Τι είναι πια αυτός ο περίφημος γλυκαιμικός δείκτης;

Τι είναι πια αυτός ο περίφημος γλυκαιμικός δείκτης που ακόμα κι ολόκληρες δίαιτες έχουν στηριχθεί σε αυτόν; Μας απαντά ο dr Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος.

Έχει νόημα εκτός από θερμίδες, μακροστοιχεία φυτικές ίνες και προσέχουμε και τον γλυκαιμικό δείκτη μιας τροφής;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που αποδίδει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και συμβάλλει στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε περιπτώσεις Σακχαρώδους Διαβήτη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου , όπως η σύνθεση του , ο τρόπος μαγειρέματος και επεξεργασίας, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο βαθμός ωρίμανσης.

Οι κατηγορίες

Τα τρόφιμα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον γλυκαιμικό τους δείκτη , δηλαδή το πόσο γρήγορα αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με τη γλυκόζη ή το λευκό ψωμί:

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη , που οι τιμές τους είναι ≥70.

Τρόφιμα μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη με τιμές 56-69.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με τιμές ≤55.

Στις λίστες τροφίμων με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη υπάρχουν μόνο τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, όπως μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μείωση των επιπέδων τόσο της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης, βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και συμβολή στον καλύτερο έλεγχο βάρους.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον Γλυκαιμικό Δείκτη;

Ο ΓΔ εκτός από το είδος του υδατάνθρακα επηρεάζεται και απο διάφορους άλλους παράγοντες όπως:

1. Επίπεδο ωρίμανσης και οξύτητας
Όσο πιο άγουρο είναι ένα φρούτο/λαχανικό τόσο πιο χαμηλό ΓΔ έχει. Επίσης όσο πιο ξινό είναι ένα φρούτο/λαχανικό τόσο πιο χαμηλό ΓΔ έχει, όπως για παράδειγμα το λεμόνι.

2. Μαγείρεμα
Η μέθοδος αλλά και ο χρόνος μαγειρέματος επηρεάζουν τον ΓΔ. Για παράδειγμα όσο πιο πολύ μαγειρεύεται ένα τρόφιμο τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο ΓΔ. Ένα παράδειγμα είναι τα μακαρόνια. Οι Ιταλοί τρώνε τα μακαρόνια αλ τέντε τα οποία είναι μισοψημένα και με χαμηλό ΓΔ. Όσο πιο πολύ βράσουν τα μακαρόνια τόσο αυξάνεται ο ΓΔ.

3. Φυτικές Ίνες
Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχει ένα τρόφιμο είτε λόγω επεξεργασίας είτε λόγω φυσικές περιεκτικότητας, τόσο πιο χαμηλός είναι ο ΓΔ. Επομένος το άσπρο ψωμί ή τα άσπρα μακαρόνια έχουν υψηλότερο ΓΔ σε σύγκριση με το ολικής αλέσεως ψωμί και ολικής αλέσεως μακαρόνια.

4. Ισορροπία στο πιάτο
Είναι πολύ σημαντικό το πίατο του γεύματός μας να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων π.χ. πρωτεϊνη, υδατάνθρακα, λίπος και λαχανικά. Ένα πιάτο που περιέχει μόνο ένα υδατανθρακούχο τρόφιμο συνήθως έχει υψηλότερο ΓΔ σε σύγκριση με ένα ισορροπημένο πιάτο. Η ύπαρξη του λίπος στο πιάτο, επιβραδύνει την πέψη και επομένως την κένωση του στομάχου. Η ύπαρξη της πρωτεϊνης στο πιάτο, διεγείρει την έκριση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα να υποβοηθείται η μεταφορά της γλυκόζης απο το αίμα στα κύτταρα. Τέλος, οι φυτικές είναιες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθρακών.

Γλυκαιμικός Δεικτης και αδυνάτισμα

Τα περισσότερα φαγητά με χαμηλό ΓΔ μπορούν πολύ εύκολα να εισαχθούν και να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, αφού αυτά τα τρόφιμα συνήθως αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφές χαμηλού ΓΔ βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνει καθώς παράλληλα χαμηλώνουν τα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Συμπερασματικά: ΝΑΙ θα πρέπει να κοιτάμε και το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου προκειμένου να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του στην υγεία μας και τη γραμμή μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ