8 τρόποι να είστε παραγωγικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι. Τι συμβουλεύει κορυφαία blogger

Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να μοιάζει όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Και μεταξύ μας… είναι!

Η Άσπα Τσαμαδή ξεκίνησε το blog της από το σπίτι πριν από 12 χρόνια – στην αρχή ως χόμπι – και με τον καιρό εξελίχθηκε σε κύρια απασχόληση. Άρχισε λοιπόν να δουλεύει από το σπίτι κι έτσι ξέρει από προσωπική πείρα πόσο ωραίο είναι να γλυτώνεις την κίνηση και να φτάνεις στο χώρο δουλειάς σου σε… 1 λεπτό.

Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη, το άνετο περιβάλλον του σπιτιού σε συνδυασμό με τους αντιπερισπασμούς (που μερικές φορές είναι και… ανθρώπινοι), μπορεί εύκολα να αποσπάσει την προσοχή μας και να μειώσει την παραγωγικότητά μας.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί όταν κάνετε δουλειά από το σπίτι.

1. Διαμορφώστε το χώρο δουλειάς

Το καλό όταν δουλεύετε από το σπίτι, είναι ότι αν έχετε ένα laptop μπορείτε να δουλεύετε από το τραπέζι της κουζίνας, τον καναπέ ή ακόμα και από το κρεβάτι!

Παρ’ όλα αυτά, είναι καλό να επιλέξετε ένα ήσυχο και φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, που θα γίνει το γραφείο σας. Ακόμα κι αν δεν είναι ξεχωριστό δωμάτιο, θα είναι η δική σας γωνιά, ο δικός σας χώρος.

Διακοσμήστε το χώρο όπως σας αρέσει και διατηρήστε τον τακτοποιημένο και οργανωμένο. Κρατήστε δίπλα σας το ημερολόγιό σας και το σημειωματάριό σας για να σημειώνετε τις ιδέες σας και να οργανώνετε τις σκέψεις σας και τις υποχρεώσεις σας.

2. Επιλέξτε ωράριο

Ως αφεντικό του εαυτού σας, μπορείτε να διαμορφώσετε το ωράριο σας όπως εσείς επιθυμείτε ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας. Μην το αφήνετε όμως στην τύχη.

Για μένα το ωράριο αυτό ήταν όταν τα παιδιά πήγαιναν σχολείο, για να μπορώ να έχω ησυχία. Κάποιες μέρες δούλευα και όταν έλειπαν σε δραστηριότητες ή το βράδυ, όταν πήγαιναν για ύπνο. Το σημαντικό είναι να αποφασίσετε από την αρχή ποιες μέρες και ώρες θα δουλεύετε και να το προγραμματίσετε. Αν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί.

3. Ετοιμαστείτε σαν να πηγαίνατε στο γραφείο

Ένα από τα θετικά της δουλειάς από το σπίτι είναι η χαλαρότητα και η άνεση του σπιτιού. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι δουλειά. Ντυθείτε λοιπόν ανάλογα. Εσείς αποφασίζετε αν θα ντυθείτε επίσημα ή casual, αλλά σε κάθε περίπτωση βγάλτε τις παντόφλες!

Έτσι, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να βουλιάξετε στον καναπέ ή το κρεβάτι, ενώ παράλληλα θα αλλάξει η διάθεσή σας και θα αποκτήσετε περισσότερη όρεξη για δουλειά.

4. Φάτε το βάτραχό σας να τελειώνετε

Ο σωστός προγραμματισμός είναι κλειδί για μια παραγωγική ημέρα είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε σε ένα παραδοσιακό γραφείο.

Φτιάξτε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας, από την προηγούμενη και βάλτε προτεραιότητες. Εγώ επιλέγω πάντα τα big 3 της ημέρας μου όπως τα λέω, τις 3 top προτεραιότητες δηλαδή, και ξεκινάω πάντα από εκεί. Μην μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε από τα εύκολα. Ξεκινήστε από τα σημαντικά.

Ο Brian Tracy στο βιβλίο του «Φάε το βάτραχό σου να τελειώνουμε» λέει ότι αν έχεις να φας έναν ζωντανό βάτραχο (που συμβολίζει τη δυσκολότερη δουλειά που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα) καλύτερα να τον φας πρωί-πρωί και να ξεμπερδέψεις. Γιατί είναι μάλλον απίθανο να σου συμβεί κάτι χειρότερο όλη την υπόλοιπη ημέρα. Ενώ αν αναβάλλεις να τον φας, θα το σκέφτεσαι, θα σε ενοχλεί και δε θα μπορείς να ηρεμήσεις.

Αυτή είναι μια συμβουλή που ισχύει και για το διάβασμα των μαθημάτων των παιδιών.

5. Αφήστε το κινητό στην άκρη

Το κινητό είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλέφτες προσοχής της εποχής μας. Κάθε φορά που κουδουνίζει, ανάβει, δονείται κλπ. σας αποσπάει την προσοχή και σας αποπροσανατολίζει.

Εγώ προσωπικά έχω απενεργοποιήσει το 99% των ειδοποιήσεων του κινητού μου για να μπορώ να παραμένω εστιασμένη, τόσο την ώρα της δουλειάς όσο και την ώρα που είμαι με τα παιδιά μου.

Συγκεντρωθείτε στη δουλειά αφήνοντας στην άκρη (ακόμα και σε άλλο δωμάτιο) το κινητό σας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Αν θέλετε να μπείτε στα social media ή να δείτε τα email, τα μηνύματα, τις κλήσεις σας καλύτερα να το κάνετε σε συγκεκριμένες ώρες ή στο διάλειμμα σας.

6. Κάντε τακτικά διαλείμματα

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από τις υποχρεώσεις της δουλειάς και να εργάζεστε ασταμάτητα για ώρες. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε τακτικά διαλλείματα. Βγείτε έξω να απολαύσετε τον καθαρό αέρα, φάτε κάτι, φτιάξτε ένα καφέ ή ένα άλλο ρόφημα, ακούστε ένα τραγούδι ή δείτε ένα βίντεο που σας ευχαριστεί.

Μπορείτε να βάζετε ειδοποιήσεις ανά μία ώρα για να σας υπενθυμίζουν ότι είναι ώρα για διάλειμμα ή ακόμα να επιβραβεύετε τον εαυτό σας με ένα διάλειμμα αφού ολοκληρώσετε μία σημαντική εργασία.

7. Αποσυνδεθείτε

Κρατήστε τις ισορροπίες μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου. Από τη στιγμή που κλείνετε τον υπολογιστή της δουλειάς, χαλαρώστε και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και την οικογένεια σας.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να δείτε τα email της δουλειάς όταν έχετε σταματήσει να δουλεύετε ή λίγο πριν κοιμηθείτε.

Αντισταθείτε επίσης να βλέπετε τα email σας νωρίς το πρωί. Παλαιότερα συνήθιζα να κοιτάω τα email από το κινητό αμέσως μόλις ξυπνούσα. Διαπίστωσα ότι αυτό μου έκανε κακό γιατί άρχισα να σκέφτομαι τη δουλειά (και μερικές φορές να αγχώνομαι) την ώρα που έπρεπε να είμαι ήρεμη για να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο.

Αποφάσισα λοιπόν ότι θα παραμένω πιστή στο ωράριο δουλειάς και θα βλέπω τα email μου μόνο όταν θα “πήγαινα στο γραφείο” και θα άνοιγα τον υπολογιστή μου.

8. Βγείτε από το σπίτι σας

Καθιερώσετε μία μέρα της εβδομάδας, την οποία θα «μεταφέρετε» το γραφείο σας σε εναλλακτικά μέρη. Ένα ήσυχο καφέ, μια βιβλιοθήκη ή ακόμα και ένα ήσυχο πάρκο θα σας κάνουν να αλλάξετε παραστάσεις, να εμπνευστείτε και να ενισχύσετε την αποδοτικότητά σας.

Μη χάνετε επίσης την ευκαιρία να συναντάτε πού και πού κάποιους συνεργάτες από κοντά για καφέ και κουβεντούλα. Γιατί μπορεί το Skype και το Zoom να είναι σπουδαία εργαλεία, αλλά οι συναντήσεις από κοντά – όποτε δίνεται η ευκαιρία – είναι ανεκτίμητες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ