6 μυστικά για να αλλάξετε τις κακές συνήθειες

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες. Και με αυτά τα μυστικά ίσως να καταφέρετε πιο εύκολα να κόψετε τις κακές συνήθειες.

“Old habits die hard” τραγουδούσε ο Mik Jagger. Και η αλήθεια είναι πως οι κακές συνήθειες και ιδιαίτερα οι πολύχρονες, κόβονται δύσκολα. Υπάρχουν όμως τρόποι να σταματήσετε.

1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Είναι διαφορετικό να αναγνωρίζετε ότι έχετε μια κακή συνήθεια και να θέλετε να την αλλάξετε, από το να φορτώνετε τον εαυτό σας ενοχές και απλά να ζείτε με αυτές. Ο εγκέφαλός σας λατρεύει την συνήθεια, επειδή η συνήθεια σημαίνει πως η μέρα σας γίνεται λίγο πιο εύκολη, μπορείτε να μπείτε για λίγο στον αυτόματο πιλότο χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεστε τα πάντα. Συνεπώς, αναγνωρίστε αρχικά ότι οι κακές συνήθειες θα είναι δύσκολο να σταματήσουν, και μην πιέζεστε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει.

2. Ανακαλύψτε την αιτία
Για παράδειγμα, αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, γιατί καπνίζετε; Το κάνετε για να ηρεμήσετε από το στρες της ημέρας; Επειδή βαριέστε; Αν καταφέρετε να βρείτε τον λόγο που υπάρχει μια κακή συνήθεια στη ζωή σας (και, τις περισσότερες φορές, θα ανακαλύψετε πως η βαρεμάρα ή η ανασφάλεια είναι οι συνήθεις ύποπτοι), τότε μπορείτε να κόψετε το πρόβλημα από τη ρίζα. Με πιο απλά λόγια, δεν αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλά την αρρώστια.

3. Γράψτε το
Γράψτε σε ένα χαρτί ποια είναι η συνήθειά σας που σας ενοχλεί και θέλετε να αλλάξετε. Γράψτε τι θέλετε να κάνετε για αυτό. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να ελέγχετε καλύτερα τον εαυτό σας. Όταν γράφουμε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε, μας είναι πιο εύκολο να μένουμε πιστοί στον στόχο μας.

4. Ζητήστε βοήθεια
Οι άνθρωποι, γενικά, δεν είμαστε μοναχικά ζώα. Χρειαζόμαστε συντροφιά, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Και προφανώς το να σταματήσετε μια συνήθεια που μπορεί να έχετε εδώ και χρόνια είναι δύσκολη φάση, και θα χρειαστείτε αρκετή βοήθεια. Μιλήστε στους φίλους σας για αυτά που θέλετε να αλλάξετε, ζητήστε τη βοήθειά τους ή αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.

5. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και οι συνήθειες που πλέον έχουν σχεδόν περάσει στο DNA σας δεν πρόκειται να γκρεμιστούν τόσο γρήγορα. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος που χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε μία κακή συνήθεια με μία καλύτερη είναι τρεις μήνες. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται λιγότερο, ή και πολύ περισσότερο.

6. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε αμέσως
Το ζήτημα είναι να μην αρχίσετε πάλι να βολεύεστε στην κακή σας συνήθεια. Δείξτε λίγη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται…

Το μυστικό

Οι μεγάλες μακροπρόθεσμες αλλαγές δεν είναι εύκολες, είναι όμως δυνατό να γίνουν. Εξάλλου όπως λέει και ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Ατομικές συνήθειες», «οι συνήθειες δεν είναι η γραμμή τερματισμού, είναι ένας τρόπος ζωής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ