Τι σημαίνει η δουλειά για σας;

Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τη δουλειά απλώς ως ένα τρόπο να κερδίζουμε χρήματα, αλλά υποτίθεται ότι δίνει νόημα στη ζωή μας.

Διάβασα δύο νέα βιβλία πάνω στο θέμα, και ο Τζον Λις, συγγραφέας του How To Get A Job You’ll Love (Πώς θα βρείτε μια δουλειά που θα λατρεύετες), και ο Τζο Πάρφιτ, συγγραφέας του A Career In Your Suitcase (Μια καριέρα στη βαλίτσα σας), σας συμβουλεύουν πώς να προωθήσετε την καριέρα σας στα βασικά στάδια της ζωής σας. Υπογράμμισα τα πιο σημαντικά και τα μοιράζομαι μαζί σας.

Ξεκινώντας

Τ.Λ. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη δεκαετία των 20 κάνοντας συμβιβασμούς ανάμεσα στο να κερδίζουν χρήματα και να πειραματίζονται με την καριέρα τους. Δυστυχώς, οι πιέσεις συμμόρφωσης με συμβατικά μονοπάτια (όπως προβλέπονται από το οικογενειακό ιστορικό και οι ακαδημαϊκές επιτυχίες) μπορεί να σας οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση περισσότερο από την έλλειψη αυτογνωσίας. Επικεντρωθείτε στους τομείς στους οποίους βρίσκετε νόημα και σε ρόλους που θεωρείτε συναρπαστικούς.

Λίγο μετά τα τριάντα

Τ.Π. Όταν είστε 20 ξεκινάτε γεμάτοι ενθουσιασμό. Έπειτα, όμως, οι σχέσεις και οι υποχρεώσεις σας αναγκάζουν να συνεχίζετε στην ίδια πορεία, μέχρι που κάποια μέρα αναρωτιέστε αν πήρατε το σωστό δρόμο. Η κατάλληλη δουλειά θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κάνει να ξυπνάτε χαρούμενοι το πρωί.

Τ.Λ. Όταν αρχίζετε να εμφανίζετε μελαγχολία την Κυριακή το βράδυ και οι δυνατότητες μάθησης έχουν μειωθεί, μπορεί να συσσωρευτεί η εργασιακή δυστυχία. Αν μπαίνετε στον πειρασμό να βρείτε την «τέλεια» δουλειά, είναι πιο υγιές να συνειδητοποιήσετε ότι μια δουλειά που απολαμβάνετε τις τρεις από τις πέντε μέρες είναι πολύ καλή.

Επιστρέφοντας στη δουλειά μετά από ένα διάλειμμα

Τ.Λ. Στο στάδιο αυτό έχετε κάποιες επιλογές – θέλετε διαφορετική καριέρα ή να τη διατηρήσετε ή μήπως θέλετε μια δουλειά που τελειώνει στις 5 το απόγευμα; Το ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι πώς θα θέλατε να φαίνεται το βιογραφικό σας σε πέντε χρόνια από τώρα.

Τ.Π. Κάντε δύο λίστες – μία για τα πράγματα που αποδίδουν τα περισσότερο χρήματα στο μικρότερο χρόνο και μία για τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε. Μπορείτε να βρείτε κάτι που να ταιριάζει και στις δύο στήλες; Αν όχι, πώς μπορείτε να οργανώσετε τη ζωή σας ώστε να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό και των δύο;

Αλλαγές της μέσης ηλικίας

Τ.Λ. Μετά την ηλικία των 45 ίσως αναζητάτε μια δουλειά που να διαφέρει. Προσπαθήστε επίσης να δημιουργήσετε μια καλύτερη εργασιακή «συμφωνία» – κάτι που να σας επιτρέπει να εργάζεστε σκληρά γι’ αυτά που έχουν σημασία, αλλά που σας αφήνει χρόνο για την οικογένεια και τις άλλες επιδιώξεις σας, όσο ακόμα έχετε υγεία και ενέργεια.

10 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση

Τ.Π. Είναι η ιδανική στιγμή να εξερευνήσετε νέους δρόμους και νέα ενδιαφέροντα. Η εθελοντική εργασία προσφέρει πολλές επιλογές και μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε καινούριες δεξιότητες, καθώς και να εκμεταλλευτείτε τα ταλέντα που ήδη διαθέτετε.

Το μυστικό

Το πιο περίεργο πράγμα σχετικά με τη δουλειά μας δεν είναι οι πολλές ώρες που αφιερώνουμε ή τα παράξενα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για να την κάνουμε. Έχει να κάνει με τη στάση μας απέναντι σε αυτήν και την προσδοκία ότι πρέπει να μας κάνει ευτυχισμένους, ότι πρέπει να είναι το επίκεντρο της ζωής μας και των προσδοκιών ικανοποίησης που έχουμε. Η πιο ειλικρινής απόλαυση που προσφέρει η δουλειά είναι ίσως αυτή που προκύπτει από τη γνώση ότι έχετε βοηθήσει κάποιον άλλο ή έχετε αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ