Αδυνάτισμα: 5 σημάδια που δείχνουν ότι οι ευθύνονται ορμόνες σας

Οι ορμόνες σας θα μπορούσαν να είναι ο λόγος που δεν βλέπετε αποτελέσματα στη ζυγαριά, ακόμα κι αν κάνετε «τα πάντα σωστά» όταν πρόκειται να χάσετε βάρος.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικές ορμόνες που λειτουργούν στο σώμα που μπορούν να επηρεάσουν οτιδήποτε, από τη διάθεση, τη σεξουαλική ορμή και τη γονιμότητα έως την όρεξη, την ενέργεια και το μεταβολισμό. Ενώ οι ορμόνες είναι μικροσκοπικές ουσίες, είναι εξαιρετικά ισχυρές και ακόμη και μικρές αλλαγές στα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών μας μπορούν να οδηγήσουν σε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και τελικά το πώς λειτουργεί το σώμα μας σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους, υπάρχει αριθμός ορμονών που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους, στη ρύθμιση της όρεξης και στον μεταβολισμό των μυών, συμπεριλαμβανομένης της γκρελίνης, της λεπτίνης, της κορτιζόλης και των οιστρογόνων, αλλά η ορμόνη που ξεχωρίζει και είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού της γλυκόζης και του λίπους στο σώμα είναι η ινσουλίνη.

Οι αλλαγές στα επίπεδα της ινσουλίνης μας με την πάροδο του χρόνου επηρεάζουν την αποθήκευση του σωματικού λίπους, το πόσο καλά μεταβολίζουμε τη γλυκόζη από υδατάνθρακες και την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται όταν τρώμε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες τελικά καθορίζει εάν οι μύες μας μπορούν να κάψουν αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος.
Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι οι ορμόνες σας, και συγκεκριμένα τα επίπεδα ινσουλίνης σας, μπορεί να χρειαστούν έλεγχο.

1. Δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Εάν καταναλώνετε συνεχώς λιγότερες θερμίδες από ό,τι καίτε, αξίζει να ερευνήσετε εάν υπάρχει ιατρική εξήγηση γιατί το βάρος δεν αλλάζει. Όχι μόνο οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης επηρεάζουν το βάρος, αλλά οι σταδιακές αυξήσεις των επιπέδων ινσουλίνης με την πάροδο του χρόνου μπορούν επίσης να εμποδίσουν το μεταβολισμό του λίπους. Για να ερευνήσετε τα επίπεδα ορμονών, αναζητήστε τη συμβουλή ενός ενδοκρινολόγου.

2. Η κατανομή του λίπους σας έχει αλλάξει

Αξίζει πάντα να προσέχετε όταν σημειώνονται αλλαγές στο σώμα σας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση απώλειας βάρους, εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε βάρος σε μια συγκεκριμένη περιοχή που δεν είχατε προηγουμένως ή χάσατε βάρος σε ορισμένες περιοχές του σώματος ή όχι σε άλλες, μπορεί να είναι ενδεικτικό ότι οι ορμόνες που ρυθμίζουν το λίπος ο μεταβολισμός τους να έχει αυξηθεί. Οι αλλαγές στις γυναικείες ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατανομή λίπους και μυών στο σώμα και να υποδηλώνουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών με την πάροδο του χρόνου.

3. Αναζητάτε συνεχώς γλυκά τρόφιμα

Δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένοι, να έχετε λαχτάρα για γλυκά τρόφιμα και να τρώτε πολύ περισσότερα από άλλα άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πεπτικά ζητήματα που οδηγούν σε δυσαπορρόφηση, αλλά σε περισσότερες περιπτώσεις η συνεχής πείνα είναι ένδειξη προβλημάτων με τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Η υπογλυκαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη καθώς και οι αλλαγές στα επίπεδα γκρελίνης και λεπτίνης μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη. Εάν το φαγητό είναι συνεχώς στο μυαλό σας και ως αποτέλεσμα η απώλεια βάρους αποδεικνύεται δύσκολη, είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να αναζητήσετε την υποκείμενη αιτία αυτής της υπερβολικής ανάγκης για φαγητό.

4. Έχετε χάσει την επιθυμία σας για σεξ

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις πολυάσχολες γυναίκες να παρατηρούν μια αλλαγή στη λίμπιντο, ειδικά όταν κάνουν εκατομμύρια διαφορετικά πράγματα μέσα στην ημέρα. Αλλά και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η χρόνια έκθεση στο στρες, καθώς και η έλλειψη ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της υπόφυσης. Όταν συμβαίνει αυτό, μία από τις ορμόνες που επηρεάζονται είναι η DHEA, η οποία είναι ο πρόδρομος της τεστοστερόνης. Τα χαμηλά επίπεδα DHEA επηρεάζουν άμεσα τη λίμπιντο, καθώς και την ενέργεια και το σωματικό λίπος. Έτσι, μπορείτε να κατηγορήσετε για τις ορμόνες σας για το γεγονός ότι δεν έχετε διάθεση για σεξ.

5. Έχετε «περίεργα» συμπτώματα

Μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο από ότι συνήθως, να έχετε αυξημένη τριχοφυΐα, ή μπορεί απλά να νιώθετε ευερέθιστοι πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να έχετε ξηροφθαλμία, πρόβλημα με τον ύπνο ή αδύναμα μαλλιά. Με τόσες πολλές ορμόνες που ρυθμίζουν τις διαδικασίες στο σώμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών.
Δώστε προσοχή στις μικρές αλλαγές στο σώμα σας, γιατί κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σας όπως εσείς.

Το μυστικό

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα. Όταν δεν παραλείπετε γεύματα αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερφαγία και κατ΄επέκταση να απορρυθμίσει την ινσουλίνη σας, την ορμόνη που σχετίζεται με τον μεταβολισμό. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης μπορεί να αναγκάσει τον οργανισμό σας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ