Είχατε μια κακή μέρα; Πώς θα αλλάξετε την αρνητικότητα σας;

Όλοι έχουμε καλές και καλές ημέρες αλλά η αρνητικότητα μιας κακιάς ημέρας μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Σίγουρα νιώθουμε αρνητικά αυτές τις μέρες, με την πανδημία, το άγχος μέσα και έξω από τη δουλειά, τη γενική κατάσταση του κόσμου κ.λπ. Υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την αρνητικότητα, λέει η συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις και mindfulness coach Kate James. Είναι πραγματικά καλό σε μικρές δόσεις.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι η αρνητική σκέψη είναι λάθος. Αλλά στην πραγματικότητα, οι εγκέφαλοί μας είναι ενσύρματοι με αυτόν τον τρόπο», λέει. «Ήταν ένας τρόπος που μας κράτησε ζωντανούς σε πρωτόγονους καιρούς. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε μια κριτική σκέψη, γιατί μας βοηθά να είμαστε ασφαλείς στον κόσμο και να μας προστατεύει όταν ριψοκινδυνεύουμε.”
Λέει ότι η αρνητικότητα γίνεται προβληματική όταν «η τάση μας είναι να σκέφτομαστε αρνητικά όλη την ώρα» και μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας με εξάσκηση και εκπαίδευση.

Ο διαλογισμός κάνει θαύματα επειδή αυξάνει την αυτογνωσία μας και μας επιτρέπει να αντιληφτούμε όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις. «Τότε μπορούμε να σταματήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε λίγο περιέργεια: Αυτό βοηθάει; Αυτές είναι οι σκέψεις μου που θέλω;”.
Αλλά αν δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να διαλογίζεται, η απλή πράξη ευγνωμοσύνης βοηθά πολύ αν έχετε μια κακή μέρα ή αν κάνετε ένα λάθος στη δουλειά. Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό αλλά υπάρχει πολλή έρευνα που υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της ευγνωμοσύνης.

«Απλά σταματάς και είσαι ευγνώμων για όλα τα μικρά πράγματα. Κάθεσαι, πίνοντας έναν καφέ, και πραγματικά τον απολαμβάνεις, ή ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας ή νιώθεις καλά επειδή κάτι υπέροχο έχουν κάνει τα παιδιά. Αυτό βοηθά να δημιουργήσουμε μια μικρή θετική προοπτική στη ζωή μας.”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ