Χωριστές διακοπές: ναι ή όχι;

Οι χωριστές διακοπές δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα για τα ζευγάρια. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό του, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει καλύτερα τη σχέση, να αναθεωρήσει δεδομένα και να θέσει νέες βάσεις για μια καλύτερη συσχέτιση εξηγεί η Αρετή Τσίνου, MSc, ΜΑ, κλινική ψυχολόγος.

Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει τις διακοπές του χώρια, τότε ο κάθε σύντροφος μπορεί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που αρέσκεται αλλά ο σύντροφός του απεχθάνεται. Έτσι προστατεύεται το εγώ του, ενώ παράλληλα διατηρείται η ψυχική του ισορροπία.

Βέβαια είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ιδέα των χωριστών διακοπών συνιστάται σε ζευγάρια που έχουν ήδη αφιερώσει χρόνο για την ανάπτυξη και την εδραίωση μιας καλής συντροφικής και ερωτικής σχέσης. Βασική, επίσης, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός. Διαφορετικά, οι χωριστές διακοπές μπορεί να γίνουν αιτία διενέξεων, ζήλιας, αρνητικής κριτικής, ακόμα και χωρισμού.

Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν στα ζευγάρια να πηγαίνουν διακοπές πρώτα μαζί και στη συνέχεια χωριστά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια στην αρχή του γάμου τους. Η σωστή θεμελίωση ενός νέου γάμου είναι ουσιώδες συστατικό για μια επιτυχημένη σχέση και όταν το ζευγάρι περνάει χρόνο μαζί στις διακοπές του, ο γάμος δομείται πιο στέρεα.

Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, η ανάγκη των χωριστών διακοπών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, παρά το δύσκολο να επιτευχθεί. Για τις οικογένειες που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, η οικογένεια μπορεί να πηγαίνει πρώτα όλη μαζί διακοπές και στη συνέχεια χωριστά. Τα παιδιά γίνονται συχνά αιτία έντασης στο ζευγάρι λόγω των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων αλλά και τις επιπρόσθετης ευθύνης που απαιτείται για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή τους.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα η ιδέα των χωριστών διακοπών ίσως να μην ενδείκνυται, μια και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εστία περισσότερων προβλημάτων και να βλάψει τη σχέση. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σεβασμός και ειλικρίνεια ανάμεσα στους συντρόφους και επικρατούν καχυποψία και αμφιβολία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ