Γιατί διακωμωδούμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου όταν είμαστε singles;

Τα λούτρινα αρκουδάκια, σοκολατάκια, καρδούλες και συμβουλές τύπου “πώς να κάνεις αξέχαστη την νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου, στον/στην σύντροφο σου”, σημαίνουν την έλευση της πιο «ερωτικής ημέρα του χρόνου». Πώς γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο, οι παντρεμένοι, πώς τα ζευγάρια που είναι σε μία σχέση και γιατί έχουμε την τάση να την διακωμωδούμε όταν είμαστε single;

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία γιορτή που λατρεύουμε να μισούμε γιαατί έχει πολλά κοινά με την Πρωτοχρονιά. Είναι μία ημέρα κρίσης, εξετάσεων. Καλώς ή κακώς εκείνη την ημέρα, όπως και την Πρωτοχρονιά, βλέπουμε που βρίσκεται η προσωπική μας ζωή. Έχει ένα παρόμοιο βάρος με την ημέρα της Πρωτοχρονιάς!

 

Γιατί διακωμωδούμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου όταν είμαστε singles;
Παρατηρείται ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση, ενώ θέλουν, εκείνη την ημέρα αισθάνονται μελαγχολία. Γι΄αυτό τείνουν να διακωμωδούν αυτή την γιορτή. Το χιούμορ είναι μία καλύ άμυνα. Βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να μην θέλουν να έχουν μία σχέση ή να είναι μόνοι τους λίγο καιρό. Για εκείνους όμως, που προσπαθούν να φτιάξουν την προσωπική τους ζωή, ακόμα και αν διακωμωδήσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κάποια στιγμή θα εκφράσουν το παράπονό τους είτε στον εαυτό τους, είτε στα κοντινά τους πρόσωπα.

Tι αγχώνει τους άνδρες και τι τις γυναίκες εκείνη την ημέρα, όταν είναι σε σχέση
Τις γυναίκες τις αγχώνει αν ο σύντροφος τους, τους προσφέρει αυτό που θα επιθυμούσαν να έχουν. Οι γυναίκες εκείνη την ημέρα – στην συντριπτική πλειοψηφία τους- θα χαρούν αν ο σύντροφός τους τους πάει ένα μπουκέτο λουλούδια. Και αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες. Από την γυναίκα που θα βγει ένα απλό ραντεβού με έναν άνδρα μέχρι εκείνη που έχει κάνει οικογένεια. Οι άνδρες θεωρούν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ως μία ημέρα «χωρίς ουσία».

Με λίγα λόγια δεν υφίσταται για το ανδρικό φύλο η συγκεκριμένη γιορτή και μάλλον τους προκαλεί πονοκέφαλο για έναν απλό λόγο: Στους άνδρες δεν αρέσει να αισθάνονται ότι περνούν εξετάσεις. Σκέφτονται ότι “δεν χρειάζεται η σύντροφός μου να καταλάβει ότι την αγαπώ σήμερα”. Γι’αυτό ίσως λειτουργήσουν αντιδραστικά!. Όπου αντίδραση, δεν κανονίζουν απολύτως τίποτα. Σε όσους αναγνωρίζουν ή προσποιούνται ότι αναγνωρίζουν την γιορτή αυτή, θα μπορούσε να τους αγχώσει το οικονομικό κομμάτι, όσον αφορά την έξοδο σε κάποιο εστιατόριο ή το δώρο.

Για τα ζευγάρια που μετρούν πολλά χρόνια σχέσης, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μοιάζει με μία καθημερινή. Εκεί, μπορεί να θεωρήσουν, ότι επειδή έχουν περάσει πολλές δοκιμασίες, εξετάσεις, από τις οποίες πέρασαν με επιτυχία, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μία αμελητέα γιορτή. Συνήθως τα ζευγάρια αυτά δεν γιορτάζουν. Τα πράγματα αλλάζουν ευχάριστα όμως, στα παντρεμένα ζευγάρια. ΄Επειτα από πολλά χρόνια έγγαμου βίου τα ζευγάρια αισθάνονται την ανάγκη να «σπάσουν» τη ρουτίνα με την συγκεκριμένη γιορτή και να υπενθυμίσουν ο ένας στον άλλον, ότι παραμένουν ερωτευμένοι. Πλέον ο μεγαλύτερος εχθρός παύει να είναι ότι δεν είσαι σίγουρος για τον άλλον. Με αυτό που έχεις να παλέψεις είναι με την σιγουριά. Ό,τι θεωρείς τον άνθρωπο σου δεδομένο. Καλείσαι να σπάσεις τη ρουτίνα που είναι αμείλικτη. Έτσι τα παντρεμένα ζευγάρια βρίσκουν στον Άγιο Βαλεντίνο, μία ευκαιρία, για να ξαφνιάσουν ευχάριστα ο ένας τον άλλον.

Τι βήματα πρέπει να κάνει κανείς για να φτιάξει μία σχέση;
Μία υγιής σχέση, έχει να κάνει με τους στόχους που θέτει κανείς. Δεν πρέπει κανείς να ψάχνει τ΄άλλο του μισό για να κάνει μία σχέση. Πρέπει ν’αναζητούμε έναν σύντροφο. Έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούμε να πορευτούμε μαζί. Οι μεγάλες προσδοκίες και τα γρήγορα συμπεράσματα δεν βοηθούν.

Ένα άλλο λάθος είναι ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε πρώτα τον εαυτό μας για να κάνουμε μία σχέση. Δεν θα υπάρξει η στιγμή που θα πει κανείς, “έφτιαξα τον εαυτό μου!” Τώρα είμαι έτοιμος να κάνω σχέση”. Το θέμα είναι μέσα από μία σχέση, ο σύντροφος μας, μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ