Πώς φροντίζω τα μαλλιά μου

Το καθημερινό styling και οι βαφές (αν και είναι φυτικές) ταλαιπωρούν τα μαλλιά μου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τα αποφύγω.

Ωστόσο δίνω ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα τους και επιλέγω κούρες ομορφιάς στο κομμωτήριο που τους δίνουν έξτρα λάμψη, τα επανορθώνουν και τα διατηρούν υγιή. Φυσικά, για όμορφα και υγιή μαλλιά σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή που κάνω αλλά και το γεγονός ότι ασκούμαι. Οι παρακάτω σπιτικές συνταγές καλύπτουν τους βασικούς τύπους μαλλιών, και αφορούν υγιή άτομα που δεν ταλαιπωρούνται από ορμονικές διαταραχές ή είναι σε εγκυμοσύνη, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλες τις ιδιαιτερότητες των μαλλιών (συζητήστε με τον κομμωτή σας να σας προτείνει ανάλογες κούρες για τα μαλλιά).

Όποτε μπορώ στο σπίτι κάνω τα εξής:

Πως τους δίνω λάμψη: Χρησιμοποιώ μία κουταλιά έλαιο δεντρολίβανο και μία κούπα πράσινο τσάι μετά το λούσιμο και ξεβγάζω με χλιαρό νερό.

Τι προϊόντα επιλέγω

Στην κρέμα μαλλιών κοιτάζω για το συστατικό Rinse thought: Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, βοηθά στο να τα χτενίζω και να τα ξεμπερδεύω πιο εύκολα.
Πώς το κάνω: Μετά το λούσιμο, απλώνω για 1 λεπτό την κρέμα στις άκρες των μαλλιών ξεμπερδεύοντας τα με ένα φαρδύ χτένι. Ξεβγάζω με άφθονο χλιαρό νερό.

Για το γαλάκτωμα μαλλιών επιλέγω τα leave in: Είναι ενυδατική κρέμα περιποίησης μαλλιών που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, τη χρησιμοποιώ καθημερινά για την ενυδάτωση και τη λάμχη των μαλλιών μου.

Για μάσκες επανόρθωσης και αμπούλες τα γνωστά treatment or repair: Έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν τα λέπια της τρίχας και να εισχωρούν στον πυρήνα της. Θεραπεύουν άμεσα την εξασθένιση της τρίχας κάνοντάς τη να επανακτήσει δύναμη και σώμα.
Τι κάνω: Μετά το λούσιμο εφαρμόζω τη μάσκα και την αφήνω μέχρι 10 λεπτά. Ξεπλένω καλά με άφθονο νερό για 4 λεπτά.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Αν έχετε σπαστά μαλλιά ή με μπούκλες: Για τα σπαστά μαλλιά ισχύει ο κανόνας «όχι καθημερινό λούσιμο» και αυτό γιατί έχουν ανάγκη από τις φυσικές λιπαρές ουσίες για να προστατευθούν από το φριζάρισμα. Να λούζεστε με χλιαρό νερό προς δροσερό.
Συνταγή για ενυδατική μάσκα: Θα χρειαστείτε πολτό από μισό αβοκάντο, ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένης πιπερόριζας και 1 κρόκο αυγού. Ανακατέψτε τα υλικά και κάντε μασάζ με το μείγμα στο κεφάλι σας για 5 λεπτά. Τυλίξτε τα μαλλιά με μία ζεστή πετσέτα και αφήστε το για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και λουστείτε.

Αν έχετε ξηρά μαλλιά: Η περιποίηση, η θρέψη και η ενυδάτωση ξεκινούν από το σαμπουάν, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να συνδυάζεται με την υπόλοιπη σειρά περιποίησης ώστε τα συστατικά να είναι ίδια.
Μην τρίβετε έντονα το κεφάλι σας όταν λούζεστε και να είστε συνεπείς στο χρόνο παραμονής του κοντίσιονερ ή της μάσκας που απλώνετε στα μαλλιά σας. Ένα ειδικό σέρουμ ή ένα σπρέι προστασίας από τη θερμότητα θα τα προστατέψει.
Συνταγή για πολύ ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά: Θα χρειαστείτε 2 κρόκους αυγών, 1 κ.γ. υγρή λεκιθίνη, πολτοποιημένη ψίχα από αβοκάντο. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και απλώστε το μείγμα σε στεγνά μαλλιά. Σκεπάστε το κεφάλι σας με το σκουφάκι του μπάνιου και τυλίξτε το με μία ζεστή και υγρή πετσέτα και αφήστε τη μάσκα για 30 λεπτά να δράσει. Χρησιμοποιήστε τη μάσκα μία φορά την εβδομάδα.

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά: Όπως στη λιπαρή επιδερμίδα έτσι και στα μαλλιά χρειάζεται σωστός καθαρισμός αλλά μετρημένος. Δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα γιατί έτσι παράγεται περισσότερο σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες. Επιλέξτε σαμπουάν ειδικό για σας με κέδρο, δεντρολίβανο ή λεβάντα και φροντίστε να λούζεστε κάθε 2 μέρες. Ενυδατώνετε τις άκρες με κοντίσιονερ.
Συνταγή για λιπαρά μαλλιά: Βράστε φύλλα μέντας και αφήστε τα να κρυώσουν. Σουρώστε το μείγμα και ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με αυτό. Η μέντα έχει εξαιρετικές ιδιότητες και απορροφά τα ίχνη λιπαρότητας.

Αν έχετε βαμμένα μαλλιά: Απαιτούν εξειδικευμένα προϊόντα με προτεραιότητα τη ζωντάνια του χρώματος αλλά και την υγεία της τρίχας. Η ενυδάτωση είναι σημαντική γιατί εμποδίζει τη φθορά από τη βαφή.
Συνταγή για λάμψη στα βαμμένα μαλλιά: Αναμείξτε ¼ της κούπας νερό με ¼ χυμό βατόμουρου (cranberry) και ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με το μείγμα. Το χρώμα θα αναζωογονηθεί.

Το μυστικό

Έχετε τριχόπτωση; Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο που θα τα βρείτε στο ψάρι, τα αβγά, το άπαχο κρέας, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, τα όσπρια, το γάλα και τα δημητριακά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ