14 στοιχεία που διαθέτουν όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία, που ξεχωρίζει τους ανθρώπους, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, και φαίνεται ότι τουλάχιστον το 90% των ανθρώπων που είναι επιτυχημένοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς

Η συναισθηματική νοημοσύνη ή EQ είναι μία δύσκολη έννοια για να την αντιληφθεί κανείς, ενώ δεν υπάρχουν τεστ που να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο για να τη μετρήσει κανείς. Ειδικοί, όμως, κατέγραψαν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός ατόμου με υψηλό EQ:

1. Διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο για την έκφραση συναισθημάτων

Το να μπορεί κανείς να εκφράσει τα συναισθήματά του είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικά, είναι ο μόνος τρόπος για να τα διαχειριστεί. Συναίσθημα που δεν περιγράφεται σωστά, δεν έχει γίνει αντιληπτό, λένε οι ειδικοί.

2. Έχουν περιέργεια για τους άλλους ανθρώπους

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ είναι φυσικά περίεργοι για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους, καθώς η περιέργεια είναι αποτέλεσμα ενδιαφέροντος για τους άλλους ανθρώπους.

3. Να γνωρίζεις τα δυνατά σημεία, αλλά και τις αδυναμίες σου. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν αντιλαμβάνονται απλά τα συναισθήματα. Ξέρουν σε ποιους τομείς είναι δυνατοί και σε ποιους υστερούν, πράγμα που τους κάνει να κινούνται αναλόγως και, τελικά, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

4. Κρίνουν σωστά τους ανθρώπους

Μεγάλο μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης καταλήγει σε αυξημένα κοινωνικά προσόντα. Η ικανότητα να «διαβάζετε» τους ανθρώπους, το τι θέλουν και το πού πηγαίνουν με τα χρόνια γίνεται μία πολύτιμη ικανότητα κρίσης χαρακτήρων. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι ένα μυστήριο: το ακριβώς αντίθετο. Ξέρετε τα κίνητρά τους και τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

5. Δεν προσβάλλονται εύκολα

Αν γνωρίζετε καλά ποιος είστε, είναι δύσκολο κάποιος να πει ή να κάνει κάτι που θα σας προσβάλει. Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης έχουν αυτοπεποίθηση και ανοιχτό πνεύμα, πράγμα που τους κάνει «χοντρόπετσους». Συνήθως, μάλιστα, αυτοσαρκάζονται και κάνουν και οι ίδιοι χιούμορ με τα αστεία των άλλων.

6. Παίρνουν απόσταση από τα λάθη τους, χωρίς όμως να τα ξεχνούν

Κάνοντάς το αυτό, προσαρμόζονται για τη μελλοντική επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα θυμούνται ώστε να μην επαναλάβουν τα λάθη τους. Το να κάθεται κανείς και να κλαίει για ένα λάθος αυξάνει το άγχος, ενώ αν το ξεχάσει εντελώς, τότε είναι πιθανό να το επαναλάβει.

7. Δεν κρατάνε κακίες

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα απάντηση στο άγχος. Το σώμα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο όταν υπάρχει κίνδυνος, όμως όταν ο κίνδυνος απομακρυνθεί τα αρνητικά συναισθήματα δε χρησιμεύουν ουσιαστικά σε τίποτα. Αφήστε τις κακίες που ίσως σας κάνουν να αισθάνεστε λίγο καλύτερα, όμως, στην πραγματικότητα, κάνουν κακό στην υγεία σας.

8. Απομακρύνονται από τους τοξικούς ανθρώπους

Η συναναστροφή με ανθρώπους είναι αγχωτική για πολλούς. Όμως, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταφέρνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να διατηρούν τη λογική τους όταν συναναστρέφονται με τοξικούς ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπουν να τους επηρεάζουν αρνητικά δημιουργώντας γύρω τους χάος.

9. Δεν αναζητούν την τελειότητα

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δε θέτουν ως στόχο την τελειότητα, καθώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει. Από τη φύση τους, οι άνθρωποι είναι ατελή όντα, οπότε η αναζήτηση της τελειότητας αφήνει ένα άσχημο αίσθημα αποτυχίας. Εν τέλει καταλήγετε να περνάτε το χρόνο σας με μία αίσθηση αποτυχίας.

10. Αποσυνδέονται εύκολα από την τεχνολογία

Το να παίρνει κάποιος το χρόνο τους για να ελέγξει το άγχος του και να ζήσει τη στιγμή της ξεκούρασης είναι σημάδι υψηλού EQ. Όταν είστε διαρκώς διαθέσιμοι στην εργασία σας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν έχετε ποτέ τη δυνατότητα να αποφορτιστείτε. Η τεχνολογία έχει καταστήσει δύσκολο το να αποσυνδεθεί κανείς, όμως τελικά είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε την ψυχικά και τη φυσική σας υγεία.

11. Περιορίζουν τις ποσότητες καφεΐνης

Η υπερβολική κατανάλωση ποσοτήτων καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει τις εξάρσεις και περιορίζει τη λογική σκέψη. Η αδρεναλίνη βοηθά όταν, για παράδειγμα, σας κυνηγά μία αρκούδα στο δάσος, όμως δε βοηθά όταν πρέπει να απαντήσετε σε ένα σημαντικό email στη δουλειά σας.

12. Κοιμούνται επαρκώς 

Είναι αδύνατο να μειώσουμε τη σημασία του καλού ύπνου στη διαχείριση του άγχους και την αύξηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας φορτίζει, αφομοιώνει τις μνήμες της ημέρας και αποθηκεύει ό,τι χρειάζεται και πετάει ό,τι δε χρειάζεται. Ο ύπνος πρέπει να είναι η βασική σας προτεραιότητα για να έχετε μία καλή επόμενη μέρα.

13. Σταματούν τις αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτό ακριβώς: σκέψεις και όχι γεγονότα, τα οποία απλά καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια. Οι έξυπνοι συναισθηματικά άνθρωποι απομονώνουν τις σκέψεις από τα γεγονότα.

14. Δεν αφήνουν κανέναν να περιορίσει τη χαρά τους

Όταν η αίσθηση χαράς και ευχαρίστησης πηγάζει από τη γνώμη των άλλων ανθρώπων, τότε δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη δική σας ευτυχία. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ αντλούν ευχαρίστηση από τον εαυτό τους και από κάτι που κατάφεραν και όχι από τις αντιδράσεις των άλλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ