Τα 13 χαρακτηριστικά των ψεύτικων φίλων

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος & Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, παρουσιάζει τα 13 χαρακτηριστικά των ψεύτικων φίλων έτσι ώστε να τα λάβεις υπόψη και να είσαι καλύτερα οχυρωμένος από απογοητεύσεις την επόμενη φορά.

1. Είστε φίλοι με προϋποθέσεις

Το πιο σημαντικό σημάδι ότι ο φίλος σου δεν είναι πραγματικός είναι το γεγονός ότι είστε φίλοι υπό προϋποθέσεις. Όλοι έχουμε κάποια φυσιολογικά όρια που δεν θέλουμε οι άλλοι να ξεπεράσουν, αλλά οι προϋποθέσεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Οι προϋποθέσεις σχετίζονται με ορισμένα standard τα οποία καλείσαι να πληροίς, ακόμα κι αν η φιλία δεν σχετίζεται καν με αυτά (πχ. χρήματα, εμφάνιση).

2. Συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν είστε μαζί με άλλους

Ένα άλλο προφανές σημάδι είναι η διαφορετική συμπεριφορά, όταν βρίσκονται άλλοι τριγύρω. Είναι καλός μαζί σου όταν είστε οι δύο σας και ψυχρός όταν είναι άλλοι μαζί; Κρατά τη φιλία σας μυστική; Αν ναι, τότε δεν πρόκειται για αληθινό φίλο.

3. Μιλάει άσχημα για σένα πίσω από την πλάτη σου

Αν κάποιος είναι αληθινός σου φίλος, δεν μιλάει για σένα πίσω από την πλάτη σου. Όταν νοιάζεσαι πραγματικά για κάποιον, τον επαινείς στους άλλους και δεν προσπαθείς να τον υποβαθμίσεις για να φανείς καλύτερος.

4. Σταματά να σου μιλάει όταν διαφωνείτε

Η πραγματική δοκιμασία μίας φιλίας είναι η διαφωνία. Τότε, κάποιος δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Αν ο φίλος σου δεν μπορεί να δεχτεί τις διαφορετικές απόψεις σου, τότε δεν ήταν φίλος σου ποτέ.

5. Εξαφανίζεται όταν εμφανιστεί κάτι πιο ενδιαφέρον

Ένας ασταθής φίλος μπορεί να ακυρώσει τα σχέδιά σας, γιατί κάποιος που συμπαθεί περισσότερο είναι διαθέσιμος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι συμπαθεί κάποιον άλλον περισσότερο, αλλά ότι δεν σέβεται το χρόνο σου και δεν νοιάζεται για τη δική σου απογοήτευση. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά σου και σε παρατάει ανά πάσα στιγμή, απλά σε χρησιμοποιεί.

6. Μοιάζει να θέλει κάτι από σένα

Αισθάνεσαι ότι κάνετε παρέα επειδή θέλει κάτι από σένα; Μπορεί να είναι οτιδήποτε, χρήματα, χάρες, ευκαιρίες. Φυσικά όλα αυτά μπορείς να τα δώσεις σε κάποιο φίλο σου, επειδή το θες. Αν όμως νιώθεις ότι κάποιος κάνει παρέα μαζί σου εξαιτίας αυτών, τότε υπάρχει πρόβλημα.

7. Δεν θέλει να ακούει «όχι»

Μερικές φορές πρέπει να συμβιβαζόμαστε, όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξεις τις απόψεις ή τις πεποιθήσεις σου. Εννοείται βέβαια ότι οι φίλοι χρειάζεται και πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς. Αν, όμως, ο φίλος σου δεν είναι ευέλικτος και δεν θυσιάζει κάποια «θέλω» του για χάρη της φιλίας σας, δεν είναι αληθινός φίλος. Οι ψεύτικοι φίλοι τείνουν να φεύγουν όταν δεν συμφωνούν με κάτι.

8. Δεν σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους σου

Οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν και θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου κι αν τυχόν παρεκκλίνεις θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στο σωστό δρόμο. Μπορεί να σε βοηθήσουν να λύσεις ένα πρόβλημα και σίγουρα δεν θα σταθούν εμπόδιο σε ό,τι είναι καλύτερο για σένα. Αν λοιπόν ο φίλος σου κάνει το αντίθετο, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για έναν ψεύτικο φίλο.

9. Σε στενοχωρεί

Είναι αυτονόητο ότι αν ο φίλος σου σε υποτιμά ή σε προσβάλλει, δεν είναι αληθινός φίλος. Το ίδιο ισχύει αν ξεσπάει πάνω σου όλα τα αρνητικά του συναισθήματα και σε επιβαρύνει με τις δικές του ανασφάλειες. Πιθανότατα σε χρησιμοποιεί σαν σάκο του μποξ για να εκτονωθεί.

10. Δεν σε ακούει πραγματικά

Ένα πολύ τρανταχτό σημάδι ενός κακού φίλου είναι ο εγωκεντρισμός. Αν επικεντρώνεται μόνο στα δικά του προβλήματα ή επιτεύγματα και δεν ασχολείται με τα δικά σου προβλήματα, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Ένας φίλος που δεν νοιάζεται για σένα, δεν είναι καλός ακροατής και δεν δίνει ποτέ σημασία στα λεγόμενά σου, οπότε συνήθως δεν θυμάται τίποτα από όσα τα έχεις πει.

11. Βλέπει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου ως ενόχληση

Μήπως ο φίλος σου σού δημιουργεί τύψεις όταν θέλεις κάτι; Μήπως αντιμετωπίζει τις ανάγκες σου ως δευτερεύουσες; Αν ναι, τότε πρόκειται για έναν ψεύτικο φίλο. Οι ψεύτικοι φίλοι δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες σου, γιατί δεν είναι σημαντικές για αυτούς και δεν έχουν να κερδίσουν κάτι.

12. Δεν σε αποδέχεται για αυτό που είσαι

Αν ο φίλος σου δεν αποδέχεται κάποια αλλαγή που έκανες, αυτή είναι μία σημαντική ένδειξη ότι δεν σε αποδέχεται για αυτό που είσαι. Οι αληθινοί φίλοι θα συνεχίσουν να σε στηρίζουν χωρίς κριτική, γιατί ξέρουν ποιος είσαι και ποιος θέλεις να είσαι. Γι’ αυτό αν ο φίλος σου δεν σε στηρίζει στις επιλογές ή τις αποφάσεις σου, ξέρεις ήδη τι σημαίνει αυτό.

13. Δεν είναι έμπιστος

Ένα απαραίτητο συστατικό της φιλίας είναι η εμπιστοσύνη. Οι καλοί φίλοι είναι πολύ έμπιστοι και χαίρεσαι να μοιραστείς μαζί τους σκέψεις, συναισθήματα και οτιδήποτε σε προβληματίζει. Αντίθετα , υπάρχουν και αυτοί οι «φίλοι» οι οποίοι δεν είναι και τόσο έμπιστοι και αρκετές φορές τυγχάνει να σε εκθέσουν σε άλλους ανθρώπους μη σεβόμενοι την εκτίμηση και την επιστοσύνης που τους έδειξες, διαδίδοντας ή λέγοντας στους άλλους αυτά που τους εκμυστηρεύτηκες.

Το μυστικό

Ακολουθήστε το ένστικτό σας, γιατί βαθιά μέσα σας σίγουρα ξέρετε ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη σας και ποιος όχι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ