10 σημάδια που σας προειδοποιούν ότι χρειάζεστε άμεσα διακοπές!

Αν έχετε μάθει να τρέχετε με τα χίλια, δεν συνειδητοποιείτε ότι έχετε κουραστεί και ότι ο οργανισμός σας σας στέλνει σήματα να κατεβάσετε ταχύτητα και να προσέξετε τον εαυτό σας. Αν έχετε τα παρακάτω σημάδια, χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικά, διότι το σύστημά σας φωνάζει ότι έχει εξουθενωθεί και είστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η Λίζα Βάρβογλη – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια αποκαλύπτει τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε διάλειμμα και άμεσα διακοπές!

1 Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη

Ακόμα και όταν ξυπνάτε το πρωί, αισθάνεστε κουρασμένη-ος. Η κούραση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχική. Νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια ή διάθεση να αντιμετωπίσειτε όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα σας. Πολύ θα θέλατε να μείνετε στο κρεβάτι όλη μέρα, αλλά πιέζετε τον εαυτό σας και δεν το κάνετε.

2 Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Ξαφνικά το να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάτι είναι δύσκολο. Μπορεί να δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες βήμα-βήμα από μια συνταγή, ίσως ξεχνάτε πού βάλατε τα κλειδιά ή το πορτοφόλι σας, δε θυμάστε που παρκάρατε ή αν πήρατε τη βιταμίνη σας. Νιώθετε ότι υπάρχει μια ομίχλη μέσα στο μυαλό σας που σας εμποδίζει να σκεφτείτε ξεκάθαρα.

3 Έχετε έντονο στρες

Στρεσάρεστε και άγχεστε για το κάθε τι, ακόμα και για μικρά ή ασήμαντα πράγματα που στο παρελθόν δεν δίνατε σημασία. Κάθε φορά που έχετε να κάνετε ένα ακόμα πράγμα αισθάνεστε ότι σας έχουν φορτώσει το βάρος της γης στους ώμους σας.

4 Δεν έχετε χρόνο για διάλειμμα

Ακόμα και όταν πείτε ότι κάνετε διάλειμμα, στην πραγματικότητα τρέχετε για να προλάβετε κάτι άλλο, έχετε να τακτοποιήσετε μια επείγουσα υπόθεση ή κάτι που μόλις προέκυψε. Δεν προλαβαίνετε να πάρετε μια ανάσα και προκύπτει η επόμενη υποχρέωση. Έχετε ξεχάσει τι θα πει να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

5 Έχετε ξεσπάσματα θυμού και νεύρων όλη την ώρα

Ακόμα και στα αγαπημένα σας πρόσωπα: στα παιδιά, τον/τη σύζυγο, τους φίλους, τους γονείς σας… για ασήμαντη αφορμή ξεσπάτε με έντονο τρόπο. Μετά νιώθετε ακόμα μεγαλύτερο θυμό ή στεναχώρια για το ξέσπασμά σας. Υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι δεν θα το ξανακάνετε, αλλά δυστυχώς το επαναλαμβάνετε στην πρώτη ευκαιρία.

6 Έχετε απομονωθεί

Δεν έχετε διάθεση να βλέπετε φίλους, να βγαίνετε έξω, να ασχολείστε με πράγματα που αγαπάτε. Προτιμάτε να κάτσετε σπίτι, μπροστά στην τηλεόραση και να χαζεύετε. Ίσως και να αποφεύγετε να σηκώσετε το τηλέφωνο. Σίγουρα αποφεύγετε τις προσκλήσεις και τις παρέες.

7 Σκέφτεστε πιο απαισιόδοξα από ποτέ

Βλέπετε μόνο προβλήματα και δυσκολίες μπροστά σας. Δε μπορείτε να δείτε λύσεις. Πιστεύετε ότι θα συμβεί το χειρότερο. Προβλέπετε ότι το μέλλον σας διαγράφεται μαύρο και άραχνο.

8 Δεν τρώτε και δεν κοιμάστε καλά

Δεν επενδύετε στην αυτοφροντίδα σας. Είτε τρώτε ελάχιστα είτε το ρίχνετε στο συναισθηματικό φαγητό για να γεμίσετε το ψυχικό κενό σας και να καταλαγιάσετε το άγχος σας. Πιθανότατα έχετε προβλήματα στον ύπνο, μπορεί να δυσκολεύεστε να σας πάρει ο ύπνος, να ξυπνάτε όλη την ώρα, να βλέπετε εφιάλτες που σας ταράζουν και διακόπτουν τον ύπνο σας ή να κοιμάστε υπερβολικά και να μη μπορείτε να σηκωθείτε.

9 Πονάτε και φοβάστε ότι έχετε κάποια ασθένεια

Τρέχετε στους γιατρούς με πόνους, πονάκια και δυσφορία και δε σας βρίσκουν τίποτα. Διαρκώς νιώθετε άρρωστη, αλλά κανείς δε σας δίνει διάγνωση. Ζαλίζεστε, δυσκολεύεστε να πάρεις ανάσα, νιώθετε να σβήνετε, πονάει το στήθος σας, είναι σφιγμένο το στομάχι σας. Τα σωματικά συμπτώματα που έχετε σας κάνουν να θεωρείτε ότι έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια, παρά το ότι οι εξετάσεις δείχνουν το αντίθετο. Δεν σας περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να είναι το υπερβολικό στρες και άγχος που βιώνετε σε αυτήν τη φάση.

10 Δε σας ευχαριστούν πια τα πράγματα που σας άρεσαν κάποτε

Γενικά, δεν ευχαριστιέστε τη ζωή σας. Το κάθε τι είναι δύσκολο και αγγαρεία. Δε μπορείτε να ευχαριστηθείτε τίποτα, έχει χαθεί η χαρά και η ευχαρίστηση από τη ζωή σας.

Όλα αυτά είναι σημάδια ψυχικής εξουθένωσης, στρες και ενδεχομένως κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και πάλι στα χέρια σας, για να αισθάνεστε ότι έχετε ενέργεια, ηρεμία και χαρά της ζωής. Το άγχος (στρες) είναι πηγή για πολλά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής του σήμερα δε βοηθούν να βρούμε την ηρεμία που χρειαζόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ