Λιπαρά μαλλιά: Τι κάνετε λάθος και λαδώνουν;

Τα λιπαρά μαλλιά ταλαιπωρούν πάρα πολλές γυναίκες και άνδρες! Τα μαλλιά δείχνουν «λαδωμένα» και παραμελημένα, θαμπά και βρώμικα! Είτε θεωρείται πάθηση είτε απλώς πρόβλημα αισθητικής τα λιπαρά μαλλιά προβληματίζουν πολύ κόσμο!

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται μέσα στο δέρμα, κοντά στους θύλακες των τριχών. Βρίσκονται παντού στο σώμα, με εξαίρεση τις παλάμες και τα πέλματα, είναι όμως πολυάριθμοι στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής κτλ. Οι αδένες παράγουν το σμήγμα, λιπαρή ουσία που εκβάλλεται μέσα από το θύλακα της τρίχας. Σκοπός του σμήγματος είναι να διατηρήσει την τρίχα εύκαμπτη και το δέρμα αδιάβροχο.

Η υπερβολική παραγωγή του όμως παίζει ρόλο στη λιπαρότητα του δέρματος. Στη χειρότερη περίπτωση εκτός από πολύ λιπαρά μαλλιά, οι σμηγματογόνοι αδένες αποφράσσουν τις ρίζες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολική απώλεια μαλλιών και πιτυρίδα. Οι αιτίες για την παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων σμήγματος είναι η κληρονομικότητα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή η ανεπαρκής φροντίδα των μαλλιών. Η παραγωγή σμήγματος μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με την εποχή, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τις ορμονικές αλλαγές ή παρατεταμένες περιόδους άγχους.

Τι κάνετε λάθος και λαδώνουν τα μαλλιά σας;

1 Δεν ξεπλένετε καλά τα μαλλιά σας. Αν δεν απομακρύνετε και το παραμικρό ίχνος σαμπουάν ή conditioner, τα μαλλιά σας θα λαδώσουν το επόμενο πρωινό. Το νερό πρέπει να τρέχει άφθονο στα μαλλιά σας, ενώ πρέπει να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να απομακρύνετε τα προϊόντα που έχετε εφαρμόσει. Με την υφή μπορείτε να καταλάβετε αν τα μαλλιά έχουν ξεπλυθεί.

2 Βάζετε ενυδατικό λάδι και στις ρίζες και όχι μόνο στις άκρες. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μάσκα ενυδάτωσης μπορείτε να απλώσετε λάδι και στις ρίζες, ωστόσο μετά απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός. Αν αντιμετωπίζετε έντονο θέμα λιπαρότητας στα μαλλιά σας, μπορείτε ακόμα και να μη χρησιμοποιείτε ενυδατικό λάδι, προτιμήστε κάποιο κρεμώδες προϊόν ή οποιοδήποτε άλλο απευθύνεται στα λιπαρά μαλλιά.

3 Το τελευταίο και πιο συχνό λάθος είναι το καθημερινό λούσιμο. Μία συνήθεια τόσο απολαυστική και χαλαρωτική είναι η βασική αιτία που χαλάει το pH της τρίχας και παρουσιάζει έντονη λιπαρότητα. Δερματολόγοι συμβουλεύουν να λούζεστε 1 με 2 φορές την εβδομάδα!

Το μυστικό

Για πολύ λιπαρά μαλλιά, δοκιμάστε να λουστείτε βάζοντας το σαμπουάν πάνω σε στεγνά μαλλιά, ξεπλύνετε μετά από 2-3 λεπτά και έπειτα συνεχίστε ως συνήθως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ