Τα ΟΧΙ που δεχόμαστε

Ασχοληθείτε με τα ‘’όχι’’ στη ζωή σας, τα ‘’όχι’’ που δέχεστε από τους άλλους. Πως θα σας φαινόταν να δείτε αυτά τα ‘’όχι’’ από μία διαφορετική οπτική; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί.

Αρχικά, θυμηθείτε πως αισθανθήκατε την τελευταία φορά που κάποιος σας είπε ‘’όχι’’. Πως το ερμηνεύσατε και τι μηνύματα στείλατε στον εαυτό σας; Συνηθίζουμε να κάνουμε το εξής λάθος: το όχι που ακούμε να το μεταφράζουμε ως όχι προς τον εαυτό μας, προς την προσωπικότητά μας, προς την ολότητά μας. Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να διαχωρίζουμε τα ‘’όχι’’ που αναφέρονται σε μία κατάσταση ή πράξη με τα ‘’όχι’’ που πυροβολούν τον εαυτό μας; Τα όχι αναφέρονται πολύ συχνά σ’ αυτό που κάνουμε ή που δεν κάνουμε και όχι σε αυτό που είμαστε.

Σε μία χθεσινή μου βόλτα στο πάρκο, συνάντησα ένα ζευγάρι όπου μέσα σε μισή ώρα είχε πει στο παιδί τους την λέξη ”όχι” για να μη τρέχει γρήγορα και χτυπήσει, κάτι το οποίο δεν στερούσε από το μικρό κοριτσάκι το χαμόγελο. Ενώ η μητέρα του συνέχιζε να λέει ‘’το όχι σημαίνει όχι’’, το μικρό κοριτσάκι συνέχισε να γελάει. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της λέξης αυτής, όπως την αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι. Το ‘’όχι’’ που ΄δέχονται δεν επιτρέπουν να τους χαλάσει την ημέρα και τη ζωντάνια τους, ίσως μάλιστα πολλές φορές να μη του δίνουν και αρνητική σημασία. Γιατί απαραίτητα ένα ‘’όχι’’ να είναι αρνητικό; Μήπως θα έπρεπε στο άκουσμα αυτής της λέξης να βγαίνει το εσωτερικό παιδί από μέσα μας που θα έδινε μία ουδέτερη χροιά στη λέξη αυτή ή ίσως και να την αγνοούσε;

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον να σας λέει ‘’όχι’’, τι θα λέγατε να απαντήσετε και σεις με την ίδια λέξη; Να δεχτείτε το όχι του άλλου, αλλά να πείτε όχι στην αλλαγή της δικής σας συναισθηματικής διάθεσης. Όταν ακούμε και είμαστε ανοιχτοί στο ‘’όχι’’, λέμε ‘’ναι΄΄ αυτομάτως στον εαυτό μας, αλλά και στη δική μας διεκδικητική συμπεριφορά. Διεκδικώ, άλλωστε σημαίνει να μπορώ να δέχομαι το δικό σου όχι και παράλληλα να μπορώ να σου απαντήσω με ένα δικό μου.

Τέλος, θα ήταν καλό να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι σημαίνει πραγματικά για εμάς να μας αρνούνται κάτι; Μήπως, δηλαδή, πίσω από το φαινομενικό ΄΄όχι’’, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα όπως ‘’δεν έγινε το δικό μου, δεν με αγαπάει, δεν με εκτιμάει, δεν με αποδέχεται’’; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι θετική, τότε είναι επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης του εαυτού μας και των ευάλωτων κομματιών μας που θα πρέπει να ενδυναμώσουμε στο κάθε άκουσμα της λέξης ‘’όχι’’.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ