4 μυστικά για να μην ξεχνάτε τίποτα

Ξεχνάτε συχνά; Η ικανότητά μας να θυμόμαστε πράγματα πάει από το κακό στο χειρότερο, όσο περνάει ο καιρός και γι΄αυτό φταίει το κινητό μας τηλέφωνο.

Ο λόγος που δεν έχουμε τόσο καλή μνήμη όσο οι πρόγονοί μας είναι πως στρεφόμαστε στις ηλεκτρονικές συσκευές για να θυμηθούμε πράγματα καθώς και το ότι ο καθένας μπορεί να βρει πολύ εύκολα όποια πληροφορία θέλει από το διαδίκτυο. Γνωρίζοντας πως η μνήμη μας θα αρχίζει να ξεθωριάζει με τον καιρό, ο «πρωταθλητής μνήμης» της αμερικάνικης ακαδημίας και συγγραφέας Τσέστερ Σάντος βρήκε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να… θυμάται.

«Είμαστε πλέον τόσο εξαρτημένοι από τις ψηφιακές συσκευές που τους έχουμε αφήσει να θυμούνται τα πάντα για εμάς», εξηγεί ο Σάντος. «Μου έχει τύχει να πάρω ταξί και να μην μπορέσει να με πάει σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου, επειδή είχε χαλάσει το GPS. Η νέα γενιά δη, είναι ανήμπορη να θυμηθεί βασικές πληροφορίες όπως αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις ακόμη και συγκεκριμένες τοποθεσίες που έχουν ξαναπάει».

Οι συμβουλές του Σάντος για καλύτερη μνήμη:

1 Σβήστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές
Προσπαθείτε ότι βλέπετε να το θυμάστε ως εικόνα. Οι άνθρωποι είμαστε περισσότερο οπτικά όντα (γι’ αυτό συνήθως θυμόμαστε πρόσωπα, αλλά όχι ονόματα).Το να θυμάστε, λοιπόν, ένα χαρτάκι με μία γραμμένη μία διεύθυνση είναι πιο εύκολο από το να απομνημονεύσετε την ίδια την διεύθυνση.

2 Συνδυάστε αυτό που θέλετε να θυμάστε με κάποιο πρωτότυπο γεγονός
Αν έμπαινε ένας ελέφαντας στο γραφείο σας και καθόταν πάνω σε ένα περιοδικό, τότε θα σας ήταν πιο εύκολο να θυμηθείτε το όνομα του περιοδικού μετά από μία εβδομάδα και αυτό οφείλεται στο ψυχολογικό αντίκτυπο της μνήμης μας. Οπότε κάθε φορά που θέλετε να κρατήσετε κάτι στη μνήμη σας, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας.

3 Παίξτε με τις λέξεις
Αν θέλετε να θυμάστε αυτό το περίεργο όνομα του πελάτη σας (το οποίο δεν σας θυμίζει κανέναν άλλον), τότε φτιάξτε μία μικρή πρόταση στο μυαλό σας με λέξεις που έχουν την ίδια ομοιοκαταληξία μεταξύ τους. Το να δημιουργείτε λέξεις με την ίδια ομοιοκαταληξία ή το να συνδυάζετε το όνομα ενός γνωστού σας με κάποιου διάσημου θα σας βοηθήσει να μην ξαναρωτήσετε δεύτερη φορά το όνομα κάποιου.

4 Ένας στόχος την ημέρα
Όπως η άσκηση, η διατροφή και άλλα καθημερινά πράγματα είναι θέμα συνήθειας, έτσι είναι και η μνήμη. Πρέπει να την εξασκείτε για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Κάθε μέρα βάζετε ένα στόχο και προσπαθήστε να ελέγξετε αν την άλλη μέρα μπορεί να σας έρθει εύκολα στο νου (και προς θεού, μην το σημειώσετε στο κινητό σας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ