Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζετε; Ένας εύκολος υπολογισμός!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, μόλις ένας στους τέσσερις ανθρώπους χρησιμοποιεί επαρκή ποσότητα αντηλιακού και το εφαρμόζει σε σωστή συχνότητα στο δέρμα του. Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζετε για να είστε προστατευμένοι από τον ήλιο; Δείτε αυτόν τον εύκολο υπολογισμό!

Να είστε γενναιόδωροι με την ποσότητα του αντηλιακού σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ένα τέταρτο της ποσότητας προϊόντος από εκείνη που χρειάζονται. Ένας ενήλικας κανονικών διαστάσεων θα πρέπει να εφαρμόζει τουλάχιστον μία κουταλιά της σούπας σε κάθε μπράτσο, σε κάθε πόδι, στο θώρακα, στην πλάτη και στο πρόσωπο. Με άλλα λόγια συνολική ποσότητα ίση με 35ml για όλο το σώμα. Ο δρ Henry Lim, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Henry Ford, συνιστά τις ακόλουθες ποσότητες για κάθε μέρος του σώματος:
-1 κουταλάκι του γλυκού (κγ) για πρόσωπο, κεφάλι και λαιμό
-2 κγ για το στήθος και την πλάτη
-1 κγ για το κάθε χέρι (από τον ώμο μέχρι την παλάμη)
-2 κγ για το κάθε πόδι (από τον γοφό μέχρι τον αστράγαλο)

Τα επίπεδα προστασίας των αντηλιακών δεικτών SPF εξαρτώνται από τον τύπο της επιδερμίδας σας. Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η επιδερμίδα, τόσο περισσότερη μελανίνη θα έχει. Η μελανίνη είναι το φυσικό σύστημα προστασίας της επιδερμίδας απέναντι στις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου. Συνεπώς οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται υψηλότερο δείκτη προστασίας.

Δύο συχνά λάθη: χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα προϊόντος και απλώνετε λεπτό στρώμα πάνω στην επιδερμίδα, ενώ αργείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή. Το λεπτό στρώμα μειώνει στο μισό την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού δείκτη. Θα πρέπει να ανανεώνετε κάθε δύο ώρες το προϊόν, ειδικά μετά το κολύμπι και το σκούπισμα.

Το μυστικό

Δεν πρέπει να παραμελείτε να βάζετε αντηλιακό ακόμα και τις καλοκαιρινές μέρες με συννεφιά, αφού η επιδερμίδα σας δέχεται περίπου το 80% της ακτινοβολίας που θα δεχόταν σε μία ημέρα χωρίς σύννεφα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ