5 σημάδια ότι έχετε μια τοξική σχέση

Δεν είναι μυστικό ότι τα συναισθήματα μπορούν να θολώσουν την κρίση μας. Όταν ερωτευόμαστε, εξιδανικεύουμε τους συντρόφους μας, αγνοώντας τα σημάδια εκείνα που μας ενοχλούν. Εδώ είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης:

1. Σας βγάζει τον χειρότερο εαυτό σας

Όταν είστε σε μια σταθερή και υγιή σχέση, είστε γενικά πιο ευτυχισμένοι και η θετική ενέργεια ξεχειλίζει συνήθως και σε άλλες πτυχές της ζωής σας, όπως στην καριέρα σας, τις φιλίες σας, και το σημαντικότερο, στη σχέση σας με τον εαυτό σας. Όταν είστε σε μια τοξική σχέση δεν αισθάνεστε ελεύθεροι να εκφραστείτε, νιώθετε σαν να πρέπει να γίνετε κάποιοι άλλοι για να γίνετε αποδεκτοί από το εν λόγω πρόσωπο. Όταν δεν μπορείτε να είστε αυθεντικοί αυτό επιφέρει μια συναισθηματική αποστράγγιση και βγάζει στην επιφάνεια θυμό και θλίψη. Μια υγιής σχέση θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε «γεμάτοι».

2. Υπάρχει ανταγωνισμός

Όταν καυγαδίζετε ο/η συντροφός σας επικεντρώνεται στη νίκη και όχι στην επίλυση της σύγκρουσης; Αντί να προσεγγίζει την κατάσταση με συμπόνια και κατανόηση προτιμά να πάρει τον έλεγχο; Εάν έχετε απορίες σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων στη σχέση σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να φανταστείτε τη σχέση σας σαν τραμπάλα. Αν και οι δύο σύντροφοι κατανοούν ο ένας τον άλλον η τραμπάλα παραμένει ισορροπημένη. Αλλά αν ένα άτομο στη σχέση είναι αδύναμο, ο άλλος μπορεί να προσπαθήσει να το αντισταθμίσει μετατοπίζοντας το βάρος του, και προσφέροντας αποσταθεροποίηση στον σύντροφό του.

3. Δεν επικοινωνεί σωστά

Ένας τοξικός σύντροφος συνήθως αγνοεί τα προβλήματα, ή αρνείται να τα συζητήσει. Επίσης μπορεί να προσπαθεί να σας πληγώσει ή να σας μειώσει με λόγια. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των συγκρούσεων ή να εκφράζει τα συναισθήματά του.

4. Ζηλεύει πολύ

Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη ζήλια με την αγάπη και την φροντίδα, αλλά είναι συχνά η μάσκα για κάποιον που θέλει να έχει τον έλεγχο και είναι κτητικός. Επίσης δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. «Ζηλεύω» επίσης σημαίνει «Θα πρέπει να μου αποδείξεις ότι δεν θα μου κάνεις κακό. Μέχρι τότε θα σε παρακολουθώ πολύ στενά.» Αλλά είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να αποδείξει τι δεν θα κάνει. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να είστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας. «Σου έχω εμπιστοσύνη.» είναι η φράση κλειδί.

5. Δεν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας όταν είστε μαζί του

Μια υγιής σχέση είναι γεμάτη με υποστήριξη και ενθάρρυνση, όχι με κριτική και περιφρόνηση. Αν νιώθετε συνεχώς άγχος για το πώς θα σας αντιμετωπίσει ο σύντροφός σας και νιώθετε σαν να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι η σχέση σας είναι δυσλειτουργική.

Το μυστικό

Αν ο/η σύντροφός σας δεν σας βγάζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, μπορεί να ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε αυτή την καταστροφική σχέση για σας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ