Έχει μειωθεί η απόδοσή σας στη δουλειά; 5 μυστικά για να την αυξήσετε

Ανεξάρτητα από το επάγγελμα του καθενός, όλοι μας θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί γίνεται στη δουλειά μας για να μειώσουμε το εργασιακό στρες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της εργασίας μας.

Όταν προσπαθούμε να επεξεργαστούμε πολλές πληροφορίες, το μυαλό μας μπορεί να υπερφορτωθεί και να μην αποδώσει. Αυτά τα 5 μυστικά θα αυξήσουν τις δυνατότητές του εγκεφάλου μας και θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

1 Βρείτε τον δημιουργικό σας χρόνο
Κάποιο άνθρωποι είναι “πρωινοί τύποι” ενώ άλλοι αποδίδουν καλύτερα τις απογευματινές ή μεσημεριανές ώρες. Αν ο καθένας μας μπορέσει να καταλάβει ποιά ώρα της ημέρας δουλεύει με πιο ξεκάθαρο μυαλό, τότε μπορεί να οργανώσει τις δουλειές του καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό που κάνει. Προσδιορίστε την ώρα της ημέρας που είστε πιο παραγωγικοί και χρησιμοποιήστε τη για τις εργασίες που χρειάζονται δημιουργική σκέψη. Βρείτε το δικό σας χρόνο κατά τον οποίο είστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί χρησιμοποιήστε τη – μην τη χάνετε σε ανάγνωση emails ή συναντήσεις.

2 Βάλτε προτεραιότητα
Δείτε σε ποιες εργασίες πρέπει να επικεντρωθείτε δίνοντάς τους προτεραιότητα. Αντί να κάνετε ό, τι είναι μπροστά σας, αποφασίστε ποιες εργασίες είναι πιο χρήσιμες για τους στόχους σας, και ξεκινήστε πρώτα από αυτές.

3 Βγείτε από την πρίζα
Αν την ώρα που δουλεύετε έχετε ανοικτό το μέιλ σας ή το Facebook ή το chat, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας πάρει τη διπλή ώρα να τελειώσετε αυτό που κάνετε. Απενεργοποιήστε τους περισπασμούς όταν πρέπει να κάνετε μία δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση και σκέψη. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισπασμοί στο γραφείο μας «τρώνε» κατά μέσο όρο 2,1 ώρες την ημέρα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή 11 λεπτά για να αφοσιωθούν σε μία εργασία προτού τους αποσπάσει κάποιος την προσοχή. Μετά αυτή τη διακοπή χρειάζονται 25 λεπτά για να επιστρέψουν σε αυτό που έκαναν.

4 Μην φορτώνετε τον εγκέφαλό σας με άχρηστες πληροφορίες
Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας για να επεξεργαστείτε και όχι να αποθηκεύετε πληροφορίες. Η ποσότητα των πληροφοριών που μπορείτε να κρατήσετε είναι εντυπωσιακά περιορισμένη. Όταν προσπαθείτε να κατανοήσετε μια νέα ιδέα ή να πάρετε μια σημαντική απόφαση δεν πρέπει να έχετε περισπασμούς στο κεφάλι σας. Χρησιμοποιήστε εικόνες για να απλοποιήσετε τις ιδέες ή γράψτε τες σε χαρτί. Όσο λιγότερες πληροφορίες πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας, τόσο περισσότερο «χώρο» έχετε για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες.

Κάντε διαλείμματα
Εάν έχετε πολλή δουλειά να κάνετε επικεντρωθείτε έντονα για 60 έως 90 λεπτά σε αυτή και στη συνέχεια, κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Κάντε κάτι διασκεδαστικό, παρακολουθήστε ένα αστείο βίντεο, συνδεθείτε με τους φίλους σας ή κάντε κάτι που το βρίσκεται ενδιαφέρον. Αυτό βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης που βοηθά τον εγκέφαλό σας να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας, τα οποία είναι σημαντικά για την συγκέντρωσή σας.

Το μυστικό

Κοιμηθείτε καλά και τρώτε υγιεινά. Αν κοιμάστε πέντε ώρες κάθε βράδυ, την επόμενη μέρα θα είστε πολύ κουρασμένοι για να μπορέσετε να αποδώσετε στο 100% των ικανοτήτων σας. Αυτό σε συνδυασμό με την κακή διατροφή μπορεί να ζημιώσει την ποιότητα της δουλειά σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ