Μετά το Hygge ήρθε το Niksen: Πώς να μην κάνετε τίποτα και να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές!

Οι Ολλανδοί μας συστήνουν το niksen. Στο δρόμο που χάραξε το hygge και το σουηδικό lagom, το niksen είναι ένα ολλανδικό lifestyle trend. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να προωθεί την τέχνη του να μην κάνετε τίποτα και να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές.

Τι είναι το niksen;

Η κυριολεκτική του μετάφραση είναι “άεργος”. Στην πράξη, είναι μια τεχνική που μειώνει το stress. Περιλαμβάνει το να μην κάνετε τίποτα για να μειώσετε το burnout και να συνέλθετε από την υπερβολική δουλειά. Είναι τόσο απλό, όσο το να κάθεται κανείς στον καναπέ και να κοιτά έξω από το παράθυρο – το να κάνει κάτι δηλαδή, χωρίς σκοπό. Σε αντίθεση με τις τεχνικές διαλογισμού οι οποίες ορίζουν το να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να δίνουμε σημασία στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, κατά τη διάρκεια του niksen αφήνουμε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία.

Ποια είναι τα οφέλη του niksen;

Το niksen μπορεί να έχει από συναισθηματικά οφέλη, όπως τη μείωση του άγχους, μέχρι σωματικά όπως το να δυναμώσει το σώμα και να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο συνάχι, για παράδειγμα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργικότητα, καθώς μπορεί εμείς να μην κάνουμε τίποτα, αλλά το μυαλό μας συνεχίζει να αναλύει πληροφορίες, ανακαλύπτοντας νέες ιδέες ή λύνοντας προβλήματα. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο αδρανείς, ειδικά αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά.

Πώς εφαρμόζει κανείς το niksen;

Για πολλούς δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά για όσους είναι συνηθισμένοι στο να κάνουν κάτι κάθε ώρα της μέρας. Ωστόσο, μπορείτε έστω για μερικά λεπτά μέσα στη μέρα να εφαρμόσετε το niksen και να αφήσετε για λίγο πίσω σας οποιεσδήποτε υποχρεώσεις. Χρειάζεται να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας στο να σκέφτεται ελεύθερα και δημιουργικά, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εφαρμόζετε το niksen καθημερινά για λίγα λεπτά και αργότερα σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα. Είναι εξίσου σημαντικό, επίσης, να προγραμματίζετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να μην κάνετε τίποτα, χωρίς τύψεις.

Το μυστικό

Όπως φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας, έτσι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να επαναφορτίσουμε και τον εαυτό μας – και το Niksen είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να το κάνουμε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ