Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε δουλειά!

Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε πως θα βελτιώσετε τα εργασιακά σας θέματα ή να σκεφτείτε να φύγετε από τη δουλειά σας;

Αν απαντήσετε θετικά στα περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια, τότε ήρθε ο καιρός να ψάξετε για νέα δουλειά σύμφωνα με το economistas.gr.

1 Δεν θέλετε να πάτε στη δουλειά σας
Τα περισσότερα πρωινά δεν ξυπνάτε με αίσθημα ενθουσιασμού για την εργασία σας. Αυτό το συναίσθημα που είχατε όταν αρχίσατε να εργάζεστε εκεί – όταν σκεφτόσασταν όλες αυτές τις δυνατότητες που είχατε μπροστά σας με ένα αίσθημα χαρά – έχει πλέον φύγει. Σύμφωνα με την Λιν Τέιλορ, ειδική σε θέματα εργασίας και συγγραφέας του βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant», λέει πως αν δεν κάνετε αυτό που αγαπάτε, δεν θα αξιοποιήσετε ποτέ τις πραγματικές σας δυνατότητες. Θα συνεχίσει να είναι απλά μια δουλειά, και τελικά κάθε μέρα θα φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

2 Είστε διαρκώς αγχωμένοι ή δυστυχισμένοι
Αν αγχώνεστε ή είστε στενοχωρημένοι και μόνο στη σκέψη της δουλειάς, αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε.

3 Δεν τα πηγαίνετε καθόλου καλά με τους συναδέλφους ή το αφεντικό σας
Μπορείτε να δοκιμάσετε να επιλύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τους συναδέρφους ή με τον διευθυντή σας, αλλά καλό θα είναι να ξέρετε πως μερικές φορές δεν μπορούν να διορθωθούν.

5 Παρουσιάζετε ψυχοσωματικά συμπτώματα
Η εργασία, οι άνθρωποι ή ο πολιτισμός είναι ανθυγιεινά και έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε σας τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Το άγχος είναι παρών τόσο εντός όσο και εκτός της εργασπιας, μας τρώει. Η οικογένεια και οι φίλοι σας επηρεάζονται από αυτό, επίσης. Όταν η εργασία σας αρχίζει να επηρεάζει την υγεία σας, ήρθε η ώρα να φύγετε.

6 Δεν ταιριάζετε με την εταιρική κουλτούρα ή δεν πιστεύετε πλέον στην εταιρεία
Πιστεύετε ότι υπάρχουν ηθικές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία και εσείς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί, πολιτιστικές διαφορές, εργασιακές συγκρούσεις κ.ά. Όποιο κι αν είναι το ζήτημα δεν σας καλύπτει ηθικά και νιώθετε πως πρόκειται για ένα άβολο εργασιακό περιβάλλον.

7 Η απόδοσή σας έχει πέσει
Εάν δεν είστε πλέον παραγωγικοί στην εργασία, παρόλο που είστε σε θέση να εκτελέσετε τις εργασίες, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να αναζητάτε νέα δουλειά.

8 Δεν έχετε πλέον καλή ισορροπία εργασίας – ζωής
Όταν διαπιστώσετε ότι περνάτε λιγότερο χρόνο με την οικογένειά σας εξαιτίας της δουλειάς σας ή δεν μπορείτε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο σε αυτή, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κοιτάξετε αλλού.

9 Οι δεξιότητές σας δεν αξιοποιούνται
Η διοίκηση της εταιρείας δεν αναγνωρίζει ότι έχετε να προσφέρετε περισσότερα από όσα ήδη κάνετε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ή σας έχουν προσπεράσει σε θέματα προαγωγής. Όταν δεν σας ζητάει πλέον κανείς να παρευρεθείτε σε σημαντικές συναντήσεις ή όταν οι προτάσεις σας αντιμετωπίζονται με σιωπή ή άρνηση, τότε ήρθε η ώρα να φύγετε.

10 Τα καθήκοντά σας έχουν αλλάξει ή έχουν αυξηθεί, αλλά όχι και ο μισθός σας
Όταν ο χρόνος που περνάτε στην εργασία σας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και ο μισθός σας, είναι καιρός να προχωρήσετε. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η εταιρεία σημειώνει καλές επιδόσεις, αλλά δεν αντανακλάται στον μισθό ή στα πιθανά μπόνους σας.

11 Οι ιδέες σας δεν ακούγονται
Εάν οι ιδέες σας δεν ακούγονται πλέον ή αποτιμώνται, εάν δεν λαμβάνετε αναγνώριση για το σπουδαίο έργο σας, σκεφτείτε την εύρεση μιας νέας δουλειάς.

12 Έχετε βαρεθεί στην δουλειά σας
Εάν δεν μαθαίνετε κάτι καινούριο, εάν νιώθετε ότι εργάζεστε στην ίδια εργάσιμη ημέρα κάθε μέρα, χωρίς να έχετε την ευκαιρία για ανάπτυξη, ακόμη κι αν θέλετε περισσότερα, είναι καιρός να φύγετε.

13 Βιώνετε λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση ή κάποιο άλλο είδος παράνομης καταχρηστικής συμπεριφοράς
Εάν είστε θύμα εκφοβισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή άλλης ανήσυχης συμπεριφοράς, θα πρέπει σίγουρα να ψάξετε για κάτι άλλο, ανεξάρτητα από τα διορθωτικά μέτρα που μπορεί να πάρει η εταιρεία.

Το μυστικό

Η εταιρεία σας «βυθίζεται»; Δεν υπάρχει λόγος να πέσετε κι εσείς με αυτό το πλοίο. Δεν είστε ο καπετάνιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ