21/9: Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης: Πώς βελτιώνει τη ζωή σας

Ακόμη και αν δεν είστε φύσει αισιόδοξοι, μπορείτε να βιώσετε τα οφέλη της ευγνωμοσύνης. Δείτε πώς η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ζωή σας.

Βελτιώνει την υγεία σας
Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά και αγχωνόμαστε ο οργανισμός μας αντιδρά αποδεσμεύοντας μία συγκεκριμένη ορμόνη, την κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”. Η ευγνωμοσύνη κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να εξουδετερώνει το άγχος με αποτέλεσμα η κορτιζόλη να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Επιπλέον μας βοηθάει να ενισχύσουμε τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της αίσθησης της ευφορίας. Αυτές οι δύο χημικές ουσίες είναι οι ρυθμιστές της καλής μας διάθεσης. Επιπλέον ευθύνονται για την καλή μας μνήμη και γνωστική λειτουργία. Η έλλειψή τους επηρεάζει τον ύπνο μας, τις διατροφικές μας επιλογές, μας κάνει αναβλητικούς, με έλλειψη ενθουσιασμού και άλλα πολλά που δεν χρειαζόμαστε στην ζωή μας! Να θυμάστε ότι περισσότερη ευγνωμοσύνη σημαίνει περισσότερη σεροτονίνη και ντοπαμίνη!

Σας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία
Όταν παρασυρμένοι από ένα αρνητικό συναίσθημα υπερβάλλουμε και αποσυντονιζόμαστε η ευγνωμοσύνη φέρνει την ισορροπία. Επαναφέρει την ευδιαθεσία μας, μας βοηθά να εστιάσουμε στα θετικά και να αισθανόμαστε λιγότερη ζήλια. Έτσι σπάνε τα συναισθηματικά δεσμά που μας κρατάνε στάσιμους σε μία κατάσταση που δεν είναι καλή για εμάς.

Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας
Η αδυναμία να αναλάβετε δράση μερικές φορές συμβαίνει επειδή ξοδεύετε την ενέργειά σας στην υπερανάλυση καταστάσεων και σε καταστροφικά σενάρια του νου. Τα αρνητικά συναισθήματα μας εξαντλούν νοητικά και σωματικά. Η ευγνωμοσύνη διαλύει αυτό το σύννεφο και μπορεί ηρεμήσει την σκέψη σας. Έτσι έχετε την απαραίτητη ενέργεια και διαύγεια για να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Καλλιεργεί περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας
Όταν μπλέκεστε στο κουβάρι της αρνητικότητας, αποσυνδέεστε και με τον ίδιο σας τον εαυτό. Η έλλειψη ευγνωμοσύνης σας οδηγεί να εστιάζετε σε όλα όσα έχουν οι άλλοι, αντί στα δικά σας εφόδια.

Σας χαλαρώνει
Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης είτε μέσω της αναπνοής είτε μέσω του διαλογισμού. Συνδυάστε τες με την πρόθεση της ευγνωμοσύνης και θα έχετε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Βελτιώνει τις σχέσεις σας με τους άλλους
Για ποιους ανθρώπους αισθάνεστε ευγνωμοσύνη; Μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες ή απλά κάποιος που σας εξυπηρέτησε μέσα στην ημέρα. Σκεφτείτε να τους εκφράζατε την ευγνωμοσύνη σας αντί να θεωρείτε δεδομένη την παρουσία τους. Κάντε ένα πείραμα και ξεκινήστε να εκφράζετε περισσότερο αυτό που νιώθετε απέναντί τους. Θα δείτε πως θα αλλάξει άμεσα τόσο η δική σας όσο και η δική τους διάθεση. Ακόμα κι αν το γνωρίζουν το πόσο τους εκτιμάτε, σίγουρα τους αξίζει να το ακούσουν άλλη μία φορά!

Σας κάνει πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό
Μόλις αρνητικά συναισθήματα γίνουν θετικά τότε θα βρείτε λειτουργικές λύσεις και θα σχεδιάσετε τις στρατηγικές που θα σας οδηγήσουν στους στόχους σας.

Σας βοηθά να επανακάμψετε ευκολότερα μετά από κάποια δυσκολία και να εστιάσετε στη θετική πλευρά της ζωής
Η ζωή γίνεται καλύτερη όταν είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε, αντί απογοητευμένοι για αυτά που μας λείπουν. Επιπλέον η έλλειψη ευγνωμοσύνης μπλοκάρει το συναίσθημα της ικανοποίησης, ανεξάρτητα από πόσα πολλά μπορεί να έχετε!

Σας συνδέει με ό,τι έχει αξία
Η σύνδεση είναι θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου. Χωρίς αυτήν νιώθουμε ανικανοποίητοι και μόνοι, ακόμα κι αν βρισκόμαστε ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη χαρά με μία άσκηση ευγνωμοσύνης!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ