Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε “Δεν έχω χρόνο”;

Ο κάθε ένας από εμάς έχει 24 ώρες στη διάθεση του. Σίγουρα όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων αλλά όταν ένα ζήτημα αγγίζει κάτι πολύ ουσιαστικό στη ζωή μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, θα είναι καλό να βρούμε τον χρόνο ώστε να τις διαφυλάξουμε και να τις προστατέψουμε. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε “Δεν έχω χρόνο”;

#1 Να είναι αλήθεια και ο άνθρωπος που σου το λέει να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου.

Ίσως μάλιστα να χρειάζεται βοήθεια και θα είναι καλό, αντί να του δημιουργείς περισσότερο άγχος και στενοχώρια επειδή δεν μπορεί είτε να σε βοηθήσει είτε να βρει χρόνο για να τα πείτε και να βγείτε μια βόλτα, να τον ρωτήσεις αν θα μπορούσες να τον βοηθήσεις σε κάτι. Πού ξέρεις.. Μπορεί η βοήθεια σου να είναι τόσο πολύτιμη που να του ελευθερώσει πραγματικά χρόνο, κι έτσι να πάτε και την βόλτα σας, να δείτε μια ταινία ή να σε βοηθήσει σε κάτι που χρειάζεσαι.

#2 Να έχει θέσει κάτι άλλο ως προτεραιότητα, έναντι αυτού που του ζητάς.

Μπορεί να σου ακούγεται σκληρό αλλά είναι μια πραγματικότητα. Μια μητέρα για παράδειγμα που έχει να μαγειρέψει για να ταΐσει το παιδί της, θα βάλει αυτή την προτεραιότητα στον χρόνο της έναντι άλλων.

#3 Να μην έχει τίποτα να κάνει αλλά να μην θέλει να κάνει και τίποτα.

Μπορεί να κάνει κρύο έξω και να μην θέλει να βγει. Μπορεί να μην έχει την διάθεση ή να είναι κουρασμένος. Αλλά δεν θέλει και να το παραδεχτεί, α) για να μην το πάρεις στραβά β) γιατί ξέρει ότι θα επιμείνεις και θα κουραστεί να σου εξηγεί σε τι φάση βρίσκεται κλπ. Βρίσκει λοιπόν καταφύγιο σε ένα “Δεν έχω χρόνο” και ησυχάζει.

Σίγουρα κάποιες από τις αιτίες, ή τις δικαιολογίες αν θέλεις, πίσω από αυτή την απάντηση μπορεί να φαίνονται σκληρές, αλλά όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε χρησιμοποιήσει τη φράση αυτή για κάποιον από τους παραπάνω λόγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ