8 μυστικά για γιορτές χωρίς στρες

Τι μπορείτε να κάνετε για να… επιβιώσετε στις γιορτές με το ελάχιστο δυνατό ψυχικό κόστος; Διαβάστε τα παρακάτω μυστικά.

Προτιμήστε τον ρεαλισμό
Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει πολύ λόγω οικονομικής κρίσης αλλά δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε χρήματα πολλά για να περάσετε καλά. Αναζητήστε νέους τρόπους για να σας μείνουν αυτά τα Χριστούγεννα αξέχαστα. Κάντε ένα τραπέζι όπου ο κάθε καλεσμένος μπορεί να φέρει το δικό του έδεσμα. Σημασία έχει να είστε όλοι μαζί σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Επιβιώστε με τους δύσκολους συγγενείς
Προσπαθήστε να τους αποδεχθείτε με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν. Μη σκέφτεστε αρνητικά ούτε να ρίχνετε “λάδι στη φωτιά”. Αποφασίστε πως κανείς δεν θα σας χαλάσει το κέφι και τις γιορτές και βάλτε το καλύτερο χαμόγελό σας.

Μην ξοδεύετε αλόγιστα
Πριν πάτε για ψώνια, αποφασίστε ποιο θα είναι το budget που θα διαθέσετε για δώρα, και μην το υπερβείτε. Τα χρήματα και οι λογαριασμοί αποτελούν πηγή άγχους.

Κάντε ένα οργανόγραμμα
Αποφασίστε πότε θα πάτε για ψώνια, πότε θα ετοιμάσετε το σπίτι, πότε θα μαγειρέψετε κ.λπ. Καταρτίστε το μενού και πηγαίνετε εγκαίρως στο σούπερ μάρκετ, οπωσδήποτε με λίστα. για να μην ξεχάσετε τίποτα και αγχωθείτε μετά.

Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας
Αναθέστε και στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή στους φίλους σας συγκεκριμένες ευθύνες. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια. Μην ξεχνάτε πως κανείς δεν είναι τέλειος!

Κάντε ένα διάλειμμα
Αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα σε σας. Ακόμα και 15 λεπτά μπορούν να σας ανανεώσουν αρκετά ώστε να αντέξετε τις υποχρεώσεις. Ακούστε μουσική, ξεκουραστείτε ή βγείτε μια βόλτα – κάντε ό,τι σας ευχαριστεί για να «καθαρίσει» το μυαλό σας.

Προσφέρετε στους άλλους
Αν νιώθετε μελαγχολικοί ή απομονωμένοι, πλησιάστε εσείς τους φίλους ή τους συγγενείς σας οργανώνοντας μια μικρή γιορτή ή ένα τραπέζι ή μια βραδιά με επιτράπεζια. Επίσης, συμμετάσχετε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, και βοηθήσετε κάποιους άλλους. Έτσι θα αισθάνεστε λιγότερη μοναξιά.

Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας
Μην προσπαθείτε να σας πείσετε τον εαυτό σας πως πρέπει να είστε χαρούμενοι επειδή είναι η πιο γιορτινή εποχή του χρόνου.

Το μυστικό

Μάθετε να λέτε «όχι». Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, αλλά έτσι θα διώξετε πολύ στρες από πάνω σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ