8 πρακτικές mindfulness, για μία πιο αποδοτική ημέρα στην εργασία

Ξεκινήστε την ημέρα σας στη δουλειά, με περισσότερη ηρεμία και ενέργεια. Η Κατερίνα Καρέλλα, Holistic Mindfulness Consultant, Master Practitioner οn Eating Disorders & Obesity, Peter Hess® Professional SoundTherapy μας αποκαλύπτει τις 8 πρακτικές mindfulness για να είστε πιο αποδοτικοί στην εργασία σας.

Έρευνες δείχνουν, ότι οι περισσότερες ορμόνες του στρες, απελευθερώνονται, μέσα σε λίγα λεπτά, μετά το ξύπνημα. Οι σκέψεις, για το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της ημέρας που έρχεται, πυροδοτούν το ένστικτο της «μάχης ή φυγής» και αυξάνεται η έκκριση της ορμόνης του στρες(κορτιζόλη), στο αίμα μας. Εφαρμόσετε μερικές, απλές, βιωματικές πρακτικές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness), που σας εκπαιδεύουν να επικεντρώνεστε στο παρόν και σας βοηθούν να μειώσετε τον αυτοματισμό των συνηθειών και αντιδράσεων σας και να αυξήσετε, την προσοχή, την συγκέντρωση και την απόδοση, στην εργασία σας.

1 Αποφύγετε να ελέγχετε τα email σας ή να μπείτε στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ., μόλις ξυπνήσετε

Αντί για αυτό, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση: Πριν σηκωθείτε, περάστε 1-2 λεπτά στο κρεβάτι σας, απλά παρατηρώντας την αναπνοή σας. Καθώς οι σκέψεις για την ημέρα πυροδοτούνται, αφήστε τες να υπάρχουν, αλλά εσείς επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν θέλετε, δώστε και μία θετική πρόθεση της ημέρας πχ. Μια ωραία μέρα ξεκινάει, όλα θα πάνε καλά σήμερα, θα κάνω όλες μου τις υποχρεώσεις, με ευκολία κλπ.

2 Σηκωθείτε και πιείτε ένα ποτήρι νερό

Το νερό βοηθά, να ενυδατώσετε το σώμα σας, να βελτιώσετε τη διάθεση σας και την ενέργεια σας, μετά τον ύπνο.

3 Αφιερώστε 2-5 λεπτά να απολαύσετε το πρωινό σας ή τον καφέ σας

Απολαύστε την κάθε γουλιά ή μπουκιά, τα αρώματα και τις γεύσεις του. Κάντε μόνο αυτό, καθιστοί και χωρίς να κοιτάτε το κινητό σας.

4 Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάντε μικρά διαλείμματα

Σηκωθείτε από το γραφείο σας (ή όπου κάθεστε, αν εργάζεστε από το σπίτι) περπατήστε με ενσυνειδητότητα δηλαδή, παρακολουθήστε τα βήματα σας, νιώστε την κίνηση του σώματός σας, πάρτε μερικές αναπνοές, τεντωθείτε, αν μπορείτε. Μπορείτε να ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας να σας υπενθυμίζει κάθε 1-2 ώρα το διάλλειμα σας!

5 Αν νιώσετε ένταση ή ότι έχετε κουραστεί πολύ, κάντε την εξής άσκηση

Καθώς κάθεστε, κλείστε τα μάτια σας. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Απλά διατηρήστε μια συνεχή ροή προσοχής στην εμπειρία της αναπνοής σας: εισπνεύστε, εκπνεύστε. Πείτε “εισπνέω” καθώς εισπνέετε και “εκπνέω” καθώς εκπνέετε. Μπορείτε εναλλακτικά,να μετρήσετε 10-15 αναπνοές (μετρήστε νοητικά -1 στη εισπνοή & 1 στην εκπνοή, συνεχίστε). Πιείτε λίγο νερό ή το ρόφημα σας.

6 Αποφύγετε να αρχίσετε μία συνάντηση όταν το μυαλό σας είναι κουρασμένο και σε ένταση

Πάρτε δύο λεπτά για να εξασκήσετε την προσοχή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ενώ περπατάτε προς τη συνάντηση ή πριν μπείτε σε διαδικτυακή. Στη συνέχεια, αν είναι δυνατόν, τερματίστε τη συνεδρίαση 3-4 λεπτά πριν από την ώρα, ώστε να επιτρέψετε σε όλους τους συμμετέχοντες να περάσουν με ηρεμία, στην επόμενη συνεδρίασή τους.

7 Μην τρώτε στο γραφείο σας (είτε είστε στο σπίτι ή στο χώρο της εργασίας)

Ακόμα και ένα ρόφημα ή ένα σνακ είναι προτιμότερο να το φάτε, κάπου αλλού, για να αλλάξατε παραστάσεις και να είστε αφοσιωμένοι σε αυτό που τρώτε, ώστε να το απολαύσετε.

8 Ολοκληρώστε την εργασία της ημέρας, βάζοντας ακόμα και φυσικά όρια, αν δουλεύετε από το σπίτι

Δηλαδή, κλείστε τον υπολογιστή και αλλάξτε χώρο ή θέση. Και μόνο αυτή η συνειδητή κίνηση, βοηθά, να δώσετε το μήνυμα στον εαυτόν σας, ότι η εργασία τελείωσε. Αν μπορείτε απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ή βάλτε το στο αθόρυβο, για λίγο και κάντε κάτι άλλο ή και τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε πιο ήρεμοι από την ένταση της ημέρας και θα μπορείτε, πιο εύκολα, να ασχοληθείτε με τον Εαυτό σας ή τους δικούς σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ