα μου γιατί είμαι λίγο ανυπόμονη.

 • Maria

  Χαίρομαι που δεν τα παρατάς Σία! Είναι πράγματικά υπέροχο να μπορούμε να στηρίζουμε η μια την άλλη και αυτό το οφείλουμε σε σένα Βίκυ! Καλημέρα

 • χρυσοβαλαντου

  Εγώ Βίκη πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει από μόνος του το κυριότερο τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν κάνουμε προσπάθεια από μόνοι μας αλλοιώς δεν θα δούμε διαφορά στήν ψυχολογία μας . ΄΄Εχω και εγώ εδώ και 1 χρόνο αρνητικές σκέψεις δεν είδα διαφορά με τα φάρμακα το μόνο που μπορούν είναι στα μείον να πάρεις κάποια κιλά που δεν είναι ότι καλύτερο εδώ που τα λέμε . Αν και αργά άρχισα να προσπαθώ από μόνη μου κυρίως με το περπάτημα γιατί όπως σου είπα και σε άλλο θέμα γυμναστήριο είναι αδύνατον υπάρχει έλληψη χρημάτων και διαπίστωσα ότι έστω μία ώρα αν διαθέσεις σου προκαλει ευφορία , ευχαρίστηση . Ξέρω ότι θα μου περάσει κάποια στιγμή απλά θέλει τον χρόνο του .

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Καλή μου κάποια θέματα ψυχικής υγείας δεν περιμένουμε απλώς να μας περάσουν. Επίσης δεν χρειάζονται για όλες τις περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή – εκτός αν κρίνει απαραίτητη ένας ψυχίατρος. Δε κάθε περίπτωση ένας ψυχολόγος και η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σου κάνει κακό και να το αλλάξεις.

 • χρυσοβαλαντου

  Βίκυ είμαι από επαρχία και εδώ δεν κάνουν ψυχοθεραπεια το ξέρω και από μία περίπτωση μιας γειτόνισσας μας που είχε και εκείνη ένα παρόμοιο περιστατικό από φοβία . Το είπε στην μητέρα μου η ίδια της φόρτωσε χάπια τα πήρε πόσο καιρό σαν εμένα αποτέλεσμα μηδέν το ξεπέρασε μόνη της μέσα σε διάστημα 6 μηνών της πέρασε έφυγε μόνο του αυτό μου συνέστησε και ένας οικογενειακός μας γιατρός παθολόγος που έχει δει πολλές περιπτώσεις .

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Πιστεύω ότι τα χάπια δεν είναι λύση, όταν μάλιστα δίδονται κια από φίλους χωρίς την γνώμη του ψυχιάτρου. Ψυχοθεραπεία τώρα πια μπορείς να κάνεις και μέσω ίντερνετ online δες εδώ http://www.psychologos-papadakis.gr/ και φυσικά πάντα εξαρτάται από το τι πρόβλημα έχει ο καθένας. Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι φοβίες δεν αντιμετωπίζονται με χάπια – κάποια στιγμή θα αντιδράσει ο οργανισμός διαφορετικά αν δεν το παλέψει.

 • χρυσοβαλάντου

  Καλημέρα Βίκυ καλή σου μέρα είσαι πολύ όμορφη ευχαριστώ για το μήνυμα σου σε παρακολουθούμε στην εκπομπή σου απο τις ιστορίες που παρουσιάζεις κάθε φορά . Η μητέρα μου δεν της έδωσε χάπια δεν ειναι γιατρος εξάλλου ο γιατρός που την παρακολούθουσε εξάλλου μόνο ένας ειδικός θα σου πει τι σου συμβαίνει και νοιώθεις έτσι που ξέρει κατι παραπάνω εδώ που τα λέμε . Σε μένα πάντως η αληθεια είναι οτι το κατάλαβα πριν πάω ειδικό που οφείλεται συζητώντας με την μητερα μου κάθομαι δεν έχω ενα ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο και πιστεύω ότι αυτο όταν μας ποιάνει είναι για να μας ξυπνήσει να μην μην αγχωνόμαστε τόσο μπορεί να μας βγεί αλλοιώς αυτό με επιίπτωση στην υγεία μας εγώ άρχισα να σκέφτομαι διαφορέτικα τώρα αργά βέβαια όσο ζεις μαθαίνεις

 • Maria

  Θέλω να πω πόσο χαίρομαι που το μπλόκ σου Βικούλα είναι ένα κανάλι επικοινωνίας και αλληλο-υποστηρίξης γιατί μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις μας η κάθε μια αναγνώστρια. Και είναι ΥΠΕΡΟΧΟ! Καλό Πάσχα σε όλες και όλους και ιδιαίτερα σε σένα Βίκυ μου και στην Χρυσούλα, Νίνα!

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Επίσης Μαρία!