10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια

Πώς τα ευτυχισμένα ζευγάρια καταφέρνουν να μένουν ευτυχισμένα και να διατηρούν δυνατή τη σχέση τους στο πέρασμα του χρόνου;

1. Φιλούν πάντα τη σύζυγό τους όταν φεύγουν από το σπίτι και όταν επιστρέφουν

Δεν είναι μια ανούσια συνήθεια, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά μια πράξη που διαβεβαιώνει πως υπάρχει σύνδεση, ακόμη και για ένα λεπτό, τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε δυστυχισμένες σχέσεις λένε πως δεν μπορούν να θυμηθούν πότε σταμάτησαν να φιλιούνται όταν συναντιόνταν και όταν αποχωρίζονταν ο ένας τον άλλο. Το ξεχνάς χωρίς καν να προσπαθήσεις. Όταν όμως βρίσκεις χρόνο για να έχεις οπτική επαφή με τον σύντροφό σου και να τον φιλάς, δείχνει πως βάζεις τη σχέση σου σε προτεραιότητα ακόμα και στα πιο δύσκολα και πολυάσχολα πρωινά και απογεύματα.

2. Κάνουν κοπλιμέντα

Όλοι έχουν ανάγκη τα κοπλιμέντα και ειδικά όταν προέρχονται από το σύντροφό τους. Δεν υπάρχει όριο στα ειλικρινή κοπλιμέντα, είτε είσαι μαζί με τον άλλο 5 χρόνια, είτε 50. Μπορεί να είναι απλά πράγματα, όπως “Είσαι ιδιαίτερα όμορφη σήμερα”, μέχρι βαθιά συναισθηματικές δηλώσεις, όπως “Είμαι τόσο περήφανη για σένα σήμερα, που έδωσες τόσο σοφές συμβουλές στο γιο μας”.

3. Διαφωνούν αλλά τσακώνονται δίκαια

Αν ένα ζευγάρι δεν διαφωνεί ποτέ, τότε είτε δεν είναι ειλικρινείς ή δεν είναι άνθρωποι. Οι διαφωνίες δεν είναι ένα πρόβλημα του γάμου, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό όμως που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε μια σχέση, είναι ο τρόπος που το ζευγάρι λύνει, ή δεν λύνει, τις διαφορές του. Οι διαφωνίες είναι ευκαιρίες για να εξασκήσεις τρόπους επίλυσης προβλημάτων και να χτίσεις επικοινωνιακές ικανότητες. Ρίξτε μια ματιά στις διαφωνίες σας και δείτε ποιες κακέ συνήθειες έχει ο κάθε σύντροφος, όταν διαφωνείτε. Μιλάτε πάνω από τον άλλο; Θυμώνετε εύκολα; Φωνάζετε; Βρίζετε; Απομακρύνεστε; Κάθε σύντροφος πρέπει να κάνει μια λίστα με τις κακές συνήθειες που έχει και να χρησιμοποιήσει τις μελλοντικές διαφωνίες για να εξασκήσει μια διαφορετική προσέγγιση και να χτίσει καλύτερους τρόπους επικοινωνίας.

4. Επικεντρώνονται σε αυτά που τους αρέσουν στο σύντροφό τους 

Αυτή η θετική αντιμετώπιση, που είναι η άρχουσα τάση στα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών του The Gottman Institute, αυξάνει το αίσθημα θαλπωρής και φιλίας που λαμβάνουμε από το σύντροφό μας και μας κάνει να νιώθουμε πως τους αρέσουμε πραγματικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αφήνουμε τον πήχη της σχέσης να πέσει. Όταν όμως αυτά τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα, καταφέρνουν ακόμη και τότε να βρουν το χιούμορ στις διαφορές τους και δουλεύουν για να βρουν προσωρινούς συμβιβασμούς που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εκτιμούν το σύντροφό τους για αυτό που είναι.

5. Δεν φοβούνται τις δημόσιες εκδηλώσεις τρυφερότητας

Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια δε φοβούνται να δείξουν την αγάπη τους ο ένας στον άλλο, ακόμα και δημοσίως. Κρατήστε, λοιπόν, το χέρι του συντρόφου σας όταν πηγαίνετε για ψώνια ή πάρτε τον αγκαλιά στον κινηματογράφο, μπροστά στους φίλους σας. Λίγη δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας μπορεί να σας πάει πολύ μακριά.

6. Δεν περιμένουν από το σύντροφό τους να διαβάσει το μυαλό τους. Ζητάνε αυτό που έχουν ανάγκη.

Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια που βλέπουμε ξέρουν να ζητάνε αυτό που θέλουν και να ακούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου (χωρίς να κρατούν μνησικακίες). Το να περιμένεις ο άλλος να καταλάβει από μόνος του τι χρειάζεσαι ή, αντίθετα, να είσαι εσύ αυτός που υποτίθεται πρέπει να ξέρει ακριβώς τι χρειάζονται αυτοί, είναι η συνταγή της καταστροφής. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια συζητούν ανοιχτά για τις ανάγκες τους και αναγνωρίζουν τις διαφορές στις ανάγκες του καθενός, χωρίς να νιώθουν πως ο άλλος έπρεπε να τις ξέρει ή πως “η αδερφή ψυχή τους” θα έχει τις ίδιες ανάγκες με αυτούς.

7. Βρίσκουν χρόνο για τους ίδιους και το κάνουν προτεραιότητα

Καταλαβαίνουν πως στις μακροχρόνιες σχέσεις, η αγάπη και το σεξ δεν συμβαίνουν από μόνα τους, αλλά τα ίδια τα ζευγάρια πρέπει να δεσμεύονται να καλλιεργούν αυτές τις επαφές αντί να περιμένουν να συμβούν μόνες τους. Για παράδειγμα, στην αρχή μιας σχέσης, τα περισσότερα ζευγάρια δεν ξεκολλάνε ο ένας από τον άλλο. Στην πορεία της σχέσης, δεν ξεκολλάνε από τα κινητά και τους υπολογιστές τους. Τα ζευγάρια που δεσμεύονται στο να δίνουν προτεραιότητα στον κοινό τους χρόνο, ώστε να δείχνει ο ένας στον άλλο την αγάπη του και να εξελίσσονται στον τομέα του σεξ, είναι σίγουρα τα πιο ευτυχισμένα.

8. Γελούν μαζί. Συχνά.

Είναι πολύ εύκολο σε μια σχέση να πέσεις στην παγίδα όπου καταλήγεις να μιλάς μόνο για διεκπεραιωτικά πράγματα, κρατώντας τα αστεία σου και τις έξυπνες ατάκες σου για το συνάδελφο στη δουλειά ή τον κολλητό σου. Αυτό είναι λάθος. Όταν τα ζευγάρια σταματούν να γελούν μαζί, η σχέση τους κινδυνεύει να χάσει τη χαρά και το πνεύμα της.

9. Συζητούν τα οικονομικά τους

Οι τσακωμοί για τα χρήματα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους λόγους διαζυγίου. Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να μιλούν για λεφτά, μέχρι να αποκτήσουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν πλέον να τα αγνοούν. Το να συζητάτε έστω και με το ζόρι για τα χρήματά σας πριν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, είναι ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε το ότι ο γάμος σας θα είναι ευτυχισμένος και θα διαρκέσει χρόνια.

10. Εμπιστεύονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον

Σε περιπτώσεις που έχουν κάποια διαφωνία ή τσακώνονται για κάτι, ακόμα κι αν δυσκολεύονται να βρουν λύση, τα ευτυχισμένα ζευγάρια συνηθίζουν να εμπιστεύονται την κριτική ικανότητα του άλλου και να συγχωρούν τα λάθη του, αντί να τον κατηγορούν και να αμφιβάλλουν γι’αυτόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ