Τι μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές και πως θα το αντιμετωπίσετε

Τι γίνεται όταν οι διακοπές που περιμέναμε σχεδόν ολόκληρο το χρόνο δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τις περιμέναμε;

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι αποτελεί την τέλεια αφορμή για να ζήσουμε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ευεξίας, καθώς και να καταφέρουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τη νέα σεζόν που έρχεται. Υποχρεώσεις, άγχη και δουλειά κάνουν στην άκρη και δίνουν τη θέση τους σε στιγμές διασκέδασης, ξεκούρασης κι ατελείωτων βουτιών.

Πως μπορούμε να αγνοήσουμε το φίλο από την παρέα, ο οποίος δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, γκρινιάζοντας για το κάθε τι από την ώρα που μπήκαμε στο καράβι; Κι όμως υπάρχει λύση και μάλιστα θα τη βρούμε «ψάχνοντας» για λίγο μέσα μας…

Τα Απρόοπτα
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μην πάνε όλα σύμφωνα με το πλάνο των διακοπών. Έχετε από καιρό προετοιμαστεί και με το που έρχεται η στιγμή να αποδράσετε, κάτι αποφασίζει να στραβώσει… Χάνεται η βαλίτσα σας ή καθυστερεί η πτήση σας. Μην ανησυχείτε! Είμαστ εδώ για να σας βεβαιώσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Και στην τελική… Τι θα θυμάστε πιο έντονα; Τις διακοπές με εκείνο το περιστατικό που σας έκανε να γελάτε με την καρδιά σας ή που όλα πήγαν “ρολόι”; Σίγουρα τα απρόοπτα μπορεί να σας χαλάσουν μερικές στιγμές ηρεμίας, αλλά αποτελούν και το αλατοπίπερο του καλοκαιριού; Απολαύστε ακόμα και το όποιο αναπάντεχο μπορεί να συμβεί και να θυμάστε ότι τα πάντα ξεπερνιούνται με παρέα, χαμόγελο και θετική ενέργεια. Άλλωστε, είστε διακοπές, ότι κι αν γίνει κανείς δεν μπορεί να σας το χαλάσει αυτό!

Η Παρέα
Δεν αμφιβάλλω ότι αγαπάτε τους φίλους σας, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση λάθος να μπορείτε ν’ αντιληφθείτε τα μειονεκτήματα τους. Σε όλες τις παρέες συμβαίνει: αυτός, ο ένας, ο μοναδικός φίλος που γκρινιάζει για τα πάντα και δεν μένει ποτέ ευχαριστημένος. Από το ξενοδοχείο μέχρι και τα reservations στα beach bars και εστιατόρια, η απογοήτευση βρίσκεται συνεχώς ζωγραφισμένη στο βλέμμα του. Αν τον αγαπάτε και θέλετε να παραμείνει στο πλευρό σας, τότε πραγματικά μιλήστε του, καλύτερα πριν μπείτε στο πλοίο ή το αεροπλάνο -κανείς δεν θέλει τσακωμούς χωρίς έξοδο διαφυγής- και προσπαθήστε με ευγενικό τρόπο να του εξηγήσετε γιατί αυτό που κάνει σας ενοχλεί και τι επιπτώσεις έχει στον ίδιο και την παρέα σας. Βοηθήστε τον να δει την ευχάριστη πλευρά του ταξιδιού σας και δώστε του θετική αύρα και ενέργεια. Αν δεν τα καταφέρετε, σημαίνει πως ίσως δεν πρέπει να επιχειρήσετε να πάτε ξανά διακοπές με τον συγκεκριμένο, αφού καμιά φορά είναι καλύτερα να εφαρμόζεται το «από μακριά και αγαπημένοι». Give me a break!

Ο Προορισμός
Έχει συμβεί σε όλους μας τουλάχιστον από μια φορά και ιδιαίτερα σε ταξίδι μας στο εξωτερικό. Οι φωτογραφίες έδειχναν διαφορετικές, τα σχόλια στο ίντερνετ ίσως να μην ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και τελικά ο προορισμός που επιλέξαμε να μην ήταν ο ιδανικότερος. Ε και; Δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Μπορεί η επιλογή του μέρους να μην σας κέρδισε, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, ότι δεν παίζει ρόλο ο προορισμός αλλά η καλή παρέα και η διάθεσή μας. Είναι πολύ λογικό να μη μας αρέσουν όλες οι αποδράσεις μας -μη νιώθετε ενοχικά! Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να απολαύσετε τις ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης μακριά από τη βάση σας -γεγονός, που εκ των πραγμάτων θα σας γεμίσει ενέργεια, καθώς θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Plus, σκεφτείτε ότι πολλές φορές η άποψη μας για έναν τόπο, αλλάζει ανάλογα με το timing, δηλαδή το πότε τον επισκεπτόμασε. Οπότε, ίσως χρειαστεί να του δώσετε a second chance κάποια στιγμή.

Ο Σύντροφος
Επιτέλους καταφέρατε να πάτε εκείνο το ταξίδι που ονειρευόσασταν για καιρό. Μακριά από όλους και από όλα, για πρώτη φορά μόνο εσείς και το έτερον ήμισυ. Κι όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμένατε. Τσακωμοί και γκρίνια πολλές φορές γίνονται αφορμή για να δημιουργηθούν μαύρα σύννεφα επάνω από τις πολυπόθητες διακοπές σας. Αν δε, ύστερα από 24 ώρες μαζί νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συμβιώσετε άλλο, φροντίστε να πάρετε τα μέτρα σας, πριν ξεφύγει η κατάσταση και αρχίστε να αναρωτιέστε για το μέλλον της σχέσης σας. Είναι πολύ λογικό να διαφωνείτε, όμως όχι να μην επικοινωνείτε. Ακούστε τι έχει να σας πει, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και μην πεισμώνετε εγωιστικά –ήρθατε και οι δύο να περάσετε εξίσου καλά. Στο τέλος, αν νιώθετε ότι τίποτα από αυτά δεν βοηθά, τότε περάστε λίγο εποικοδομητικό χρόνο χώρια: βγείτε, περπατήστε για να ξεχαστείτε ή κολυμπήστε για να χαλαρώσετε. Αν δείτε ότι και πάλι δεν τα καταφέρνετε, την επόμενη φορά επιλέξτε μικρότερες αποδράσεις!

Η Κατάθλιψη του Γυρισμού
Αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα που κανένας μας δεν μπορεί να αποφύγει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών των διακοπών. Έχουμε περάσει τέλεια, έχουμε ευχαριστηθεί τον ήλιο και τη θάλασσα και πλέον μας φαίνονται όλα μάταια, αφού ήρθε η ώρα της επιστροφής. Λάθος! Μην αφήνετε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους καταθλιπτικές σκέψεις να γεμίζουν αρνητική ενέργεια τις τελευταίες στιγμές της μαγικής απόδρασης σας. Να προσπαθείτε να τις ευχαριστηθείτε εξίσου μέχρι και το τελευταίο λεπτό τους και να θυμάστε ότι κάθε φορά που φέρνετε στο μυαλό σας αυτές τις όμορφες αναμνήσεις, θα χαμογελάτε. Κανείς δεν πρέπει να μελαγχολεί στις διακοπές, παρά να γεμίζει ενέργεια για να συνεχίζει. Keep going!

Η Δουλειά
Όσοι από εσάς θεωρείτε ότι ανήκετε στην ομάδα των ασταμάτητων workaholics, σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει το παρακάτω. Είναι απολύτως λογικό να μην μπορείτε να απελευθερωθείτε από τα άγχη και τις σκέψεις της δουλειάς εύκολα. Μαθαίνοντας να ζείτε στους γρήγορους και απαιτητικούς χρόνους της καθημερινότητας, το βρίσκετε σχεδόν αδύνατον να αφήσετε τους εαυτούς σας χαλαρούς, έστω και για λίγες ημέρες. Αυτές οι κινήσεις θα δώσουν τη λύση: Απενεργοποιήστε τα επαγγελματικά e-mails και κλείστε για κάποιες ώρες το κινητό, που σίγουρα δεν σας χρειάζεται συνεχώς ενεργοποιημένο. Διαβάστε το βιβλίο που έχετε εδώ και αρκετούς μήνες στο κομοδ και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τη δουλειά συνεχώς. Όποτε σας έρχεται στο νου, φροντίστε ν’ απομακρύνετε αυτή τη σκέψη. Δώστε στη ψυχή και το μυαλό σας το χρόνο που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ακόμη πιο αποδοτικά, μετά το τέλος των διακοπών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ