5 μυστικα για μια ευτυχισμένη ζωή

Υπάρχουν μυστικά για μία ευτυχισμένη ζωή; Υπάρχουν μυστικά για την ευτυχία; Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Πώς καταφέρνουν κάποιοι να είναι και άλλοι όχι; Τι διαφοροποιεί τους πρώτους από τους δεύτερους; Ακολουθούν πέντε απαντήσεις από τον ψυχολόγο Γιάννη Ξηντάρα.

Η ευτυχία είναι ένα υπέρτατο ζητούμενο στη ζωή όλων μας. Μια συνθήκη που μοιάζει απαραίτητη για να αποκτήσει ένα ξεχωριστό νόημα η καθημερινότητά μας, οι σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Από την άλλη, η δυστυχία μοιάζει με κατάρα. Κανείς δεν την εύχεται για κανέναν και όλοι θέλουμε, ιδίως όσους αγαπάμε, να είναι ευτυχισμένοι, προκειμένου να έχουν “μια καλή ζωή”. Δείτε τις βασικές παραμέτρους για την ευτυχία με κριτήριο την προσβασιμότητά τους από κάθε άνθρωπο σε κάθε στιγμή της ζωής του. Άυλα αγαθά ή αξίες, αξίες που δεν αγοράζονται ούτε εξαγοράζονται, αντιθέτως υπάρχουν ελεύθερα και αρκεί να τις συνειδητοποιήσουμε και να τις διεκδικήσουμε για τις ζωές μας: αυτό και μόνο αρκεί για να τα αποκτήσουμε! Ποιες είναι αυτές;

1. Η Καλοσύνη
Δείξτε καλοσύνη. Αφήστε στην άκρη τις κακίες, την εκδικητικότητα, το μίσος, τον πόλεμο των διαπροσωπικών σχέσεων. Όπως ακριβώς και οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών, έτσι και η ανθρώπινη κακία φθείρει, “στενεύει”, χωρίς να προσφέρει ανάπτυξη και ανθοφορία. Αντιθέτως, η καλοσύνη θα σας ανοίξει ψυχικά και αυτός ο χώρος θα γεμίσει ευχαρίστηση…

2. Η Συγχώρεση
Αν μπορούμε να συγχωρούμε, αν μπορούμε να δείχνουμε κατανόηση στην ανθρώπινη αδυναμία (συχνά και στη μικρότητα) τότε μπορούμε να διαφυλάξουμε την ψυχή μας απ’ το σκοτάδι της κακίας και του πόνου. Αντίθετα, όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε, ο θυμός, το πείσμα και ο πόνος διογκώνονται και δεν αφήνουν χώρο για θετικά συναισθήματα.

3. Η Φιλία
Οι φίλοι είναι βάλσαμο. Είναι συντροφιά, είναι παρηγοριά, είναι γνώση. Οι φίλοι θα μας σταθούν στα δύσκολα, θα μας συντροφεύσουν στα εύκολα και στα ωραία, θα μοιραστούμε μαζί τις χαρές και τις λύπες. Οι φίλοι είναι χρυσάφι, μία σταθερή αξία στο χρηματιστήριο των ανθρώπινων αξιών.

4. Η ζωή στο Παρόν
Ο ενεστώτας είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει. Το παρελθόν πέρασε, ενώ το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη. Ό,τι ζούμε είναι τώρα. Μην μένετε αγκυλωμένοι σε ό,τι έγινε ούτε προσκολλημένοι σε κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση πέραν του ενεστώτα χρόνου, η ζωή δεν υπάρχει, δεν ζούμε τη ζωή μας, τη μια και μοναδική.

5. Το Ευχαριστώ (για τα απλά)
Ο προάγγελος της ευτυχίας είναι η ευχαρίστηση. Αναγνωρίστε το καλό στη ζωή σας και καλωσορίστε το. Αποδεχτείτε τα δώρα που σας δίνει η ζωή. Ένα ωραίο πρωινό, η λιακάδα ή η βροχή, λίγος ελεύθερος χρόνος, ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας, ένα ωραίο γεύμα, μία έξοδος, λίγη ξεκούραση… Άπειρα μικρά στιγμιότυπα στην καθημερινότητα που αν τα αναγνωρίσουμε και τα απολαύσουμε αρκούν για να αποτελέσουν ένα μεγάλο άθροισμα που θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Το μυστικό

Η ευτυχία κρύβεται στα απλά, τα καθημερινά, τα μικρά, τα προσωπικά. Η ευτυχία ίσως τελικά είναι στο χέρι μας και είναι πιο εύκολη η κατάκτησή της απ’ όσο νομίζουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ