Ποιες τροφές προκαλούν τροφική δυσανεξία και παχαίνουν;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Δεν υπάρχει καμία τροφή που να προκαλεί τροφική δυσανεξία, η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους!

Ακόμη κι αν έχετε κάνει τεστ δυσανεξίας και έχετε χάσει όντως κιλά, είναι απολύτως λογικό, γιατί αυτά τα τεστ ενοχοποιούν συνήθως αλεύρι από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, ζάχαρη κλπ. Σκεφτείτε αν βγάλετε μόνο αυτά τα συστατικά πόσα τρόφιμα δεν μπορείτε να καταναλώσετε. Δεν μπορείτε να φάτε ψωμί, να τσιμπολογήσετε σνακ όπως μπισκότα, κράκερ κλπ.

Άρα ο μόνος λόγος που έχουν αποτέλεσμα, είναι ο γενικότερος αποκλεισμός των τροφίμων και ΟΧΙ η εξατομικευμένη σύσταση. Αυτά τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ. Με απλά λόγια είναι σαν να πιάνετε δύο χερούλια!

Τι είναι τροφική δυσανεξία;
Η τροφική δυσανεξία είναι η αδυναμία πέψης συγκεκριμένων φαγητών ή συστατικών φαγητών η οποία έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως γενικότερη γαστρεντερική δυσφορία, μετεωρισμό, άλγος στην κοιλιακή περιοχή, διάρροιες, αέρια και συμβαίνει κάποιες ώρες μετά την κατανάλωση τροφής. Στις τροφικές δυσανεξίες δεν μεσολαβεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πιο συνήθεις δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί δυσανεξίες σε άλλα συστατικά όπως τεχνητά γλυκαντικά, αλκοόλ, MSG κλπ.

Εξ ορισμού, λοιπόν, η τροφική δυσανεξία δεν έχει καμία σχέση με το σωματικό βάρος.

Οπότε, την επόμενη φορά, καλό θα ήταν να είστε διαβασμένοι, ούτως ώστε όταν κάποιος προσπαθήσει να σας πουλήσει κάποιο τέτοιο τεστ να μπορείτε να ανταπαντήσετε απλώς με την απόφαση του υπουργείου υγείας, που τα καθιστά παράνομα καθώς μπορεί να κάνετε μεγάλο κακό στην υγεία σας (διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, διαταραχή μικροβιώματος με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση νοσημάτων κλπ).

Προκαλούν οι «αλλεργιογόνες» τροφές αύξηση του βάρους;
Ένας μύθος που υπάρχει γύρω από τις τροφικές δυσανεξίες και τις αλλεργίες, είναι ότι «αλλεργιογόνες» τροφές, μπορούν να προσθέσουν στο άτομο κιλά. Υπάρχουν φυσικά, τρόφιμα, αλλά και διατροφικές συνήθειες (κατάποση αέρα, τρώγοντας με άγχος, τρώγοντας γρήγορα κ.τ.λ.) που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή και κοιλιακά άλγη, δίνοντας την αίσθηση αυξημένου βάρους ή περιφέρειας, σε καμία όμως, περίπτωση τα «κατηγορούμενα» αυτά τρόφιμα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, λόγω κάποιας αντίδρασης που γίνεται στον οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ