10 μυστικά για να μην εγκαταλείψετε τα όνειρά σας

Είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε από την προσπάθεια και να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας; Νιώθετε απογοητευμένοι; Προσπαθείτε μάταια και οι κόποι σας δεν αναγνωρίζονται; Για όλους μας υπήρξαν τέτοιες στιγμές.

Αν βρίσκεστε ένα βήμα πριν τα παρατήσετε και αναρωτιέστε αν βαδίζετε στο σωστό δρόμο, τα παρακάτω 10 μυστικά θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

1. Για αρκετό καιρό θα εργάζεστε χωρίς να βλέπετε σπουδαία αποτελέσματα
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει: “Καλά, τόσον καιρό σπουδάζεις και δεν έμαθες τίποτα;” “Ο τάδε πιάνει πουλιά στον αέρα, σε ένα χρόνο έγινε πλούσιος .” “Μήπως δεν είναι αυτό για σένα, άλλοι μέσα σε μερικούς μήνες κατάφεραν να …” προσθέστε ό,τι θέλετε. Κλείστε τ’ αυτιά σας σε τέτοιες εξυπνάδες! Είναι σίγουρο ότι οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει πολλά στη ζωή τους! Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο απ’ όσον αρχικά υπολογίζατε για να πετύχετε το στόχο σας. Μαθαίνετε ένα μουσικό όργανο ή ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα, στήνετε το blog ή την επιχείρησή σας; Για αρκετό καιρό (μήνες ή χρόνια) θα εργάζεστε χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Όσα χρόνια δίδασκα διαπίστωσα πολλές φορές, ότι εκείνοι που απογοητευόταν εύκολα και τα παρατούσαν, ήταν όσοι περίμεναν θεαματική πρόοδο πολύ γρήγορα και χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Κοινώς, είχαν ανεδαφικές προσδοκίες. Όσοι τελικά διαπρέπουν δεν είναι οι πιο ταλαντούχοι, αλλά όσοι είχαν μεγαλύτερο πείσμα, επιμονή και υπομονή. Μην παρασύρεστε από ιστορίες θεαματικής και γρήγορης επιτυχίας που διαβάζετε online. Είναι ψεύτικες!

2. Δεν μπορείτε να στηριχθείτε μόνο στο ταλέντο σας
Τρανά παραδείγματα είναι οι επιστήμονες και οι αθλητές. Πόσα χρόνια εργάζονται ασταμάτητα στην αφάνεια πριν τη μεγάλη ανακάλυψη ή το μετάλλιο! Ναι, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι, τυχεροί, που τα κατάφεραν σχετικά γρήγορα. Μην παρασύρεστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις (και τους ψεύτες). Το πρώτο άρθρο που θα γράψετε δεν θα γίνει viral. Ίσως κάποτε να γελάτε με τον τρόπο που γράφατε όταν ξεκινήσατε. Η πρώτη αρχιτεκτονική μελέτη που θα κάνετε δεν θα σας κάνει διάσημους και πλούσιους (και πιθανόν να ντρέπεστε γι’ αυτήν στο μέλλον, όπως πολλοί αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες). Με τις πρώτες 20 φωτογραφίες που θα δημοσιεύσετε, οι πελάτες δεν θα κάνουν ώρα έξω από το στούντιό σας. Δεν θα μαγέψετε τα πλήθη παίζοντας πιάνο 3 χρόνια (εκτός αν είστε ο επόμενος Mozart)! Δεν θα παίζετε στα δάχτυλα σχεδιαστικά προγράμματα (όπως κάποιοι μαθητές μου φανταζόταν) απλώς παρακολουθώντας ένα 50ωρο σεμινάριο.Μην αυταπατάσθε!
Χρειάζονται αρκετές ώρες καθημερινής εργασίας και εξάσκησης, για χρόνια, για να έχετε σπουδαία αποτελέσματα, όσο ταλαντούχοι, έξυπνοι ή ικανοί κι αν είστε. (Μπορείτε όμως πολύ εύκολα να γίνετε μέτριοι ή κακοί!)

3. Απολαύστε τη διαδρομή – ή μην το κάνετε καθόλου

Μπορείτε να φανταστείτε τον Μπετόβεν να μην αγαπάει το πιάνο ή τον Τσιτσιπά να βαριέται το τέννις; Αν εργάζεστε έχοντας στο μυαλό σας το αποτέλεσμα, τη δόξα, την αναγνώριση και το χρήμα, ενώ δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, μάλλον έχετε κάνει λανθασμένη επιλογή. Είναι λογικό λοιπόν να βαρεθείτε γρήγορα και στις πρώτες δυσκολίες να τα παρατήσετε. Είναι όμως αδύνατον να παλεύετε συνεχώς με εμπόδια και αντιξοότητες για κάτι που δεν σας γοητεύει. Αν νιώθετε ότι πασχίζετε καθημερινά, ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το στόχο σας ή να ζητήσετε βοήθεια. Όσοι μου έχουν ζητήσει βοήθεια δεν ήταν ατάλαντοι ή χωρίς ικανότητες. Αντιθέτως, ήταν έξυπνοι και προικισμένοι! Απλώς, αγνοούσαν πώς να κάνουν business. Γιατί, απλούστατα, δεν τους το δίδαξε κανένας.

4. Μην συζητάτε τα σχέδια σας με οποιονδήποτε

Αν θέλετε να απογοητευτείτε γρήγορα και να παραιτηθείτε από τα σχέδιά σας, αρχίστε να τα συζητάτε με τον καθένα. Είναι σίγουρο ότι θ’ αρχίσετε να το ξανασκέφτεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη κι αν έχουν καλές προθέσεις, είναι συνήθως σκεπτικιστές όταν πρόκειται για νέες ιδέες. Όταν μάλιστα είναι άσχετοι με το αντικείμενό σας (όπως πιθανόν κάποιοι φίλοι και κοντινοί σας άνθρωποι), τότε δεν προσφέρετε τίποτα στον εαυτό σας με το να αναλώνεστε σε συζητήσεις.

Μιλήστε για τα σχέδιά σας – και πάλι, όχι εκτενώς – με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος μ’ εσάς και η άποψή τους είναι πολύτιμη. Συμβουλευτείτε, εφόσον χρειάζεται, ειδικούς που θα σας κατευθύνουν και θα σας ξεμπλοκάρουν με τις γνώσεις τους.
Αν ας πούμε στήνετε ένα καινούργιο blog, άλλοι bloggers μπορεί να σας προσφέρουν τη βοήθειά τους με την εμπειρία τους, ενώ ένας web developer ή ένας digital marketer να σας γλιτώσουν άσκοπο κόπο και χρόνο. Αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο ελεύθερο επάγγελμα, κάποιοι που τα έχουν καταφέρει μπορεί να σας γλιτώσουν άσκοπο κόπο και χρόνο με τις συμβουλές τους. (Προσοχή μόνο σε συμβούλους, μέντορες και coaches που δεν έχουν εργαστεί ούτε μια μέρα στη ζωή τους ή έχουν αποτύχει παταγωδώς! Γεμάτος ο τόπος από δαύτους!)

5. Διδαχθείτε από όσους πέτυχαν όσα ονειρεύεστε
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιτύχετε τους στόχους σας και πιο σύντομος δρόμος προς την επιτυχία, από το να ακολουθήσετε τα χνάρια και τις συμβουλές όσων τα κατάφεραν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό σήμερα που το διαδίκτυο προσφέρει άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες. Αντί να παρακολουθείτε εκπομπές μαγειρικής (ενώ δεν στοχεύετε να γίνετε σεφ) ή άλλα, εντελώς σαχλά realities στην τηλεόραση, παρακολουθήστε χρήσιμα video και σεμινάρια, διαβάστε άρθρα στο διαδίκτυο ή βιβλία. Αφιερώστε χρόνο στην απόκτηση γνώσης και στην εξάσκησή σας στους τομείς που θέλετε να βελτιωθείτε.

6. Δημιουργήστε καλές συνήθειες που σας βοηθούν να επιτύχετε τον στόχο σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε αποδοτικές συνήθειες. Αφιερώνοντας 30-60 λεπτά καθημερινά μπορείτε να έχετε σημαντική πρόοδο σε ό,τι κι αν επιλέξετε! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εργαστείτε παραπάνω από 1-2 ώρες καθημερινά. Όμως, είναι πολύ πιο αποδοτικό να εργάζεστε συστηματικά και με πρόγραμμα επάνω στο στόχο σας, παρά να πέφτετε με τα μούτρα για λίγες μέρες και μετά να τα παρατάτε (αυτό κάνουν οι περισσότεροι). Εξάλλου, πολλές φορές αυτό που μας λείπει είναι η πειθαρχία να ξεκινήσουμε.

7. Μην απογοητεύεστε από την (αρχική) αδιαφορία των άλλων
Πολλοί άνθρωποι δεν θα δείξουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τα σχέδιά σας. Αυτό μπορεί να σας προβληματίζει και να σας απογοητεύει, ειδικά αν πρόκειται για κοντινούς σας ανθρώπους. Για παράδειγμα, στις αρχές της καριέρας σας μπορεί γνωστοί και φίλοι να σας κάνουν χάρη, αναθέτοντας σας μια δουλειά. Κι εσείς να νιώθετε ότι “παρακαλάτε” για μία ευκαιρία. Όσο θα προοδεύετε και περισσότεροι πελάτες σας εμπιστεύονται, θα έρθει η στιγμή που φίλοι και συγγενείς θα “παρακαλάνε” να αναλάβετε ένα project. Κι εσείς δεν θα έχετε το χρόνο (ή εκείνοι τα χρήματα)!

Κάποιοι από τους φίλους και γνωστούς που αρχικά έδειχναν αδιαφορία, θα είναι περήφανοι που σας γνωρίζουν και θα διαφημίζουν τη δουλειά σας. Κάποιοι πάλι μπορεί να ζηλεύουν την πρόοδό σας και θα τους δείτε σιγά-σιγά να απομακρύνονται. Καινούργιοι άνθρωποι θα σας πλησιάζουν, αλλά κι εσείς θα προσεγγίζετε και θα συνεργάζεστε με όσους έχουν κοινούς στόχους μ’ εσάς και σας εμπνέουν. Τέλος, κάποιοι δεν θα νοιαστούν, ούτε θα καταλάβουν ποτέ τι κάνετε, γιατί απλούστατα έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Το ίδιο δεν κάνετε κι εσείς;

8. Μετράτε την πρόοδό σας αλλά μη συγκρίνεστε με άλλους
Είναι σημαντικό να μετράτε την πρόοδό σας, αλλά όχι συγκρίνοντας τις επιδόσεις σας με άλλους επαγγελματίες. Είτε είναι πολύ πίσω από εσάς, οπότε αισθάνεστε σπουδαίοι και επαναπαύεστε. Είτε έχουν επενδύσει πολύ περισσότερο χρόνο, οπότε αισθάνεστε ασήμαντοι και αποτυχημένοι. Παρακολουθήστε τι συμβαίνει στον τομέα σας, εμπνευστείτε από τους καλούς και αποφύγετε τα λάθη των κακών. Εστιάστε όμως στην δική σας πρόοδο, δείτε πού βρισκόσασταν πριν μερικούς μήνες ή χρόνια και τι καταφέρατε. Μόνο έτσι θα νιώσετε ότι έχετε προχωρήσει. Γιατί, κακά τα ψέματα, ποτέ δεν θα νιώσετε “επιτυχημένοι” με τον τρόπο που ίσως φαντάζεστε. Ίσως προς στιγμήν να πανηγυρίζετε για κάποιες επιτυχίες, αλλά γρήγορα θα επιστρέφετε στην κατάκτηση νέων, υψηλότερων στόχων, πολλές φορές νιώθοντας ότι ξεκινάτε πάλι από το μηδέν.
Όσοι νιώθουν επιτυχημένοι και επαναπαύονται στις δάφνες τους, αναπολώντας παλιές επιτυχίες, είναι εκείνοι που βάλτωσαν και δεν προχώρησαν.

9. Η 2η φορά είναι πάντα ευκολότερη – φτάνει να διδάσκεστε από τα λάθη και τις επιτυχίες σας

Θα μάθετε πολύ ευκολότερα το δεύτερο και το τρίτο όργανο, την τρίτη ή τέταρτη γλώσσα, το πέμπτο ή έκτο σχεδιαστικό πρόγραμμα. Θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες επιδόσεις στο 2ο, 3ο, 10ο project που αναλαμβάνετε. Το ίδιο ισχύει με τους επιτυχημένους επιχειρηματίες. Δημιουργούν την μία επιχείρηση μετά την άλλη, επειδή πλέον ξέρουν τον τρόπο και ακολουθούν τον σύντομο δρόμο.

10. Συχνά η επιτυχία έρχεται σαν χιονοστιβάδα

Ακούμε συχνά ιστορίες επιτυχίας, που αναφέρονται στην σημαντική ευκαιρία που εκτόξευσε μια καριέρα. Μπορεί για 4-5 χρόνια να εργάζεστε εξοντωτικά και ασταμάτητα, για ελάχιστα κέρδη. Να κυνηγάτε δουλειές και πελάτες χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Μπορεί να γράφετε, να σχεδιάζετε, να ζωγραφίζετε, να φωτογραφίζετε, να δημιουργείτε πολύ όμορφα πράγματα, αλλά το αντίκτυπο να είναι πολύ μικρό. Ελάχιστοι προσέχουν τη δουλειά σας. Τότε αρχίζετε να σκέφτεστε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι ίσως κάτι κάνετε λάθος, ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρετε, ότι μια ζωή θα αγωνίζεστε για ελάχιστο κέρδος και αναγνώριση. Είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, ενώ αναρωτιέστε τι έκαναν όσοι πέτυχαν.

Η επιτυχία συνήθως έρχεται σαν χιονοστιβάδα. Με μια αφορμή, μια συγκυρία, μια καλή ευκαιρία που αρπάξατε. Δεν είναι όμως θέμα τύχης. Εξαργυρώνετε τους κόπους των προηγούμενων χρόνων, τότε που εργαζόσασταν πολύ, για πενιχρά αποτελέσματα. Τίποτα δεν πήγε χαμένο, όπως ίσως πιστέψατε κάποιες φορές. Έχετε πλούσιο υλικό στο portfolio σας, έχετε αποκτήσει εμπειρία, αναπτύξατε τις ικανότητές σας, προωθήσατε τη δουλειά σας. Η αξία σας άρχισε να αναγνωρίζεται και το απολαμβάνετε. Καλωσήλθατε στην πραγματικότητα, που δεν είναι παρά η ανταμοιβή των προσπαθειών σας. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ