Αντηλιακά: Οι πιο συχνές δικαιολογίες που βλάπτουν σοβαρά το δέρμα

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες για τα αντηλιακά που με τον καιρό παγιώνονται, και αποτελούν μία δικαιολογία για πολλούς από εμάς, προκειμένου να τα αποφεύγουμε.

«Δεν χρειάζομαι αντηλιακά, έχει το μέικ απ SPF»
Αν και είναι προτιμότερο το μέικ απ με SPF από ό,τι χωρίς, δεν παρέχει εξίσου μεγάλη ηλιοπροστασία με το σκέτο αντηλιακό. Φροντίστε λοιπόν να αλείφετε πρώτα το δέρμα σας με σκέτο αντηλιακό και μετά βάλτε το μέικ απ σας. Να αφήνετε μόνο να μεσολαβούν μερικά λεπτά για να απορροφάται καλά το αντηλιακό.

«Είμαι συνέχεια στο νερό, δεν καίγομαι»
Το έγκαυμα που προκαλεί η UV στο δέρμα δεν το αντιλαμβανόμαστε την ώρα που συμβαίνει, αλλά 2 έως 6 ώρες αργότερα, όταν ολοκληρωθούν ορισμένες χημικές διεργασίες που ενεργοποιούν αισθητήριους μηχανισμούς του δέρματος. Όταν βρίσκεται κάποιος στο νερό, αισθάνεται δροσερά και νομίζει ότι είναι προστατευμένος από την UV, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εκτεθειμένος σε αυτήν, διότι το νερό την αντανακλάει. Με άλλα λόγια, καίγεται πολύ περισσότερο μέσα στο νερό, απλώς δεν το αντιλαμβάνεται.

«Tα χημικά συστατικά του αντηλιακού βλάπτουν το δέρμα μου»
Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με κάποιες ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά, όπως για παράδειγμα η οξυβενζόλη. Μια ουσία που απορροφά τη UV ακτινοβολία επιταχύνοντας την οξείδωση του δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, χρειάζεται πάνω από 250 χρόνια καθημερινής χρήσης για να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα. Όσοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ή παρουσιάζουν αλλεργίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οργανικά αντηλιακά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide).

«Δε κάθομαι στον ήλιο πολλή ώρα»
Ακόμα και όταν περπατάμε στην πόλη, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, η UVA ακτινοβολία προκαλεί φθορές, και μάλιστα τις πιο ύπουλες. Τα μέικ απ και οι ενυδατικές κρέμες προσώπου και χεριών με SPF, είναι ένα πολύ καλό βήμα προστασίας, ωστόσο το καλοκαίρι χρειαζόμαστε επιπρόσθετη ασφάλεια, τονίζουν οι ειδικοί. Η δράση του ήλιου είναι δυνατή ακόμα και υπό σκιά, π.χ. κάτω από την ομπρέλα, μέσα στο νερό, ή ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

«Βαριέμαι να το απλώνω συνέχεια»
Λίγα λεπτά εφαρμογής κάθε 2-3 ώρες δεν είναι σπουδαία υπόθεση μπροστά στην υγεία του δέρματος. Ωστόσο, αν βαριόμαστε τη διαδικασία μπορούμε να επιλέξουμε ένα αντηλιακό σπρέι.

«Τα αντηλιακά είναι ακριβά»
Δε χρειάζεται να αγοράσουμε κάποια γνωστή, πολυτελή μάρκα αντηλιακού. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχει την ένδειξη «UVA/UVB ακτινοβολία». Υπάρχουν πολλές οικονομικές αλλά αποτελεσματικές συνθέσεις στην αγορά.

«Δε το χρειάζομαι, έχω σκούρα επιδερμίδα»
Ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμα και μία σκουρόχρωμη επιδερμίδα καίγεται στον ήλιο αν δεν την προσέξουμε.

«Με το αντηλιακό δε μαυρίζω»
Αν θέλουμε να μαυρίσουμε γρήγορα, επιλέγουμε μια σύνθεση με αποτελεσματικό δείκτη προστασίας και αυτομαυριστικά στοιχεία, που μας χαρίζει τέλειο μπρονζέ χρώμα με ασφάλεια και γρήγορα.

«Έχει συννεφιά, δεν χρειάζεται»
Αυτό δεν ισχύει. Ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες πρέπει να φοράμε αντηλιακό γιατί τα σύννεφα μπορεί να διαπεράσει ποσοστό έως 80% της UV. Μάλιστα η ανάγκη για αντηλιακό είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βρίσκεται κάποιος στο χιόνι, σε μια παραλία ή δίπλα στη θάλασσα γιατί το χιόνι, η άμμος και το νερό αντανακλούν την UV.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ