5 πράγματα που τελικά δεν είναι σημαντικά στη ζωή

Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα στη ζωή που κάπως μας περάστηκε ότι είναι σημαντικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Η dr Λίζα Βαρβόγλη μας εξηγεί ποια είναι αυτά:

Η γνώμη σου

Η γνώμη σου δε μετράει! Ή τουλάχιστον δε μετράει όσο νομίζεις! Ο λόγος είναι ότι η γνώμη σου, όπως και η γνώμη του καθενός, είναι μία προσωπική πεποίθηση, που δε βασίζεται απαραιτήτως σε νούμερα, στατιστικές, και παγιωμένη γνώση. Με άλλα λόγια η γνώμη σου είναι μία προσωπική σου τοποθέτηση και εκφράζει αυτό που εσύ νομίζεις και όχι μία καθολική αλήθεια. Εννοείται ότι είναι σημαντικό να έχεις τη γνώμη σου. Αλλά μην περιμένεις να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου άλλου ή μην περιμένεις να ακούσουν οι άλλοι τι πιστεύεις εσύ για να πορευτούν στη ζωή τους. Μάθε να κρατάς το νου σου ανοιχτό σε πληροφορίες, ερεθίσματα και εμπειρίες, ώστε η γνώμη που διαμορφώνεις να είναι τέτοια που να σε βοηθάει να έχεις εσύ καλύτερη ζωή και να κάνεις σωστές επιλογές.

Κατά τη γνώμη σου λοιπόν, μπορεί να είναι σημαντικό να παντρευτείς. Κατά τη γνώμη κάποιου άλλου, μπορεί να είναι σημαντικό για τον ίδιο να χωρίσει. Και των δύο η γνώμη είναι σημαντική. Για τον εαυτό του. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβουλές: μπορεί η γνώμη σου για το τι πρέπει να κάνει κάποιος άλλος να είναι όποια είναι, όμως για το άλλο άτομο να είναι σωστότερη η δική του γνώμη. Γι’ αυτό μην επεμβαίνεις!

Η γνώμη των άλλων

Η γνώμη των άλλων για εσένα και τη δική σου ζωή δεν είναι τόσο σημαντική. Εσύ βρίσκεσαι στο τιμόνι της ζωής σου και κάνεις τις επιλογές που σου ταιριάζουν, παίρνεις τα ρίσκα που μπορείς να υποστηρίξεις και χαράζεις τη δική σου πορεία. Μην περιμένεις να βρεις τη σύμφωνη γνώμη των άλλων. Για δικούς του λόγους ο καθένας, ενδεχομένως να μην μπορεί να σου τη δώσει. Αν ακούσεις τη γνώμη των γονιών σου, π.χ., για το αν πρέπει να κάνεις το Α ή το Β, να μείνεις ή να φύγεις από μία σχέση, κοκ., θα σου απαντήσουν με βάση τη δική τους εμπειρία ή τι οι ίδιοι θεωρούν σωστό. Δε μπορούν να απαντήσουν για εσένα, γιατί αυτοί δεν είναι «εσύ».

Οι φόβοι σου

Τις περισσότερες φορές αυτά που φοβάσαι είναι οι σκέψεις που κάνεις για διάφορα πράγματα. Φοβάσαι πράγματα που είναι υποθετικά, που δεν υπάρχουν. Μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Μπορεί και όχι. Οι σκέψεις σου όμως είναι τέτοιες, που δημιουργούν μέσα σου έναν φόβο: τον φόβο της αβεβαιότητας, τον φόβο της αλλαγής, τον φόβο της απόρριψης, τον φόβο της αποτυχίας, τον φόβο του πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι, κοκ. Αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα! Μάθε να αντικρίζεις τους φόβους σου και να ξεχωρίζεις τι είναι η σκέψη σου για κάτι και τι είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Φόβος είναι να βρίσκεσαι μπροστά σε μία άγρια αρκούδα που γρυλίζει και ετοιμάζεται να σου επιτεθεί. Φόβος είναι και η σκέψη ότι θα μπορούσες να βρεθείς μπροστά σε μία άγρια αρκούδα που γρυλίζει και ετοιμάζεται να σου επιτεθεί. Αλλά δεν είναι το ίδιο.

Μάθε να ξεχωρίζεις το αντικειμενικό από το υποκειμενικό, την πραγματικότητα από τη σκέψη σου και θα δεις ότι οι περισσότεροι από τους φόβους σου είναι στη σκέψη σου και μόνο.

Η οικογένειά σου

Έχεις την πατρική σου οικογένεια, όπου μεγάλωσες καλά ή άσχημα. Έχεις την παιδική σου ηλικία, τραυματική ή χαρούμενη, που έζησες με την οικογένειά σου. Έχεις τους γονείς, τα αδέρφια, τους παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες, ξαδέρφια, ανίψια, κλπ. που αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειάς σου.

Όμως η οικογένειά σου δε σε καθορίζει. Ή τουλάχιστον όχι 100%. Μελέτες δείχνουν ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων στους οποίους βρισκόμαστε πιο κοντά και με τους οποίους σχετιζόμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα μέλη της πατρικής μας οικογένειας, είναι άτομα που εμείς διαλέξαμε στην πορεία της ζωής μας. Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους αγαπάς, σέβεσαι, στηρίζεις και ενθαρρύνεις και οι οποίοι κάνουν το ίδιο για εσένα. Αυτοί είναι οι δικοί σου άνθρωποι, τελικά.

Τα υλικά αγαθά

Ναι, είναι ωραίο να έχεις χρήματα και υλικά αγαθά. «Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος». Αλλά στο γραφείο μου βλέπω ανθρώπους με πολλά ή λίγα χρήματα και υλικά αγαθά -και τα ίδια ακριβώς προβλήματα! Και το ίδιο διαπιστώνουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι ανά τον κόσμο: τα υλικά αγαθά δε θωρακίζουν την ψυχική υγεία. Τα υλικά αγαθά δε φέρνουν την ευτυχία. Να επενδύσεις σε ωραίες ανθρώπινες σχέσεις, σε ωραίες εμπειρίες. Αυτά είναι τα πράγματα που φέρνουν χαρά στη ζωή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ