Τι μπορεί να κρατήσει τη σχέση σας δυνατή;

Αυτοί οι 5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σχέση σας και να είστε πάντα ευτυχισμένοι.

1 Προσποιηθείτε ότι μόλις γνωριστήκατε
Είτε είστε μαζί έξι μήνες είτε έξι χρόνια, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να συμπεριφέρεστε σαν να γνωριστήκαμε μόλις. Ρωτήστε τον/τη σύντροφό σας τι γνώμη έχει για την ταινία που είδατε ή πείτε του τι θα κάνατε αν κερδίζατε το λαχείο. Με τον καιρό, τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν αυτές τις εξερευνητικές ερωτήσεις γνωριμίας, επειδή πιστεύουν ότι ήδη καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Αλλά επειδή όλοι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, οι μικρές καθημερινές αναζητήσεις όπως αυτές διατηρούν και ωριμάζουν το δεσμό, σύμφωνα με έρευνα. Μιλήστε για κάτι άλλο εκτός από τα καθημερινά – έστω και για λίγο.

2 Περιόρισε τις ρομαντικές κομεντί
Αν η Jennifer Aniston και ο Asthon Kutcher εμφανίζονται συχνά στην οθόνη σας, ο δεσμός σας μπορεί να κινδυνεύει. “Οι ρομαντικές κομεντί μπορεί να θέσουν παράλογες προσδοκίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε περιττή θλίψη», υποστηρίζουν ψυχολόγοι στο Σιάτλ. «Η σύγκριση της σχέσης μας με μια άλλη, εξιδανικευμένη, αποτελεί συνταγή δυστυχίας». Εντάξει, μπορεί οι ρομαντικές κομεντί ν’ αποτελούν ευχάριστη διαφυγή από την πραγματικότητα, αλλά προωθούν επίσης έναν μαγικό τρόπο σκέψης για τις σχέσεις. Για παράδειγμα, καθώς οι σχέσεις ωριμάζουν και η αρχική έντασή τους αρχίζει να φθείρεται, πολλά ζευγάρια προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν ξανά αυτή την ευφορία που είχαν στην αρχή. «Κι αυτός ο τρόπος σκέψης ενισχύεται από τα χάπι εντ του Χόλιγουντ», προσθέτουν. Ψάχνετε για ταινία; Περιορίστε τις ρομαντικές κομεντί – σαν τις λιχουδιές.

3 Μειώστε τις καταχρήσεις
Οποιαδήποτε σχέση διαταράσσεται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όμως μια έρευνα υποστηρίζει ότι οι νεαροί ενήλικες που πίνουν πολύ (που σημαίνει τέσσερα ή περισσότερα ποτά κάθε φορά για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άντρες) έχουν λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαζυγίου αν τελικά το κάνουν. Όσοι λατρεύουν τα πάρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν ζητήματα δέσμευσης έτσι κι αλλιώς, ενώ μόλις ζευγαρώσουν οι δεσμοί τους μπορεί να είναι ασταθείς. «Αν θέλετε να έχετε μια σταθερή, δυνατή σχέση, θα χρειαστείτε όλη την ευθυκρισία και τη συμπόνια που μπορείτε να βρείτε», υποστηρίζουν οι ειδικοί. Που σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχεις την κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων καταχρήσεων.

4 Μην κρατάτε… μούτρα!
Εφόσον ο σύντροφός σας μπορεί να επανέλθει από ένα μικροκαβγά, θα νιώσετε μεγαλύτερη ικανοποίηση, ακόμα κι αν έχετε την τάση να κρατάτε μούτρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το μυστικό για γρήγορη ανάκαμψη: μην επιτρέπετε τις συγκρούσεις για ένα θέμα –π.χ. το οικονομικό- να επεκτείνονται σε άλλες περιοχές της σχέσης σας, όπως το πόσο βοηθά ο ένας τον άλλο έπειτα από μια δύσκολη μέρα, υποστηρίζει η επικεφαλής της μελέτης Jessica E. Salvatore, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

5 Κάντε σεξ μια φορά τη βδομάδα
Δεν είναι το ίδιο το σεξ που προκαλεί την ευτυχία. Η συχνότητα είναι καλύτερη ένδειξη μια επιτυχημένης σχέσης. Τα ζευγάρια που αρέσει ο ένας στον άλλο καταλήγουν πιο συχνά στο κρεβάτι. Και αυτή η αμοιβαία … είναι που αυξάνει την απόλαυση.

Το μυστικό

Οι σχέσεις έχουν ωραίες και άσχημες στιγμές, φέρνουν άλλοτε ευτυχία και άλλοτε δυστυχία, και ζώντας τις κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να πηγαίνουμε παρακάτω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ